Svíčková na smetaně

Autor: Ladia
Hodnocení: 3.5

Ingredience

    • cibule
    • sůl
    • 3 lžíce hladká mouka
    • 3 lžíce rostlinný olej
    • 50 g slanina
    • 900 g hovězí svíčková odblaněná
    • 3 dl smetana hustá
    • bobkový list
    • 4 ks nové koření
    • citronová šťáva
    • 3 dl vývar
    • 4 ks pepř celý zrnka
    • 300 g kořenová zelenina
    • brusinkový kompot nebo rybízový džem
    • cukr

Charakteristika receptu

Obtížnost: Střední
Doba přípravy: 140 minut
Počet porcí: 6

Postup přípravy

Svíčkovou osolíme, protkneme 2/3 slaniny nakrájené na klínky a na tuku zprudka po všech stranách opečeme. Maso za chvíli vyjmeme, přidáme zbytek na kostičky nakrájené slaniny, očištěnou na plátky nakrájenou zeleninu, cibuli a osmahneme do světlehněda.
Pak znovu vložíme maso, přidáme koření, mírně podlijeme a dusíme v troubě. Maso poléváme šťávou a podle potřeby podléváme vývarem. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme a postupně ředíme zbytkem vývaru a smetanou.
Omáčku dochutíme cukrem, citronovou šťávou nebo octem a dobře povaříme. Potom omáčku prolisujeme přes cedník. Nalijeme ji na maso a ještě na plotně prohřejeme. Maso nakrájíme na plátky. Podáváme s knedlíky a brusinkami nebo rybízovým džemem.