Zimní čaj od Báry

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • ovoce jahody, maliny, jablka, hrušky, broskve... nejvíce by mělo být rybízu
  • Na 1 kg ovoce potřebujeme
    • 125
      g cukr
    • 2
      ks hřebíček
    • badyán
    • 1
      voda
    • 0,3
      l hnědý rum
    • skořice v množství podle vaší chuti

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Drobné ovoce ponecháme v celku, větší pokrájíme a dáme vařit s cukrem, vodou a kořením. Vše povaříme cca 20 minut. Pak přidáme rum. "Čaj" ihned dáváme do sklenic, zavíčkujeme a "zavaříme" otočením dna vzhůru. Takto vyrobený čaj (množství záleží na složení ovoce a chuti - zhruba 1 lžíce) zalíváme horkou vodou.
2
Mám vyzkoušeno, že takto lze zpracovat takřka veškeré ovoce, mražené, čerstvé přebytky ze zahrádky a dokonce jsem ho již vyráběla ze zavařeného ovoce (tam jsem použila místo vody šťávu z kompotu, šetřila cukrem a dobu varu jsem zkrátila). Rybíz je poměrně důležitý, postará se o hustotu "čaje". Ale když není, nevadí, ale musíte počítat s tím, že čaj bude řidší a zvýší se jeho spotřeba. Pile
Zařazení: Nápoje Teplé

Komentáře k receptu

  • Martina Veselá
    Martina Veselá |

    29. 12. 2007 22:32

    Potvzuji, že čaj je výborný. Jen na mě moc sladký. Co se stane, když cukr vynechám uplně? Mimochodem je to výtečný základ na silvestrovskou bowli.

  • Pilence
    Pilence |

    16. 5. 2005 09:10

    Ovoce rozhodne necedit!!! Nechat! To je ta spravna tresnicka na dorte, kdyz ho lzickou vybirate z caje! Je to i skvely darek. V nejake ozdobne lahvi, doplnene napr. kousky citronove ci pomerancove kury, "caj" hezky i vypada. Na vicko pak staci kousek pekne latky ovazane stuzkou, ozdobit napr. kouskem skorice. Pile

  • Hanka
    Hanka |

    13. 5. 2005 14:21

    Recept mě zaujal-potřebuji zpracovat mražený rybíz.Než-li dám čaj do sklenic,scedím ovoce-myslím to dobře?Děkuji za upřesnění.