"Zelník" - brambory (nejen) se zelím zapečené

moje hodnocení:

4,9

hodnotilo: 11
neuvedeno
4
porce
neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      kg vařené brambory oloupané
    • 200
      g cibule oloupaná
    • olej
    • 400
      g kysané zelí okapané (neproplachovat!)
    • 300
      g uzený bok nebo libová slanina, klobása...
    • 1,5
      lžíce grilovací koření nebo česnek, paprika, sůl a pepř
    • majoránka nebo , rozmarýn, tymián dle chuti - není nutné
    • 200
      g tvrdý sýr hrubě nastrouhaný (Gouda nebo Eidam)
    • sádlo nebo máslo na vymazání pekáče

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Na trošce oleje osmažíme cibuli dosklovata, přidáme pokrájené uzené maso či slaninu a ještě krátce osmažíme. Pak necháme zchladnout.
2
Vařené brambory pokrájíme na kostičky, okapané zelí překrájíme na kratší kousky, sýr nastrouháme, vše ochutíme grilovacím kořením (případně česnekem, paprikou, solí, pepřem) a bylinkami dle chuti a ve větší míse dobře promícháme společně s vychladlým cibulovým masem.
3
Do vymazaného pekáče vše přesypeme, rovnoměrně přimáčkneme, zakryjeme alobalem a pečeme na 200 stupňů cca 25 minut. Pak odklopíme a dopečeme dozlatova.
4
"Zelník" podáváme teplý, ale výborný je i vychladlý.
5
Používáme sýr s méně výraznou chutí, vejce nepřidáváme, sýr nám vše spojí.
6
Ke směsi můžeme jako obměnu přidat i houby nebo vařené kroupy.

Komentáře k receptu

  • Marta Gallová
    Marta Gallová |

    27. 4. 2017 14:00

    Toto nemělo jedinou chybičku.Zelník byl vynikající!

  • Líza
    Líza |

    18. 5. 2016 13:31

    Dík za skvělý obídek <3

  • Janka
    Janka |

    14. 1. 2016 21:23

    Vynikajuce zapecene zemiaky, chutilo nam.

  • Zuzka
    Zuzka |

    22. 9. 2015 11:46

    Zbožňujeme jídla se zelím a tohle opravdu nemělo chybu. Bylo to :-*

  • tom
    tom |

    2. 11. 2014 11:37

    Opravdova pochoutka z dostupnych surovin. Clovaka toto jidlo zasyti, ale take si posmakne

  • GábikaNo
    GábikaNo |

    26. 10. 2014 11:11

    Je to hoooodně moc dobré :-))

  • chobotnicka
    chobotnicka |

    27. 9. 2014 21:02

    pred momentem jsme dojedli a musim potvrdit, ze to bylo labuzo

  • Daniel Sedlák
    Daniel Sedlák |

    26. 9. 2014 16:12

    pochoutka,díky za recept