Zapékané těstoviny s rajskou omáčkou

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 200
      g těstoviny široké nudle
    • 150
      g mražený hrášek
    • 200
      g šunkový salám
    • 200
      g tvrdý sýr
    • 2
      ks cibule
    • 4
      lžíce strouhanka
    • 200
      g smetana ke šlehání
    • 3
      ks vejce
    • paprika - sladká
    • muškátový oříšek
  • Na omáčku
    • 1
      ks cibule malá
    • 2
      lžíce máslo
    • 2
      lžíce polohrubá mouka
    • 4
      lžíce rajský protlak
    • 2
      lžíce kečup - jemný
    • 1
      kostka masox
    • 1
      ks bobkový list
    • 2
      ks hřebíček
    • 3
      lžíce cukr
    • 1
      lžíce sůl
    • 2
      špetka pepř mletý

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Těstoviny uvaříme, scedíme, propláchneme vodou a necháme okapat.
2
Hrášek vložíme do vařící osolené vody a zhruba 5 min. blanšírujeme. I ten necháme okapat.
3
Šunkový salám nakrájíme na kostičky, sýr nahrubo nastrouháme, cibuli jemně nasekáme. Smícháme těstoviny, hrášek, salám, 3/4 celkového množství sýra, cibuli a vložíme do vymazaného a vysypaného vyššího pekáčku.
4
Ve smetaně rozkvedláme vejce, ochutíme solí, pepřem, paprikou, muškátovým oříškem a nalijeme na těstoviny. Ty pak posypeme zbylým sýrem a poklademe vločkami másla.
5
Dáme do předehřáté trouby (el. sporák 200 °C) a 35 minut zapékáme.
6
Na omáčku rozehřejeme tuk, osmahneme mouku a rozmícháme ji s protlakem a kečupem. Podlijeme 1/2 l vody, rozdrobíme bujón a přivedeme k varu.
7
Přidáme oloupanou celou cibuli do které zapíchneme bobkový list a hřebíčky, povaříme 5 minut v omáčce a vyjmeme.
8
Omáčku ochutíme solí, pepřem a cukrem a podáváme k těstovinám.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Jitka 37
    Jitka 37 |

    5. 3. 2012 18:39

    Tento recept jsem si kdysi opsala v jednom časopise u svojí sestry a tam to bylo napsané takto. Já ten hrášek prostě těch 5 min. povařím, pak scedím, nechám okapat a dál použiji. Omáčku ať si každý udělá podle své chuti. Dobré jsou těstoviny i bez ní.

  • ČernáLuna
    ČernáLuna |

    13. 1. 2012 16:25

    Hodnotím jenom těstoviny, rajskou jsem podle tohoto receptu nedělala. Těstoviny jsou moc dobré, dávám jedničku bez jakékoliv výhrady!

  • ČernáLuna
    ČernáLuna |

    12. 1. 2012 21:19

    Mohu se zeptat, co přesně znamená 5 minut blanšírovat? Myslela jsem, že blanšírování je to, že se surovina hodí do vařící vody, tam se nechá pár desítek vteřin probublat a pak se hned zchladí. Ale když to mám dělat pět minut, co mám dělat pět minut? Vařit ten hrách nebo ho mít pak ve studené vodě (aby třeba nasákl... nebo nevím... :-\ ). Děkuji za odpověď!