Zapékané brambory s bešamelem

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: janikm

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 2
      kg brambory
    • 5
      stroužek česnek
    • 3
      ks cibule
    • olivový olej
    • oregáno
    • bazalka
    • sůl
    • 1
      l bešamel
    • 200
      g sýr gouda

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Brambory oloupejte a uvařte ve slané vodě. Poté je nakrájejte na plátky (o síle asi 3 - 5 mm). Cibuli nakrájejte nahrubo a zesklovaťte na olivovém oleji, ke konci krátce orestujte na plátky nakrájený česnek. Cibuli, česnek a brambory spolu promíchejte na pečícím plechu s vyšším okrajem. Dochuťte oreganem, bazalkou a solí. Vše by mělo být lesklé od oleje, ale nesmí to v něm plavat!
2
Připravenou směs dejte do trouby (na 250 stupňů) a během pečení si připravte bešamel dle místního receptu (určitě tu někde je). Hotový bešamel nalijte na směs a dále pečte v troubě. Jakmile začne na povrchu bešamel zlátnout přisypejte nastrouhanou goudu a dopečte.
Zařazení: Pokrmy Ze zeleniny

Komentáře k receptu

  • Marie Hřebejková
    Marie Hřebejková |

    16. 9. 2009 10:50

    Já vařím bešamel v mikrovlnce. Nechám v mikrovlnce trochu povolit máslo, přidám mouku, trochu spojit, zalít mlékem nebo smetanou (podle zvyklosti) a dám vařit do mikrovlnky. 2-3x vždy promíchám. Výhoda je, že se vůbec nepřichytává. Kořením solí, vegetou, pepřem a nebo muškátový oříšek.

  • Martin Janík
    Martin Janík |

    15. 9. 2009 16:33

    oregáno a bazalku můžete také nahradit majoránkou a kmínem...