Autor:

Zapečené rizoto česko-italské hospodyně

Střední
Porce: 4
Ingredience
Rýže Parboiled
muze byt i celozrnna
250 g
Mleté maso - hovězí 300 g
Mleté maso - vepřové 200 g
Cibule 1 ks
Mrkev
vetsi
1 ks
Řapíkatý celer
2 rapiky bez listu
2 ks
Česnek 1 stroužek
Červené víno 200 ml
Rajčatové pyré
3-4 lzice
3 lžíce
Strouhaný parmazán
nekolik lzic
 
Bešamel
800 ml mleka, lzice masla, vrchovata lzice hladke mouky, sul, spetka muskatoveho orisku
 
Bobkový list 1 ks
Fenyklová semínka
1/2 lzicky
 
Bazalka
cerstva, hrst listku
 
Máslo  
Panenský olivový olej  
Zapečené rizoto česko-italské hospodyně

Postup přípravy:

Zařazení: Maso, Pokrmy, Mleté, Z rýže

Rýži vložíme do vroucí osolené vody s kapkou oleje a uvaříme téměř doměkka. Po uvaření slijeme, propláchneme chladnou vodou a necháme okapat.

Připravíme si bešamel. Do kastrůlku dáme mléko a pomalu za stálého míchání přidáváme kašicku z mouky (tu jsme si předem řádně rozmíchali v části mléka), přidáme máslo, trochu muškátového ořísku, osolíme a na mírném ohni přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme, dokud jemně nezhoustne. Necháme vychladnout.

V pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje a kousek másla a osmažíme nadrobno nakrájenou zeleninu (mrkev, cibuli, celer a celý česnek). Po chvíli přidáme maso, osolíme a za stálého míchání necháme osmahnout. Musí se nám odpařit všechna tekutina, kterou maso pustí. Pak zalejeme vínem, přidáme rajčatové pyré, bobkový list, fenyklová semínka, promícháme a necháme odpařit všechnu tekutinu. Případně dosolíme, odstranime bobkovy list a strouzek cesneku.

V míse smícháme rýži, maso, 3/4 bešamelu, 3-4 lžíce parmezánu, lístky bazalky. Směs dáme do olejem vymazaného pekáčku, zalijeme zbytkem bešamelu, zasypeme trochou parmezánu a zapečeme v předehřáté troubě na 200°C po dobu cca 30 minut, povrch nám musí hezky zezlátnout. Po upečení necháme chvíli odpočinout a můžeme podávat.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 3 x
1
5 3 5 1
Láhev plná vánoční vůně Články z

Komentáře k receptu: Zapečené rizoto česko-italské hospodyně

Komentáře

  1. pippiva   17.07.2013 | 22:29 | reagovat |

    Pro Annu: Klidně můžete použít Carnaroli, já používám rýži Parboilet, jelikož ji mé děti preferují a to i u klasických italských risott. ;-)

  2. Jitka   17.07.2013 | 17:54 | reagovat |

    Lepší rizoto jsem nejedla, výborné!!! :-)

  3. Anna   08.05.2013 | 16:19 | reagovat |

    Kdyz se jedna o risotto,nebylo by lepsi pouzivat Carnaroli?

  4. Radka   27.03.2013 | 17:26 | reagovat |

    vyborne, dekuji :))

  5. polmari   30.09.2011 | 7:05 | reagovat |

    Česneku je celá jedna hlavička nebo stroužek?

    1. polmari   30.09.2011 | 7:11 | reagovat |

      sorry, neumím číst, už mi to došlo =-O

      1. pippiva   30.09.2011 | 13:44 | reagovat |

        Mate pravdu, ja jsem to opravila, ma byt 1 strouzek. ;-)

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Halina Pawlowská: Když člověk hubne, není s ním sranda! Halina Pawlowská: Když člověk hubne, není s ním sranda!
To je láska! Muže jeho psi neopustili ani po vážném úrazu To je láska! Muže jeho psi neopustili ani po vážném úrazu
Za bolestivou menstruaci může vážná nemoc, nebo dokonce i partner Za bolestivou menstruaci může vážná nemoc, nebo dokonce i partner
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web