Autor:

Zahrádkářův guláš

Střední
Ingredience
Olivový olej  
Cibule 3 ks
Paprika 6 ks
Cuketa
(Do 30 cm)
1 ks
Patizony
(O průměru kolem 20 cm)
3 ks
Mletá sladká paprika 6 lžíce
Rajský protlak 1 plechovka
Rajčata 5 ks
Pórek  
Sůl  
Česnek 5 stroužek
Majoránka  

Postup přípravy:

Zařazení: Pokrmy, Ze zeleniny

Rozpálíme olej a přidáme orestovat nahrubo nakrájenou cibuli, až je cibule sklovatá, přidáme nahrubo nakrájenou papriku a restujeme dokud paprika nezměkne, poté přidáme oloupanou a semínek zbavenou cuketu, kterou nakrájíme na kousky zhruba stejně velké jako cibule a paprika. Restujeme společně a po chvíli přidáme oloupaný a semínek zbavený patizon. Opět restujeme a vydusíme případnou vodu.

Pokud má zelenina tendenci připalovat se, můžeme přidat trochu oleje (ale opatrně, má tendenci vsakovat se do zeleniny, tak ať to nemáte mastné). Poté přisypeme mletou papriku a restujeme společně (pozor ať se paprika nespálí, počítejte do 50 sekund). Následně přidejte protlak a opět cca 30 - 40 sekund restujte. Následně přidejte na měsíčky nakrájená rajčata (kdo nemusíte jejich slupku, spařte a oloupejte) a nahrubo nakrájený pórek. Několikrát promíchejte a zalijte cca 1 litrem horké vody. Nyní směs duste a vyduste vodu do hustoty, kterou máte rádi (já osobně jsem nechal v hrnci jen téměř zeleninovou hmotu).

Nakonec dochuťte solí, prolisovaným česnekem a majoránkou. Po dochucení už jen krátce nechte projít varem, aby česnek a majoránka nezhořkly. Dobrou chuť!

PS1: Je možné guláš zahustit i jíškou, ale tím strácí pokrm na dietnosti a lehkosti. Záměrně jsem do receptu nepřidal brambory, protože paradoxně bramborový guláš nemusím. Platí, že se zeleninou můžete experimentovat a obmněňovat, přidávat druhy dle libosti (prostě co zrovna uroste na Vaší zahradě).

PS2: Kdo máte rádi pikantní chuť, můžete během vaření přidat jednu feferonku, nebo chilli koření.

PS3: Také můžete vylepšit nějaký masem, ale pak už to nebude Zahrádkářův guláš.

PS4: Jako přílohu doporučuji kolínka, nebo jiné těstoviny. Ale určitě by to mohlo být fajn s bílým pečivem nebo s rýží.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
1
5 2 5 1
Ančovičkový salát s kapary Recepty z ostrova Sardinie Články z

Komentáře k receptu: Zahrádkářův guláš

Komentáře

  1. HelenaPa   26.09.2012 | 8:01 | reagovat |

    Zahustila jsem malou lžičkou mouky a neměla jsem pórek. Byl výborný, dávám 1.

  2. Terinka77   24.09.2012 | 11:46 | reagovat |

    Trochu jsem poupravila, ale jinak dobry napad! :-)

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 věcí, které na něm nikdy nezměníte. A ani byste se o to neměla snažit 10 věcí, které na něm nikdy nezměníte. A ani byste se o to neměla snažit
Nejlepší mazanec: 5 receptů, podle kterých ho zvládne každý Nejlepší mazanec: 5 receptů, podle kterých ho zvládne každý
Proč jste single? Panny jsou vybíravé, Střelci se bojí nudy! Proč jste single? Panny jsou vybíravé, Střelci se bojí nudy!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web