Vynikající tmavý chleba

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 300
      ml voda
    • 70
      g melasa
    • 350
      g celozrnná pšeničná mouka jemná
    • 100
      g špaldová mouka jemná
    • 50
      g žitná chlebová mouka
    • 2
      lžička sůl
    • 7
      g droždí
    • 100
      g slunečnicová semínka
    • 50
      g mák mletý
    • 25
      g kmín
    • sezam na posypání

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Vložíme v daném pořádí do domácí pekárny, zapneme program klasik, velikost 2, barva střední. Chleba je moc dobrý i samotný nebo jen s máslem.

Komentáře k receptu

  • Jana Sochová
    Jana Sochová |

    1. 3. 2010 10:25

    Chléb vynikající, místo melasy jsem dala med. Na první ochutnání byl přítel rozpačitý, druhý den už se se mnou pral o poslední krajíc.

  • Magda
    Magda |

    28. 3. 2008 09:37

    Melasu jsem neměla, tak jsem nedávala - místo toho trochu cukru. Chléb je hutnější konzistence - dáno tím, že je celozrnný. Droždí jsem dala jednu malou odměrku, pekla jsem na program celozrnný.Mně chléb chutnal, manželovi se zdál moc hutný, děti jsou malé a chutná jim vše.

  • Ro
    Ro |

    27. 2. 2008 20:18

    mnam mnam moooc dobrej chlebíček. byl krásně vypečenej a kůrčička křupavá přesně jak mám rád dal jsem 1

  • Anonym
    Anonym |

    4. 12. 2007 22:17

    konečně recept na opravdu tmavý chleba! droždí jsem dala méně podle rady a je opravdu moc dobrý

  • Anonym
    Anonym |

    30. 10. 2007 10:41

    chleba je opravdu moc dobrý jemě nasládlá chut nám vůbec nevadí dávám za 1

  • Daša
    Daša |

    23. 10. 2007 18:42

    ahoj také jsem zkoušela a musím napsat že je výborný!!! krásně vykynul a jenádherně tmavý. jen byl trochu sladší příště méně melasy

  • Anonym
    Anonym |

    19. 10. 2007 09:34

    chleba je možné péct i na program celozrnný

  • Máří
    Máří |

    16. 10. 2007 08:40

    Zuzo, dělám velice podobný, jen trochu větší - z 420 ml vody a 600 g sypkých ingrediencí. I na tento větší chleba mi stačí 1 malá odměrka sušeného droždí (s modrou vlaštovkou). To je asi 2 - 3 g. Chtěla jsem tím upozornit hlavně na to, že pro pečení v pekárně neplatí poměry uváděné na sáčcích sušeného droždí. Do pekárny stačí droždí podstatně méně, jinak těsto překyne a chleba se propadne. Kmínu dávám max. 1 polévkovou lžíci a myslím, že je to tak akorát (+ koriandr, anýz a fenykl)

  • Zuza
    Zuza |

    15. 10. 2007 21:23

    Máří a už jsi ho vyzkoušela?

  • Anonym
    Anonym |

    15. 10. 2007 21:12

    melasa je k dostání v každé zdravé vyživě a 7,5g droždí se běžně používá i v receptech přímo pro pekárny

  • Máří
    Máří |

    13. 10. 2007 20:43

    A kmínu zřejmě autor myslel 2,5 g. Protože 25 g kmínu je skoro celý sáček :-))

  • Máša
    Máša |

    13. 10. 2007 19:13

    Kde seženu melasu?

  • Máří
    Máří |

    12. 10. 2007 15:44

    Myslím, že 7g sušeného droždí je do pekárny moc. Stačí polovina, respektive malá odměrka k pekárně = čajová lžička na 500g mouky. Vzhledem k celozrnné mouce, která různě váže vodu, je dobré si těsto ve fázi hnětení pohlídat a případně dosypat mouku nebo dolít vodu. A taky bych asi zvolila program na celozrnné pečení.

  • Anonym
    Anonym |

    12. 10. 2007 12:37

    tak jsem ho vyzkoušela a je mnam mnam dávám 1