Ze surovin zpracujeme hladké těsto, které rozdělíme do dvou až tří kuliček a necháme kynout ve studené vodě. Když se kuličky vynoří, osušíme je, ještě jednou propracujeme.
2
Pak z nich vyválíme 2-3 mm silnou placku, ze které vykrajujeme kolečka. Na kolečka klademe náplň jako na klasické koláče tzn. makovou, tvarohovou, povidlovou nebo jablečnou a posypeme žmolenkou (hrubá mouka, cukr, kousek másla nebo Hery).
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Majka Rončáková
|13. 11. 2006 09:35
Koláčky jsem dělala o víkendu, byly výborné i když kynutí těsta bylo nové a chtěla jsem ho osušit papírovým ručníkem, který mi zůstal na těstě a musela jsem ho omýt. Ostatní kuličky jsem osušila lněnou utěrkou.
Aninka
|30. 10. 2006 20:08
Vodnické koláče, to je dobrý. To zkusím až budou mít všechny strašidla a podobná havět svátek.
Vlaďka
|23. 10. 2006 19:43
Pro Milinku:Ne, nebojte se, udělejte stejně hustou náplň jako děláte na klasické koláče.A navíc koláče na plechu už nekynou viz. recept.
milinka
|23. 10. 2006 19:18
Náplň z koláčků nesleze dolů, když vykynou?
Vlaďka
|23. 10. 2006 18:29
Pro Pavlu: těsto je vykynuté,když se zhruba 1/3 těsta vynoří nad hladinu a trvá to asi 2 hodiny, podle velikosti kuliček.Pro Pavlu: náplň se na těsto jen položí, na náplň se nasype žmolenka a dá se to péct. Dokonce moje prababička prý pekla tyto kolečka bez náplně a horké je obalovala v cukru a bylo to výborné vánoční cukroví.
Ivana Samcová
|23. 10. 2006 16:44
Ta náplň se do koláčů balí nebo jen tak na to kolečko položí? Něco jako u moravských koláčů? Díky za vysvětlení. Ivana
Pavla
|23. 10. 2006 15:11
Za jak dlouho je to asi vykynute?Za 1,nebo i vice hodin?Dekuji
Vlaďka
|23. 10. 2006 14:08
Pro Sylvu: peču je v horkovzdušné troubě na 160 °a plech je potřeba vymazat jako u všech koláčů.
Sylva
|23. 10. 2006 11:11
A pečeme ? Na kolik stupňů? Je třeba vymazat plech?