Autor:

Vláčná bramborová vánočka

Střední
Ingredience
Hladká mouka 500 g
Vařené brambory
jemně nastrouhané
200 g
Vejce 1 ks
Žloutek 1 ks
Bílek
na potření před pečením
1 ks
Máslo
rozehřáté
80 g
Cukr krupice 70 g
Vanilkový cukr 1 ks
Sůl
půl malé lžičky
 
Kvásek:
Mléko 1,5 dl
Cukr krupice 1 lžička
Droždí 30 g
Na dochucení:
Citronová kůra  
Rozinky  
Mandle  
Kandované ovoce  
Anýz
nebo badyán
 
Vláčná bramborová vánočka

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Buchty, Záviny

Kvásek: do mléka nasypeme cukr, rozdrobíme droždí, zamícháme a necháme ve větší nádobě (půllitr) vzejít. Do mouky přidáme cukr krupici, vanilkový cukr, sůl,citronovou kůru, rozinky, mandle (dle chuti, co máte rádi)... a promícháme. Pak přidáme nastrouhané brambory, rozpuštěné máslo, vejce se žloutkem a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme v teple vykynout.

Těsto pak rozdělíme na prameny (většinou 9 ks) z nichž upleteme vánočku, kterou necháme opět v teple a na plechu s pečícím papírem vykynout. Před pečením potřeme bílkem, posypeme mandlemi (nemusíme) a pečeme v předehřáté troubě nejprve na vyšší teplotu asi 10 minut, pak teplotu zmírníme a dopékáme cca 30 minut - dozlatova (vyzkoušíme špejlí, těsto se na ní nesmí se lepit).

Poznámky: Ingredience na dochucení dáváme dle vlastní chuti. Postup pletení je dobře znázorněný a popsaný na internetu-krok za krokem. Aby se nám vánočka nerozjela, zajistíme jí špejlí, kterou po upečení vytáhneme! Vánočka je díky bramborám krásně vláčná.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 22 x
1
4.95 22 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 22x)
Vanilkové semifredo Domácí zmrzliny a sorbety - to nejlepší letní mlsání Články z

Komentáře k receptu: Vláčná bramborová vánočka

Komentáře

  1. Veronika Kolářová   16.12.2015 | 13:54 | reagovat | závadný

    Dneska jsem udělala jednu na zkoušku a už jsme i ochutnali, je výborná. V neděli budu dělat další a tentokrát i pro mamku.

  2. K.Vladka   25.02.2015 | 8:16 | reagovat | závadný

    dobrota :-)

  3. Markéta   23.12.2014 | 20:27 | reagovat | závadný

    <3 <:-) VYNIKAJÍCÍ,děkuji :-*

  4. Nikijaho   23.12.2014 | 8:55 | reagovat | závadný

    Dělala jsem v pekárně, naházela suroviny a pustila, za jedna. Těstoo se lepilo, ale já dala namočené rozinky, tak možná tím. Jinak parádní vánočka, lepší jsem skutečně nejedla a to byla má první. Měla jsem z ní opravdu srach a dopadla perfektně. Mám jí tedy přes celý plech :D pletla jsem ze čtyř a pekla jak píše paní přede mnou 8min. na 190 a pak 20min na 170. :-)

  5. Hanka   21.12.2014 | 19:30 | reagovat | závadný

    Já jsem jí dělala přesně podle receptu a se sušeným droždím ani žádnou zkušenost nemám a tak nemůžu radit, ale těsto mi kynulo dobře a o dost rychlejš než u té poctivé mamčiné. Ráno se chystám na tu opravdu vánoční, prože ta první už skoro není, jen jsem si dneska uvařila brambory. Určitě právě díky nim je pořád jako čerstvá a zkouším jí jako obyčejně dřevěnou špejlí a ta musí zůstat čistá bez těsta.

1 2 3 4 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty? Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty?
BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat? BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat?
Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web