Vláčná bramborová vánočka

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 12
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g hladká mouka
    • 200
      g vařené brambory jemně nastrouhané
    • 1
      ks vejce
    • 1
      ks žloutek
    • 1
      ks bílek na potření před pečením
    • 80
      g máslo rozehřáté
    • 70
      g cukr krupice
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • sůl půl malé lžičky
  • Kvásek:
    • 1,5
      dl mléko
    • 1
      lžička cukr krupice
    • 30
      g droždí
  • Na dochucení:
    • citronová kůra
    • rozinky
    • mandle
    • kandované ovoce
    • anýz nebo badyán

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
**Kvásek:** do mléka nasypeme cukr, rozdrobíme droždí, zamícháme a necháme ve větší nádobě (půllitr) vzejít. Do mouky přidáme cukr krupici, vanilkový cukr, sůl,citronovou kůru, rozinky, mandle (dle chuti, co máte rádi)... a promícháme. Pak přidáme nastrouhané brambory, rozpuštěné máslo, vejce se žloutkem a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme v teple vykynout.
2
Těsto pak rozdělíme na prameny (většinou 9 ks) z nichž upleteme vánočku, kterou necháme opět v teple a na plechu s pečícím papírem vykynout. Před pečením potřeme bílkem, posypeme mandlemi (nemusíme) a pečeme v předehřáté troubě nejprve na vyšší teplotu asi 10 minut, pak teplotu zmírníme a dopékáme cca 30 minut - dozlatova (vyzkoušíme špejlí, těsto se na ní nesmí se lepit).
3
**Poznámky:** Ingredience na dochucení dáváme dle vlastní chuti. Postup pletení je dobře znázorněný a popsaný na internetu-krok za krokem. Aby se nám vánočka nerozjela, zajistíme jí špejlí, kterou po upečení vytáhneme! Vánočka je díky bramborám krásně vláčná.
Zařazení: Moučníky Buchty Záviny
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Jitka Hlásková
    Jitka Hlásková |

    23. 12. 2016 15:21

    Těsto je bezvadné, pružné a vláčné už i syrové. Skvěle se s ním pracivalo a vánočka je z něj dokonalá. Pletla jsem ze šesti pramenů, nakynula pěkně a je nadýchaná i po upečení. Teď už mám zaděláno na další. Jedna by nám nevydržela ani do zítřejšího štědrého dne. Děkuji.

  • Veronika Kolářová
    Veronika Kolářová |

    16. 12. 2015 13:54

    Dneska jsem udělala jednu na zkoušku a už jsme i ochutnali, je výborná. V neděli budu dělat další a tentokrát i pro mamku.

  • K.Vladka
    K.Vladka |

    25. 2. 2015 08:16

    dobrota :-)

  • Markéta
    Markéta |

    23. 12. 2014 20:27

    <3 <:-) VYNIKAJÍCÍ,děkuji :-*

  • Nikijaho
    Nikijaho |

    23. 12. 2014 08:55

    Dělala jsem v pekárně, naházela suroviny a pustila, za jedna. Těstoo se lepilo, ale já dala namočené rozinky, tak možná tím. Jinak parádní vánočka, lepší jsem skutečně nejedla a to byla má první. Měla jsem z ní opravdu srach a dopadla perfektně. Mám jí tedy přes celý plech :D pletla jsem ze čtyř a pekla jak píše paní přede mnou 8min. na 190 a pak 20min na 170. :-)

  • Hanka
    Hanka |

    21. 12. 2014 19:30

    Já jsem jí dělala přesně podle receptu a se sušeným droždím ani žádnou zkušenost nemám a tak nemůžu radit, ale těsto mi kynulo dobře a o dost rychlejš než u té poctivé mamčiné. Ráno se chystám na tu opravdu vánoční, prože ta první už skoro není, jen jsem si dneska uvařila brambory. Určitě právě díky nim je pořád jako čerstvá a zkouším jí jako obyčejně dřevěnou špejlí a ta musí zůstat čistá bez těsta.

  • sheila17
    sheila17 |

    21. 12. 2014 19:09

    Jak hodně vláčná je? Nevím, jestli jsem ji dostatečně dopekla. Máte někdo zkušenost se sušeným droždím? Nevím kolik dát... Dala jsem 14g sušeného a těsto nechtělo moc kynout. :-\

  • sysina
    sysina |

    18. 12. 2014 10:10

    Prosím, nedala by se vánočka dělat v domácí pekárně? nezkoušel to někdo?

  • Hanka
    Hanka |

    16. 12. 2014 20:06

    Mám skvělý recept na vánočky od mamky, ale péct teď budu podle tohoto receptu. Manželovi totiž chutná víc než ta domácí ta kupovaná. Prý není tak hutná a tahle se jí svou lehkostí hodně podobá adá se vylepšit mandlemi a rozinkami navíc. Jsem ráda, že jsem jí vyzkoušela.

  • Věra
    Věra |

    6. 12. 2014 18:38

    Jsem velmi ráda, že jsem vánočku zkusila, protože výsledek předčí ve všech směrech moje očekávání a na vánočním stole tahle dobrůtka určitě chybět nebude. Už nikdy chybět nebude :-) .

  • Věra
    Věra |

    6. 12. 2014 08:31

    Dnes recept vyzkouším.O bramborovém těstě jsem v práci slyšela samou chválu,tak mi to nedá a jdu jí jako předvánoční závdavek upíct.

  • Zuzana Lehotská
    Zuzana Lehotská |

    21. 12. 2013 15:04

    Děkuji za výborný recept. Odpadlo mi zdlouhavé čekání na vykynutí, těsto výborné, zadělávala jsem z kila mouky a udělala jsem tři vánočky. Nejdřív jsem pekla dvě spolu a pak třetí samostatně, ze začátku na 190 a za chvíli jsem stáhla teplotu na 170. U receptu nejspíš zůstanu i nadále, děkuji.

  • Rendlová
    Rendlová |

    17. 12. 2013 19:19

    Tak tohle je nejlepší recept na vánočku jaký znám a všem ho můžu doporučit. S těstem se skvěle pracuje, na kynutí se nemusí čekat takovou dobu, prostě vánočka bezchybičky. O víkend peču z kila mouky 4 další pro snachu a docela se na to i těšim :-) .

  • Anna Brixová
    Anna Brixová |

    2. 1. 2013 14:37

    Byla opravdu výborná.Dokonce jsem jí mezi svátky pekla ještě jednou,jelikož manžela po tolika letech po kynutém pečivu nepálila žáha,zmizela dřív než obvykle.Recept budu používat i nadále.

  • Pánková
    Pánková |

    18. 12. 2012 16:51

    Vánočka jedna báseň,těsto není těžké a moc sladké,dobře kynulo,vánočku mám jak malovanou a při pečení se mi vůbec nerozlézala.Taky je pěkně vláčná a v neposlední řadě i finančně nenáročná.Děkuji za recept,který nám dobarví Vánoce.

  • RADKA TŮMOVÁ
    RADKA TŮMOVÁ |

    20. 12. 2011 19:42

    VÝBORNÁ A VOŇAVÁ VÁNOČKA, DALA JSEM VANILKU, CITRONOVOU KŮRU A TROCHOU RUMÍKU NAHRADILA ČÁST MLÉKA. RADKA

  • Vladislava Nová
    Vladislava Nová |

    30. 7. 2011 16:51

    Vnoučata mám na prázdninách a zuzala a zuzala až jsem podlehla, stejně to venku vypadá spíš na podzim a místo člověče nezlob se nebo dostihů se nedá nic moc jiného dělat. Pustila jsem se do ní a mám z ní ohromnou radost. Nejenže se mi povedla vzhledově - to asi že nejsou Vánoce, ale chuťově je naprosto dokonalá a vláčná. Zakládám recept na Vánoce a doufám, že se povede stejně jako teď! Děkuji, Vláďa!!!

  • Míla
    Míla |

    12. 5. 2011 20:07

    z těsta jsem dělala copy a motánky, byly vynikající a vydržely dlouho vláčné. Doporučuji vyzkoušet, stojí to za to :-)

  • Anna
    Anna |

    21. 12. 2010 18:17

    Znám,je výborná!