Višňový šlehačkový dort

Hodnocení:

Moje:

120 minut
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 4
      ks vejce
    • 120
      g cukr
    • 120
      g polohrubá mouka
    • 0,5
      balíček prášek do pečiva
    • 3
      lžíce rostlinný olej
    • 1
      sklenice višňový kompot
    • griotka nebo rum
    • 20
      g solamyl (bramborový škrob)
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • 0,5
      l šlehačka
    • čokoláda

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Ve šlehači ušleháme na nejvyšší obrátky vejce a cukr do pěny. Přidáme mouku s práškem do pečiva a olej a lehce promícháme.
2
Upečeme v dortové formě vymazané tukem a vysypané strouhanou houskou nebo hrubou moukou při 200 °C. Vychladlý korpus 2 x rozkrojíme, naplníme višňovou hmotou a šlehačkou. Naplněný dort po celém povrchu potřeme šlehačkou, posypeme čokoládou, ozdobíme zbylými višněmi a dáme vychladit.
3
Višňová hmota: Višně vypeckujeme, pokapeme gritokou nebo rumem a dáme asi na hodinu uležet. Do šťávy z kompotu přidáme vanilkový cukr a Solamyl. Uvaříme rosol, přidáme do něj vypeckované višně (asi 10 jich odebereme stranou na ozdobu)a promícháme. Prochladlou hmotou plníme dort.
Zařazení: Moučníky Dorty
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Milena
    Milena |

    3. 8. 2016 12:57

    Dobrý den, asi jsem úplně neschopná ale nepodaří se mi uslehat šlehačku. Vždy z toho je máslo po malé chvilce šlehání. Šlehačka je studená vysokoprocentni. Nevím kde je chyba.

  • linda klein
    linda klein |

    18. 1. 2013 16:56

    Kdyz chci pripravit neco rychleho a chutneho pro navstevu, pecu tento dort. Visne namacim pres noc v rumu, do testa pridavam lzici kakaa (mame radeji tmavy korpus). Rozkrajuji jen na dva dily, visnova hmota je tak velmi bohata a pikantni. Boky obaluji nastrouhanou cokoladou. Dort je vynikajici, nadychany jako pericko, nejlepsi na druhy den po rozlezeni :-)

  • Zdenka Kocmichová
    Zdenka Kocmichová |

    10. 4. 2010 19:06

    Pekla jsem jako jeden ze dvou dortů k mamčiným 60.tinám. Musím říct, že celá rodina si opravdu pochutnala a tento jednoznačně zvítězil. Mé úpravy na základě komentářů: 2 šlehačky jsem vyšlehala s jedním tvarohem (vanička), do šlehačky jsem zamíchala strouhanou čokoládu na vaření - šlehačka držela a byla k dortu výborná. Těsto jsem pekla z 1 a 1/2 dávky. Boky pokryla opraženými mandlemi (to je opravdu lahodné). Rumem jsem potřela všechny 3 pláty dortu a dort jsem nechala uležet asi 1,5 dne. Opravdu mohu jen chválit a hodnotit za 1.

  • H. Hospodyňka
    H. Hospodyňka |

    25. 1. 2010 11:34

    Udělala jsem jako řezy na plech a místo višní použila mražené ovoce "lesni směs". Taky dobré - viz foto, které by se mělo brzy objevit.

  • Lada Kuklová
    Lada Kuklová |

    26. 6. 2009 13:44

    jen poznámka k dotazu Romany (sice 2roky starý dotaz :-) ) - je rozdíl mezi ŽELÉ a ŽELATINOU! To co popisuje ona (jak tuhle vychlazená a dělá hrudky), to je dorotvé ŽELÉ, co se používá nahoru na dorty! Do krémů apod. se používá ŽELATINA!

  • H. Hospodyňka
    H. Hospodyňka |

    1. 1. 2009 17:10

    Dnes jsem podávala tuto nádheru jako dezert po novoročním obědě. Udělala jsem radši z 1a1/2 dávky, byl krásný, vysoký. Višně jsem měla naložené v rumu, takže jsem tu chuť naředila trochu černorybízovým džusem. A boky oplácala opraženými mandlovými lupínky, jak tu někdo radil. No prostě nádhera, bohužel nezbyl ani jeden kousek k fotu.

  • Marketa
    Marketa |

    4. 1. 2008 01:14

    Ja pouzivam normalni cirou zelatinu, nebo muzete zkusit platkovou. Rozpustim ve vode, staci trosicku. Pak slehate slehacku a kdyz uz je skoro uplne uslehana, tak pridejte zelatinu a slehejte dal, dokud to neni huste. Muze byt tepla, nevadi to.

  • Anonym
    Anonym |

    11. 11. 2007 19:01

    výborný, těsto jsem dělala jen ze 3 vajec, přidala jsem 3 lžíce vody a ušlehala, do mouky jsem přidala hrst kokosu, fantazie

  • Anonym
    Anonym |

    3. 7. 2007 20:27

    ÎŢÎýŇÁŵĚŘĘŻ»Ż»úеÉ豸ÓĐĎŢą«ËľÎ»ÓÚÖĐąúł¤Čý˝Çľ­ĽĂÇřÓňµÄą¤ŇµÖŘŐň----ÎŢÎý´şÉęľ­ĽĂÔ°ˇŁ×Ôą«ËľłÉÁ˘ŇÔŔ´Ł¬ÎŇĂÇһֱąŘע×ĹÉç»áµÄ˝ř˛˝ÓëĐčÇóŁ¬ÖÂÁ¦ÓÚ°˛Č«Éú˛úşÍ˝ÚÔĽÄÜÔ´Ł¬Ćä˛úĆ·°üŔ¨<a href=http://www.yntsh.com/productview.asp-classid=28.htm>şôÎü·§</a>ˇ˘<a href=http://www.yntsh.com/productview.asp-classid=29.htm>×č»đĆ÷</a>ˇ˘<a href=http://www.yntsh.com>ąýÂËĆ÷</a>ˇ˘<a href=http://www.yntsh.com/productview.asp-classid=34.htm>ĘÓľµ</a>ˇ˘ĎűÉůĆ÷ˇ˘<a href=http://www.yntsh.com/productview.asp-classid=35.htm>ҺλĽĆ</a>ˇ˘<a href=http://www.yntsh.com/productview.asp-classid=32.htm>ĎűÉůĆ÷</a>ˇ˘<a href=http://www.yntsh.com/productview.asp-id=339&classid=36.htm>żěËŮ˝ÓÍ·</a>ˇ˘<a href=http://www.yntsh.com/productview.asp-classid=33.htm>ľ˛Ě¬»ěşĎĆ÷</a>ˇ˘ąŢĹäĽţµČϵÁĐŁ¬ąă·şÓĂÓÚ»ŻŃ§ą¤łĚˇ˘Á¶ÓÍą¤łĚˇ˘·ĎĆř´¦Ŕíą¤łĚˇ˘´˘ÔËą¤łĚˇ˘ÉúÎďĆřĚĺşÍŔ¬»řĆřĚ幤łĚˇ˘Ë®´¦Ŕíą¤łĚˇ˘µÍÎÂą¤łĚµČˇŁ

  • Romana
    Romana |

    29. 6. 2007 18:08

    Prosím o radu. Jakou želatinu koupit? Na trhu je hodně želatiny. V některých receptech se píše: Želatinu plátky necháme nabobtnat. Já mám ale zkušenosti jenom se želatinou na dort (je prášková = červená nebo světlá). Dělám ji přesně podle návodu a vždy se povede. Neumím ale želatinu zašlehat do krému. Např.do různých tvarohových krémů, anebo šlehačky. Když zašlehám želatinu moc horkou, tak se mi krém srazí. Když nechám želatinu trochu vychladit, tak při lití do krému želatina rychle ztuhne a krém vypadá hrozně. Prosím poraďte.Zítra chci upéct dort. Mám recept na výborný vanilkový krém, ve kterém se do vyšlehané šlehačky přidává želatina.Děkuji

  • Anonym
    Anonym |

    27. 6. 2007 13:00

    Tu želatinu zašlehat šlehačem nebo jen vmíchat? Vlažnou? Láká mě to, nemám ráda šlehačku se ztužovačem.

  • Marketa
    Marketa |

    23. 6. 2007 20:58

    Holky, jestli mate problemy se ztuzovacem, tak to delejte klasicky po cukrarsku - rozpustte pytlicek bile zelatiny v trosce vody a zaslehejte do uz uslehane slehacky. Je to nesrovnatelne lepsi, zadne hrudky a drzi to tvar mnoho dni.

  • Jana
    Jana |

    31. 5. 2007 23:28

    Já mám jen technickou - Schwarzwaldský dort opravdu není vídeňská specialita, Marcelo. Proto se jmenuje Schwarzwaldský, že je Schwarzwaldský (Německo).Jana

  • Anonym
    Anonym |

    28. 5. 2007 16:36

    Je to pochutnáníčko, ale do korpusu přidávám kakao

  • Anonym
    Anonym |

    6. 4. 2007 10:55

    Podobně vypadá Schwarzwaldský dort, vídeňská specialita. Je ovšem třípatrový a na stranách je šlehačka obalená mandlovými plátky... joo to je dobrota. Marcela

  • aluska jurnova
    aluska jurnova |

    26. 3. 2007 12:06

    Byl výborný!!

  • michaela nováková
    michaela nováková |

    15. 2. 2007 11:17

    vynikající lepší než od cukráře

  • PETRA
    PETRA |

    11. 12. 2006 17:18

    Děvčata, vykašlite se na ztužovač do šlehačky!!!!Ja jsem v sobotu normálně ušlehala šlehačku, opatrně do ní zašlehala asi polovinu měkkého tvarohu, nastrouhanou čokoládu a šlehačka drží a drží ještě dneska. (zbyl jen malinký kousek, o který se teď poperem!!). Když je větší řez, dávám dvě šlehačky na jeden celý tvaroh.

  • Marťa z Bru
    Marťa z Bru |

    20. 11. 2006 13:29

    Hodnotím 1! Je to úžasný dort. Ještě přidávám do těsta na korpus KAKAO. Višně a kakao jdou k sobě báječně - zkuste to.

  • Pavla
    Pavla |

    27. 10. 2006 11:43

    Nejlepší jsou domácí nakládané višně....nemají chybu:o)

  • Aninka
    Aninka |

    21. 10. 2006 19:13

    Tenhle dort jsem dělala na svý narozky, a byl moc dobrý. Lepší než ten, který jsem kupovala.

  • Aja
    Aja |

    5. 8. 2006 13:11

    Prostě pochoutka

  • Janinka
    Janinka |

    23. 5. 2006 16:58

    Tak jsem to tedy vyzkoušela: šlehačku do el.šlehače, nejdřív mírně prošlehat, pak za stálého šlehání přisypat ztužovač a pak zvýšit obrátky a došlehat. A výsledek? No - můžete hádat. Jo - cucky. ALE: ne zas tolik a tak velké (byly hlavně při okraji mísy). Takže docela slibný posun :-)) Jinak dortík skvělý! A těsto super jednoduché! Určitě to stojí za zkoušku. Takže 1*

  • NMarta
    NMarta |

    18. 5. 2006 19:47

    Tak bohužel, dělám taky tak, naleju šlehačku, přisypu ztužovač,promíchám, potom pomalé otáčky, pak zařadím vyšší stupeň a hrudky se objeví velmi brzy, přešlehaná šlehačka určitě není, je z větší části ještě tekutá. Tak je to rukama!!!

  • Emila
    Emila |

    18. 5. 2006 18:27

    Jaroslavo O. přesně to dělám všechno jako vy, taky bez šlehače ani ránu a vždy se povede

  • Lenka S
    Lenka S |

    18. 5. 2006 17:32

    Já nasypu ztužovač do šlehačky, trochu ho tam rozšlehám vidličkou a pak teprve šlehám šlehačem.Pak se mi to nehrudkuje, jinak ano.

  • Janinka
    Janinka |

    18. 5. 2006 15:53

    Jéééé ani nevíte, jak potěší, že v tom nejsem sama. Všem moc a moc děkuji za odpovědi a to i za ty, co mi přišly na e-mail. Zkusím si z uvedených rad udělat nějaký "souhrn" a uvidíme. Doufám, že se mi to v neděli KONEČNĚ jednou povede :-)) - podám zprávu. Ještě jednou díky !!!

  • Marsí
    Marsí |

    18. 5. 2006 11:47

    Kdysi se mi také dělaly ve šlehačce hrudky...do dneška nevím čím to bylo. Možná druhem šlehačky. Ale osvědčilo se mi jedno: šlehačku zásadně co nejvíce studenou a napřed jemně našlehám a až pak tam sypnu ztužovač a šlehám dál. Stejně jako paní Jarka, napřed pomalu a pak zvýším obrátky.

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    18. 5. 2006 11:30

    Jano, hrudky taky někdy dělá přešlehaná šlehačka. Zkuste šlehat o něco méně. Tím ztužovačem to tvar udrží, i když nebude úplně tuhá.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    18. 5. 2006 11:11

    A já taky nasypu ztužovač do šlehačky a další postup mám stejný, ale výsledek je jiný - jsou tam hrudky. Není to sice hrozné, ale není to perfektní... Taky ztužovač moc nepoužívám.

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    18. 5. 2006 10:31

    Děvčata, sypu ztužovač až do šlehačky, nikdy obráceně. Rozmíchám elektrickým šlehačem na nejnižší rychlost, pak rychlost zvýším a došlehám do tuha. Hrudky jsem nikdy neměla:-) El. šlehač používám skoro na všechno, palačinkové těsto například ručně tak pěkně dohladka nevymícháte jako se šlehačem.

  • NMarta
    NMarta |

    18. 5. 2006 09:55

    Mám stejný problém se ztužovačem, ale myslela jsem si, že je to rukama...používám ho jen velmi málo. Vidím, že nejsem sama a to mě uklidnilo. Taky se mi dělají hrudky.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    18. 5. 2006 07:26

    A já zase musím napsat, že i z tohoto ztužovače dr. Oetkera se mi taky udělají hrudky... Taky nevím, jak ten ztužovač - a který - zamíchat do šlehačky, aby se neudělaly hrudky. Poradí někdo na 100% ??

  • Fleur
    Fleur |

    17. 5. 2006 19:04

    Janinko - šlehačka fix od Oetkera nikdy nezklame, nasypu do šlehačky, promíchám a šlehám. Jinak tenhle dort můžu doporučit, je lahodný

  • Janinka
    Janinka |

    17. 5. 2006 16:32

    Hmmm ... o víkendu mne čeká oslava a tenhle dortík mi přijde super, takže ho probnu. Jen mám prosbu, jestli mi někdo z Vás poradí: mám "celoživotní" problém se ztužovačem šlehačky. Ať naliji nejdřív do šlehače šlehačku a pak dám ztužovač, nebo to udělám obráceně, výsledek je vždy ten samý: cucky ve šlehačce. Prosím poraďte nějaký fígl a nebo výrobce ztužovače, který se Vám osvědčil. Já snad už zkoušela všechno a jsem z toho fakt na prášky :-)) Předem mnohokrát děkuji za odpověď!!!

  • Pavla
    Pavla |

    9. 4. 2005 15:35

    Je moc výborný, všem moc chutnal. Diky za recept.

  • Petra
    Petra |

    1. 4. 2005 11:37

    Vřele doporučuji přidat do těsta trochu skořice (mleté) a lžíci rozpustné kávy (nerozpoštěné - v granulkách). Vzhledem k většímu počtu dětí v mé rodině, dort plním jen šlehačkou a vypeckovanými višněmi, okolo omažu šlehačkou, ozdobím čokoládou a višněmi, ještě nastříkám šlehačkou ozdoby a přidám kočičí jazýčky nebo čokoládové penízky. Faktem zůstává, že to je první věc, kterou děti "ozobou".

  • Milena
    Milena |

    25. 3. 2005 16:54

    Dělám podobný dort, ale do šlehačky přidávám želatinu rozpuštěnou v mléce-4plátky a ještě do šlehačky přidávám rozdrobené máslové sušenky nasáklé amaretem

  • jh j
    jh j |

    23. 2. 2005 14:35

    hm ujde

  • Jana
    Jana |

    22. 2. 2005 13:16

    Taky můžu doporučit! Jen místo dortu jsem udělala řezy, rum jsem přidala i přímo do višňové hmoty a ke šlehačkám jsem přidala ještě jeden tvaroh. V případě řezů je ale lepší dát nejprve krém a na něj višňovu hmotu. Bylo to moc dobré.

  • Anonym
    Anonym |

    5. 2. 2005 19:32

    Efino nech višně třeba přes noc úplně potopené v rumu nebo jiném alkoholu a budeš mít naimpregnováno, ale pro děti to moc nebude

  • Jitka
    Jitka |

    4. 2. 2005 16:20

    Mám ještě jeden dotaz ohledně velikosti formy. Když se má dort rozkrojit na tři pláty, musí se tedy asi použít nějaká menší dortová forma. Jakou velikost jste prosím použili? Děkuji

  • Jitka
    Jitka |

    1. 2. 2005 17:59

    Alino, diky za odpoved. S varenim zacinam a docela s tim bojuji. V prosinci jsem delala dort synovi k narozeninam a bylo to docela fiasko. Tak snad to tentokrat dopadne lepe. Diky :)

  • Lucka Šotolová
    Lucka Šotolová |

    31. 1. 2005 17:12

    O víkendu jsem ho prvně udělala pro důležitou návštěvu -tchán s přítelkyní. Namísto šlehačky navrh, jsem ho polila čokoládou a měl obrovský úspěch.Je vážně výborný!!!

  • Efina
    Efina |

    31. 1. 2005 13:59

    Tak jsem to o víku zkusila, dortík je fakt lehký, ale chuťově nevýrazný. Možná jsem měla višně více "naimpregnovat" :-) Dětem chutnal, pro dospěláky byl moc mdlý, ale chutnal taky :-)

  • Anonym
    Anonym |

    28. 1. 2005 09:00

    Alis díky, když mám potvrzeno, že jde šlehajda na ty višně, zřejmě to je tak tuhé, že to ustojí. Kdybych to rovnou udělala, nemusela jsem se třeba hloupě ptát, ale na druhou stranu - štěstí přeje připraveným - tak jsem radši info doplnila předem a co nejdříve jej zkusím - bude to změna :-)

  • Alis
    Alis |

    27. 1. 2005 20:49

    Efino, rozřízneš, naplníš višněmi, na to dáš šlehačku a korpus, na druhé vrstvě uděláš to samé višně i šlehačku a vzšek dortu , na povrch a strany jen šlahačku a pár višní na ozdobu

  • Efina
    Efina |

    27. 1. 2005 16:56

    Nějak mi to není jasné s tím naplněním višněmi a šlehačkou. Korpus se 2x rozřízne = na jeden řez dáme višňovou hmotu a na druhý šlehačku + povrch ještě potřít šlahačkou? Díky za upřesnění, ještě než ho zkusím :-)

  • Alina
    Alina |

    25. 1. 2005 19:00

    Jitko, tento dort dělám pravidelně a vždy má úspěch. Šlehačka se musí ušlehat do husta, dort potřít a dát do chladna. Když předpokládám, že ho budu mít ještě další den tak do šlahačky přidám ztužovač nebo šlekačka-fix (běžně k dostání v supermarketech), uchovávám ozdobený dort v lednici a šlehačka nespadne, krásně drží

  • Jitka Flasarová
    Jitka Flasarová |

    23. 1. 2005 12:03

    Chtěla bych uděla tento dort svému muži k narozeninám. Ale není mi jasné, jak naložit s tou šlehačkou, kterou se dort potírá. Mám ji ušlehat?? Pokud ano, nespadne po nějaké době ta šlehačka? Neměla by se tedy něčím vystužit, aby dort vydržel do druhého dne. Moc děkuji za radu.

  • Alis
    Alis |

    18. 1. 2005 20:12

    Výborné

  • Stanislava Novotná
    Stanislava Novotná |

    15. 1. 2005 18:27

    Výborný moučník, nejen jako dort, ale i řezy, vynikající!!!!! Vyzkoušejte!

  • Květa Dostálová
    Květa Dostálová |

    11. 1. 2005 18:48

    Je to pro nás dort "jednička"

  • Hana Janů
    Hana Janů |

    9. 1. 2005 18:32

    To je pochutnáníčko