Autor:

Větrníky na plech - karamelové řezy

Střední
Těsto:
Voda 500 ml
Sůl 1/2 lžička
Olej 220 ml
Hladká mouka 400 g
Vejce 8 ks
Karamelová vrstva:
Mléko 800 ml
Karamelový puding
sypký
2 ks
Cukr krupice
dle chuti, cca 4 -
5 lžíce
Máslo
nebo Hera máslová
125 g
Smetanová vrstva:
Smetana ke šlehání
33%
600 ml
Vanilkový cukr
1 -
2 ks
Ztužovač šlehačky 1 ks
Karamelová poleva:
Cukr krupice 280 g
Smetana ke šlehání
nejlépe teplá, cca
200 ml
Větrníky na plech - karamelové řezy

Postup přípravy:

Těsto:
Do hrnce nalijeme vodu, olej, přidáme sůl a přivedeme k varu. Pak ztlumíme plamen, a za stálého míchání přisypáváme mouku. Mouka se nesrazí, mícháním se nám vytvoří hladká kompaktní hmota (těsto), kterou odstavíme z kamen a za občasného promíchání necháme vychladit.
Až bude těsto vlažné, začneme do něj postupně zašlehávat jedno vejce po druhém. Z kompaktního těsta se nám vytvoří netvárná lepivá hmota (těsto), kterou se nebudeme snažit „krotit“ , ale jen ji rozdělíme stejnoměrně na dva plechy, kde ji stěrkou nebo vařečkou rozetřeme po jejich celém dně. Plechy necháme holé, nevykládáme je pečícím papírem ani nevymazáváme, to by nám práci při roztírání spíše ztížilo.
Po rozetření těsta (není nutné dbát na přílišnou estetiku, pečení udělá své) dáme oba plechy péct do předehřáté trouby na 170 stupňů na cca 1 hodinu - dozlatova a prvních 40 minut troubu vůbec neotvíráme! Pokud těsto rychle tmavne, troubu můžeme mírně ztlumit a dopéct. Po upečení necháme pláty těsta vystydnout.

Na jeden plát těsta rovnoměrně nalijeme karamelovou vrstvu uvařenou z mléka, cukru a pudinků, kdy do vařícího pudinku za stálého míchání (již bez vaření) vmícháme máslo, které necháme rozpustit.

Po vychladnutí karamelové vrstvy naneseme rovnoměrně vrstvu smetanovou: smetanu vyšlehanou z vanilkovým cukrem a ztužovačem (pokud máme vysokoprocentní smetanu, není ztužovač nutný).

Smetanovou vrstvu zaklopíme druhým plátem vychladlého těsta, kterou polijeme karamelovou polevou: cukr pomalu na mírném ohni rozpustíme na karamel, do kterého opatrně přilijeme smetanu a mícháme do úplného rozpuštění. Vše děláme při nízké teplotě a pokud se nám vytvoří hrudky, není nutné zoufat, ale vyčkat, až se opět rozpustí. Smetany dávám nejprve tak 150 ml a pak přidávám podle hustoty karamelu po lžících další.

Krájíme po proležení a ztuhnutí (v chladnu), ale u nás většinou už tak za dvě hodiny.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 9 x
1
5 9 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 9x)
Hříbky na cibulce s topinkou Víkendové menu pro chalupáře Články z

Komentáře k receptu: Větrníky na plech - karamelové řezy

Komentáře

  1. Alice   06.11.2016 | 15:22 | reagovat | závadný

    Vyborne rezy. Takove, ze kterych jsem mela nejprve obavy a nakonec jsem si pripadala jako proficukrarka. Delala jsem jiz podruhe. Dekuji za recept.

  2. Věra   20.08.2016 | 9:40 | reagovat | závadný

    Děkuji za recept. Zadařilo se a chutná výtečně.

  3. Benáková   13.07.2016 | 18:27 | reagovat | závadný

    Skvělé!!!!!!!!!Na první pohled složité,ale opravdu jen na první pohled.Opakovat určitě budu,je to skvělý řez.

  4. Katka Němcová   27.04.2016 | 18:41 | reagovat | závadný

    Chtěla bych moc poděkovat za recept. Nepovedla se mi tedy rozetřít poleva tak dokonale jak bych si představovala, ale po nakrájení se to ztratilo a řezy jsou báječné.

  5. Terunkaa   25.02.2016 | 13:30 | reagovat | závadný

    Jsou to výborný řezy a dokonce jsme po nich i tak zmatlaný jako po větrníkách :D))

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto! 5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!
Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek! Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek!
Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které  naopak zimu? Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které naopak zimu?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web