Větrné mlýny

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: andra

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 500
      g hladká mouka
    • 500
      g polohrubá mouka
    • 42
      g droždí
    • 3
      lžíce cukr krystal
    • 50
      ml rostlinný olej
    • sůl asi 1 lžíce
    • mléko podle potřeby - asi 1/2 litru
  • Na potření těsta
    • 125
      g rostlinný tuk
  • Na potření větrných mlýnů
    • 2
      ks vejce 1-2

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Z mouky, kvásku, oleje, soli a mléka vypracujeme středně tuhé těsto a necháme asi 1/2 hodiny kynout. Rozválíme na sílu 1,5 cm, potřeme polovinou mírně rozpuštěného tuku a přeložíme jako listové těsto. Necháme 15 minut kynout, znovu rozválíme a potřeme zbylým tukem. Poskládáme a necháme znova 15 minut kynout. Nakonec rozálíme na sílu asi 3/4 cm a pokrájíme na čtverce cca 7x7 cm.
2
Rohy čtverců diagonálně nakrájíme a do středu každého čtverce dáme náplň. Každý druhý roh přeložíme do středu na způsob větrníku. Větrníky klademe na plech s papírem na pečení, potřeme rošlehaným vajíčkem a upečeme při cca 200-220 °C.
3
Já jsem použila na jednu polovinu větrníků tvarohovou náplň (tvaroh - raději hrudkovitý, cukr, vajíčko, citrónová šťáva) a na druhou polovinu větrníků makovou náplň (mletý mák, cukr, rybízový džem). Náplň musí být hustější, aby během pečení nevytekla.
4
Tento recept mám z kuchařky a nedávno byl podobný uveřejněný i v jednom slovenském časopise. Větrníky jsou na pohled pěkné a velmi chutné.
5
Poznámka: Náplň může být ořechová, maková, tvarohová apod.
Zařazení: Moučníky

Komentáře k receptu

  • Andra
    Andra |

    11. 9. 2007 11:44

    Pridala som foto...

  • Zdenka Korábová
    Zdenka Korábová |

    27. 4. 2007 09:28

    Dobrý nápad, vyzkouším a zkusím i na slano s kouskem párku nebo slaniny, cibule a zelené papriky a podobně