Velikonoční nádivka s kváskem

moje hodnocení:

4,5

hodnotilo: 2
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 400
      g uzené maso
    • 1
      ks veka
    • 7
      ks vejce
    • 4
      stroužek česnek
    • 1
      špetka pepř mletý
    • 1
      špetka nové koření mleté
    • 1
      špetka majoránka
    • 1
      lžička muškátový oříšek
    • 1
      lžička muškátový květ
    • 200
      g krupice
    • 1
      kostka droždí
    • 3
      lžíce mléko
    • 1
      lžička cukr
    • 1
      lžíce bylinky čerstvé - např.petrželka, jarní kopřivy, pažitka, libeček,...
    • 1
      špetka sůl
    • tuk
    • strouhanka na zahuštění

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Vařené uzené maso nakrájíme na kostičky. Vývar z masa dáme stranou (může se hodit). Pokrájenou veku rozmočíme v mléce a vymačkáme. V míse obojí smícháme, přidáme rozšlehaná vejce, utřený česnek a koření, krupici namočenou v mléce, vykynutý kvásek a vše důkladně promícháme. Podle potřeby osolíme. Směs můžeme zředit vývarem z uzeného masa, nebo naopak zahustit strouhankou. Nakonec vmícháme nadrobno nasekané bylinky.
2
Směs vlijeme do důkladně vymaštěné a strouhankou vysypané formy a necháme asi půl hodiny kynout. Pak vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 °C dozlatova (cca 45 min., dle výšky těsta).
3
Díky kvásku je nádivka kypřejší a nadýchanější, než "obyčejné".
Zařazení: Maso Uzeniny
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Andrea K.
    Andrea K. |

    23. 3. 2008 17:06

    Nádivka je výborná! Místo veky jsem dala 4 rohlíky a přidala 20dkg anglické, nenašla muškátový oříšek ani květ a stejně se po tom zaprášilo. Děkuji za inspiraci!

  • Jana P.
    Jana P. |

    10. 4. 2007 09:45

    Tuto nádivka na mě byla nachystaná ve stolním kalendáři, takže jsem ji vyzkoušela a je fakt dobrá.