Vařené brambory jinak

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • brambory

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Předpokládám, že má skoro každý doma mikrovlnku, ale většina ji používá jen k ohřívání uvařených jídel... Já už asi rok nevařím brambory klasicky ve vodě, nýbrž jen v mikrovlnce.
2
Pěkné brambory i se slupkou buď jen lehce nakrojíme, nebo je rozčtvrtíme, dáme na talíři do mikrovlnky a přiklopíme. Mikrovlnku dáme na nejvyšší výkon a zapneme - doba je různá dle množství brambor a výkonu mikrovlnky. Musíte vyzkoušet. Když se mikrovlnka vypne, tak ji ještě neotvírejte a nechte brambory pár minut dojít.
3
Potom pozor - talíř bude dost horký a v talíři stojí voda, kterou pustily brambory.
Zařazení: Přílohy Brambory

Komentáře k receptu

  • Tomáš
    Tomáš |

    5. 4. 2013 11:14

    Je logické,že brambory takto uvařené nejsou vymáčené a tudíž jsou logicky chuťově dobré.Problém vidím v tom,že jelikož jsou nevylouhované zůstává v bramborách veškerý solanin.Tento prevít má tendenci se v organismu ukládat,tak pozor na něj.Navíc kdo si myslí,že jí zdravěji,když brambory nevylouhuje ve vodě je také na omylu,vitamíny mikrovlnka také naprosto spolehlivě zničí.Navíc existují studie,které dokazují,že mikrovlny mění strukturu potravin a tyto jsou potom tudíž nezdravé.Co na tom je či není pravdy,je dodnes předmětem diskuze,mezi odborníky,takže to tu nevyřešíme.Rozhodně bych asi nedoporučoval takto vařit brambory pořád.Občas jen tak pro chuť snad neublíží.Z druhé strany brambory vařené klasicky s kmínem jsou také pochoutka,kmín navíc napomáhá vyplavení solaninu z brambor. ruku na srdce oč vás klasické brambory zdrží?Jako chlap mám tři porce oloupané za deset minut,vařené,zcezené a naservírované za dalších patnáct.Přeju všem heký den.

  • Maida
    Maida |

    16. 8. 2005 22:41

    Heleno, to se vaří bez vody! Já vařila brambory pro 3 lidi 7 minut.

  • helena vejnarová
    helena vejnarová |

    16. 8. 2005 11:23

    no jo ale kolik se tam dá vody a jak se to dlouho vaří??

  • Maida
    Maida |

    12. 8. 2005 22:35

    Veroniko!!! Do mikrovlnky nesmíte dávat kovové nádobí! Žádná poklička od hrnce, jen sklo, porcelán, umělá hmota, keramika (ani sklenička se zlatým okrajem). Do mikrovlnky se prodává taková speciální poklička (poklop). Brambory jsem takto zkoušela poprvé a byly daleko lepší než vařené ve vodě. Asi už je jinak dělat nebudu. Dík za dobrý nápad.

  • Veronika
    Veronika |

    12. 8. 2005 13:40

    a cim to prosim priklapite, mikrovlnku doma mam, ale zatim s ni jeste moc neumim...dekuji, recept jsem zkousela, nicim nepriklopila a brambory vevnitr mekky a nahore vyschly,celkove nic moc, ale verim, ze tam chybela poklicka (mohu pouzit normalni od hrnce?)

  • zuzi
    zuzi |

    10. 8. 2005 14:29

    Tak jeste doplneni od autorky: Mikrovlnku mam na plny vykon, ale jelikoz ted sedim v praci tak nevim kolik to presne je. Doba vareni - cca 5-7 minut jedna porce. Ono zalezi i na typu brambor (a na velikosti porce samozrejme). Neotviram to hned kvuli tomu, ze kdyz jsou ty brambory priklopene, tak pod poklici vznikne para a je ekonomicke je v te pare jeste chvili nechat. Usetri se trochu energie, ale ne cas - takze zalezi na Vas cemu date prednost. A proc tomuhle zpusobu davam prednost? 1. pohodli - brambory neloupu, jen je oplachnu a uriznu osklive kousky 2. myslim si, ze je to zdravejsi nez ve vode, jak pise Nada P. nejsou brambory vylouhovane 3. taky si myslim, ze se usetri energie a vodaBrambory nesolim, celkove solim o dost mene nez je zvykem, sul je totiz jed. Pokud je treba, tak si kazdy osoli az na taliri.Brambory se mi udelaji rovnomerne, protoze v mikrovlnce mam otocny talir. Pokud ho nemate tak je asi treba s nimi v polovine zamichat.

  • Janinka
    Janinka |

    10. 8. 2005 12:34

    Je pravda, že tento recept je moc dobrý na nové brambory. V zimě jsem zkoušela takto vařit staré brambory a nebylo to moc dobré - takové "hutné, nechutné". Takže pokud spěchám se starými, dám množství na 1-2 porce do mikroten. sáčku (neloupané, slupku párkrát propíchám vidličkou), na plný výkon cca 3-5 minut (podle hmotnosti brambor). Pak opatrně - sáček je horký, ale brambory skvělé, rychlé, bez problému je pak oloupnete. ... jo a ten sáček nezavazuji, jen ho zahnu pod ty brambory :-))

  • Marta
    Marta |

    9. 8. 2005 19:10

    Brambory i se slupkou nakrájím na menší kousky, osolím, přídám kmín, mletou papriku, rozetřený česnek a kousek másla. Maso už netřeba, máme rádi jen tak.

  • Jana M
    Jana M |

    9. 8. 2005 13:15

    nevěřila jsem tomu,tak jsem to zkusila a vážně to funguje

  • Marketa
    Marketa |

    9. 8. 2005 13:09

    Takto jsem varila brambory v anglii a jsou lepsi, nez klasicky varene ve vode. Lze to ale jen s novymi bramborami a poradne ocistit!

  • Andrea Pastirčáková
    Andrea Pastirčáková |

    9. 8. 2005 10:09

    Mám možná hloupý dotaz, ale nechybí tam sůl?

  • Naďa P.
    Naďa P. |

    9. 8. 2005 08:36

    Od té doby, co mám mikrovlnku, už nevařím brambory jinak než v míse z varného skla: oloupané, pokmínované, jen velmi symbolicky osolené. A bez vody. V polovině "vaření" je vyndám a protřesu kvůli rovnoměrnému změknutí. Celková doba vaření dávky pro 5 žravých osob je 20-25 minut při 750W. Brambory jsou velmi chutné, nejsou vylouhované.

  • Petr Kazik
    Petr Kazik |

    8. 8. 2005 17:24

    brambory asi na 3 - 4 porce umyjeme a neoloupane nakrajime na centimetrove kolecka, do nejaky mikrovlny neplastikovy nadoby naleju trochu oleje nasypu brambory a pridam stejne nakrajene 2 cibulky, sul, popr. kmin...co kdo rad, promicham, a prikryte soupnu do mikrov. zhruba na 3 x 7 min,(trochu promichnu vzdy po sedmi min.), doba zavisi na mnozstvi, ale to si odzkousite, servirujeme celou hromadu i s misou tak jak to je doprostred stolu, nechladne to a kazdy si nahrabe kolik chce

  • zuzana Josková
    zuzana Josková |

    8. 8. 2005 15:19

    Nevěřila jsem, ale je to skvělé. Dvě středně velké brambory jsem nakrájela každou na 6 dílků a za tři minuty byly akorát. Díky. Zuzana

  • Martina Hühneová
    Martina Hühneová |

    8. 8. 2005 13:01

    Léta vařím brambory, zeleninu i některe maso v páře a nedám na to dopustit!

  • Eva Šudová
    Eva Šudová |

    8. 8. 2005 11:28

    No to je mi recept - slušelo by se dát alespoňorientační čas

  • iva
    iva |

    8. 8. 2005 10:04

    je to vynikající

  • Monika
    Monika |

    8. 8. 2005 05:44

    I mně tenhle způsob zachutnal, tip mi dala kamarádka. Nové brambory jsou takhle úplně dokonalé. Nevýhoda je, že lze takhle dělat 1-2 porce, jinak je to dlouhé a brambory ve větším množství se neudělají rovnoměrně.

  • Veronika R.
    Veronika R. |

    7. 8. 2005 22:21

    A oni pak chutnaji jinak nez z vody? Nebo je to spis pohodlnejsi, kazdopadne vyzkousim!

  • Maida
    Maida |

    5. 8. 2005 19:00

    nemohla byste napsat alespoň přibližně dobu vaření - jestli 5 min. nebo půl hodiny? Dík

  • VERA
    VERA |

    5. 8. 2005 18:06

    Už jsem to taky vyzkoušela,ještě bych dodala,že brambory musíme otočit,aby se "uvařily" rovnoměrně.Dotaz:proč nemám otvírat MW ? Díky!