Autor:

Vánoční marokánky podle Hanky Křížkové

Střední
Ingredience
Šlehačka 1/4 l
Cukr krupice 1/4 kg
Kandované ovoce
nasekané, včetně pomerančové kůry
1/4 kg
Ořechy
nasekané (vlašské, lískové, mandle)
1/4 kg
Hladká mouka 30 g
Čokoláda na vaření  

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Cukroví

V míse důkladně promícháme cukr, nasekané kandované ovoce, nadrobno nasekané ořechy a hladkou mouku. Šlehačku necháme přejít varem (skutečně jen chvilku). Lehce spařenou šlehačku vmísíme do připravené směsi. Na plech položíme pečící papír a malou lžičkou tvoříme se směsi menší kopečky, klademe raději dál od sebe, protože se mírně rozvíjí do tvaru placiček. Placičky zvolna pečeme ve vlahé, slabě zahřáté troubě (120 °C) asi 1 hodinu. Spíše sušíme. Jakmile jsou placičky nahnědlé, sejmeme je i s pečícím papírem na stůl vychladnout.
V malém kastrůlku si rozpustíme čokoládu na vaření. Nejprve ji nalámeme na kousky a zahříváme nad hrncem, ve kterém se vaří voda. Rozpuštění čokolády urychlíme mícháním. Hotové marokánky poléváme rozpuštěnou čokoládou.
Tento recept mám sice z časopisu, ale protože jsem neodolala a už je mám upečené, musela jsem se s Vámi o recept podělit. Jsou opravdu bezva.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 9 x
2+
4.11 9 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 2+ (hodnoceno 9x)
Reklama
Vánočka Jak uplést vánočku Články z

Komentáře k receptu: Vánoční marokánky podle Hanky Křížkové

Komentáře

  1. Jana   01.12.2016 | 15:53 | reagovat | závadný

    Každoročně nejlepší vánoční cukroví. Dělám přesně podle receptu,
    peču na pečícím papíře a nemají chybu.

  2. Helena   24.10.2010 | 2:24 | reagovat | závadný

    Tento recept mám trochu poupravený... Pokud použijete tento rozpis surovin (cukr je na každém-pokud nechcete cukr, dejte trochu medu - uvědomte si totiž, že bez trochy cukru, vám to chuť karamelu neudělá a cukr funguje i jako pojivo), prostě zkuste změnit postup klasika- svařit na kaši, vmíchat a šup na plech. Marokánky se NEPEČOU na papíře ale na vymazaném plechu. V cukrárnách se potře plech olejem či jiným tukem, tvořítkem se naznačí kruh(lehkým vysypáním moukou a do toho tvaru kruhu se vlhkýmy prsty vytvaruje marokánka.

    1. MAGDA   25.12.2012 | 14:31 | reagovat | závadný

      Tak já jsem letos podle toho receptu pekla prvně a výsledek byl na jedničku.Dokonce rodině chutnají víc,než ty koupené v cukrárně.Kupovala jsem je pro to,že recepty,které jsem měla byly složité.Tento ale zvládne i úplný začátečník.Já jsem dala cukru trochu méně a více oříšků a mandlí,než je doporučováno.Hmotu jsem nechala ještě asi hodinu stát aby zhoustlo a pak malou mocca lžičkou(protože pečením ze malinko roztečou.) tvořila hromádky které jsem vidličkou namočenou ve vodě zplošťovala.Až na to,že některé kousky kandovaného ovoce pečením poněkud ztvrdly výsledek však předčil má očekávání..A pekla jsem na hnědém pečícím papíře bez namazání .Po upečení vždycky stáhnu papír i s pečivem z plechu na chladnou rovnou plochu,kde nechám mirně zchladnout a teprve pak ukládám na podnos. :-)

      1. lena   27.12.2012 | 16:08 | reagovat | závadný

        Dělala jsem rovněž podle tohoto receptu a pravda je,že jsem mouky musela přidat.Zhruba asi o jednu polévkovou lžíci.To už ale musí zkušená pekařka poznat,kolik čeho přidat nebo ubrat :-) .Navíc jsem i já nechala hmotu odležet a tím také poněkud zhoustla.Když se totiž hmota zaleje vařící smetanou,tak je to opravdu řídké.Jo a příště asi nebudu kandované ovoce dávat vůbec,nebo jen málo.http://www.recepty.cz/recept/vanocni-marokanky-podle-hanky-krizkove-10988#

  3. V. Zlíchovská   05.12.2008 | 8:25 | reagovat | závadný

    Marokánky peču nejméně 20 let, ale tyhle se mi vůbec nepovedly. Vrátím se zase ke svému osvědčenému receptu.

  4. Hana Janů   12.12.2006 | 18:06 | reagovat | závadný

    Musím říci, že jsem celkem zkušená kuchařka, ale nepovedly se mi. Hrozně se lepily k papíru a roztékaly. Musela jsem tam přidat podstatně více mouky, čímž ztratily svoji charakteristickou chut a teprve pak držely pohromadě

  5. Jitka   12.12.2006 | 10:50 | reagovat | závadný

    Tak jsem vyzkoušela tento recept, dala jsem jen 90 g cukru a myslím, že to úplně stačí. To záleží ale na chuti. Jinak je tento recept výborný a marokánky mi chutnají více jak z té vařené kaše. Jen to nechce moc dlouho sušit, aby kandované ovoce příliš nevyschlo.

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 potravin, které snižují nadýmání a pomůžou při hubnutí 10 potravin, které snižují nadýmání a pomůžou při hubnutí
Celebrity na síti: Verešová připálila cukroví a Jandová tančí s dcerkou Celebrity na síti: Verešová připálila cukroví a Jandová tančí s dcerkou
Tyhle věci nikdy nedělejte během sexu! Tyhle věci nikdy nedělejte během sexu!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web