Vánoční marcipánová štola

Střední
Ingredience
Rozinky 240 g
Kandovaná pomerančová kůra
Citronová a višně nebo 150 g směsi kandovaného ovoce
50 g
Hnědý rum 3 lžíce
Droždí 1 kostka
Cukr krupice 130 g
Mléko 150 ml
Polohrubá mouka 500 g
Vejce 1 ks
Žloutek 2 ks
Máslo
+ na vymazání plechu
200 g
Citronová kůra
Strouhané
1 lžička
Sůl 1 špetka
Mandle 200 g
Marcipánová hmota 150 g
Griotka 3 lžíce
Vanilková esence
Pár kapek
 
Moučkový cukr
Na posypání
 

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Záviny

Rozinky a kandované ovoce zalijte rumem a nechte aspoň dvě hodiny nejlépe přes noc odležet. Ve velké misce nechte vzejít kvásek s droždí se lžící cukru a vlahém mlékem. Pak zbytek cukru, mouku, vajíčko, 100 g změklého másla, citronovou kůru, sůl a vanilkovou esenci. Zpracujte těsto a na závěr do něj přidejte kandované ovoce v rumu. Nechte asi 40 minut kynout.

Marcipán prohněťte s griotkou. Těsto vyválejte do dvou obdélníků. Doprostřed položte souběžně s delší stranou kousky marcipánu a mandle. Vezměte těsto za delší stranu a přeložte ho tak, aby překrývalo marcipán. Zbývající třetinu přehrňte navrch. Uprostřed vytvořte dlaní žlábek. Stejně udělejte i druhý plát. Obě štoly položte na vymaštěný plech a nechte ještě 20 minut kynout. Předehřejte troubu na 180 °C. Pečte dozlatova, (asi hodinu). Ještě teplé je potřete zbylým máslem a pocukrujte. Po vychladnutí pevně zabalte do alobalu a nechte aspoň dva tři týdny odležet.

Podle časopisu Apetit.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 1 x
1
5 1 5 1
Recept na skvělé domácí tiramisu Články z

Komentáře k receptu: Vánoční marcipánová štola

Komentáře

  1. Eva Hypšová   13.01.2012 | 14:56 | reagovat |

    Nevydržely..... Jen se zaprášilo <:-) Musím je uděla dřív než na vánoce. Jinak prý rodina nemůže existovat. To ovoce a rozinky, mandle a kůru jsem vydatně namočila v rumu.,

  2. HANA   23.10.2007 | 17:14 | reagovat |

    Dělala jsem vloni,podle Apetitu,vydržely jenom 14 dní na rozležení a snědly se,moc dobré,letos dělám opět.

    1. Antelka   22.10.2010 | 16:27 | reagovat |

      Dobrý den, omlouvám se, ale nepochopila jsem, kde mam udělat ten žlábek. :-( Děkuji za pomoc.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Migréna, PMS nebo bolest zad. Jak se problémů zbavit do šedesáti minut? Migréna, PMS nebo bolest zad. Jak se problémů zbavit do šedesáti minut?
Uvidíte v Ulici: Anička se chce zabít a Evžen znovu sáhne po flašce! Uvidíte v Ulici: Anička se chce zabít a Evžen znovu sáhne po flašce!
Jak se starat o své intimní partie - čemu se vyhnout? Jak se starat o své intimní partie - čemu se vyhnout?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web