Vánoční marcipánová štola

Střední
Ingredience
Rozinky 240 g
Kandovaná pomerančová kůra
Citronová a višně nebo 150 g směsi kandovaného ovoce
50 g
Hnědý rum 3 lžíce
Droždí 1 kostka
Cukr krupice 130 g
Mléko 150 ml
Polohrubá mouka 500 g
Vejce 1 ks
Žloutek 2 ks
Máslo
+ na vymazání plechu
200 g
Citronová kůra
Strouhané
1 lžička
Sůl 1 špetka
Mandle 200 g
Marcipánová hmota 150 g
Griotka 3 lžíce
Vanilková esence
Pár kapek
 
Moučkový cukr
Na posypání
 

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Záviny

Rozinky a kandované ovoce zalijte rumem a nechte aspoň dvě hodiny nejlépe přes noc odležet. Ve velké misce nechte vzejít kvásek s droždí se lžící cukru a vlahém mlékem. Pak zbytek cukru, mouku, vajíčko, 100 g změklého másla, citronovou kůru, sůl a vanilkovou esenci. Zpracujte těsto a na závěr do něj přidejte kandované ovoce v rumu. Nechte asi 40 minut kynout.

Marcipán prohněťte s griotkou. Těsto vyválejte do dvou obdélníků. Doprostřed položte souběžně s delší stranou kousky marcipánu a mandle. Vezměte těsto za delší stranu a přeložte ho tak, aby překrývalo marcipán. Zbývající třetinu přehrňte navrch. Uprostřed vytvořte dlaní žlábek. Stejně udělejte i druhý plát. Obě štoly položte na vymaštěný plech a nechte ještě 20 minut kynout. Předehřejte troubu na 180 °C. Pečte dozlatova, (asi hodinu). Ještě teplé je potřete zbylým máslem a pocukrujte. Po vychladnutí pevně zabalte do alobalu a nechte aspoň dva tři týdny odležet.

Podle časopisu Apetit.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 1 x
1
5 1 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 1x)
Hříbky na cibulce s topinkou Víkendové menu pro chalupáře Články z

Komentáře k receptu: Vánoční marcipánová štola

Komentáře

  1. Eva Hypšová   13.01.2012 | 14:56 | reagovat | závadný

    Nevydržely..... Jen se zaprášilo <:-) Musím je uděla dřív než na vánoce. Jinak prý rodina nemůže existovat. To ovoce a rozinky, mandle a kůru jsem vydatně namočila v rumu.,

  2. HANA   23.10.2007 | 17:14 | reagovat | závadný

    Dělala jsem vloni,podle Apetitu,vydržely jenom 14 dní na rozležení a snědly se,moc dobré,letos dělám opět.

    1. Antelka   22.10.2010 | 16:27 | reagovat | závadný

      Dobrý den, omlouvám se, ale nepochopila jsem, kde mam udělat ten žlábek. :-( Děkuji za pomoc.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto! 5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!
Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek! Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek!
Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které  naopak zimu? Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které naopak zimu?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web