Vánoční kuřecí roláda s paštikovou náplní

moje hodnocení:

3,0

hodnotilo: 2
neuvedeno
4
porce
neuvedeno
autor: Di

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      ks kuřecí maso celé kuře (větší)
    • 350
      g vepřové maso mleté
    • 250
      g játra kuřecí nebo kachní, lze i vepřová
    • 50
      g slanina nebo špek
    • 1
      ks žemle
    • 2
      ks vejce
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      špetka nové koření mleté
    • 1
      špetka pepř mletý
    • 1
      stroužek česnek
    • 2
      lžíce strouhanka
    • 1
      hrst mandle nebo žampiony

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Kuře vykostíme a upravíme na plát (podrobnější popis viz. Kuřecí roláda s vepřovými jazyky) - ve speciálních prodejnách drůbeže to již udělají za Vás. Na osolený plát masa položíme náplň, ze které jsme vytvořili šišku, a stočíme ho do rolády. Pro usnadnění lze náplň v požadovaném tvaru lehce zmrazit, aby byla pevná - roládu pak lépe zatočíme. Upevníme jehlami nebo párátky či převážeme nití. Posolíme a upečeme do zlatova - nedáváme do příliš vyhřáté trouby, aby maso nepopraskalo. Dlouhou roládu lze péci na koláčovém plechu, podloženou alobalem. Máslo na pečení není třeba, stačí podlít, nebo jen malý kousek.
2
Roládu lze připravit předem a zmrazit. Na Boží hod maso jen vyndáme z mrazáku a upečeme. Pokud zbyde, máme na Štěpána pikantní součást studené večeře.
3
Nádivka: žemli namočíme do mléka, rozmělníme a smícháme s mletým masem a naškrabanými nebo umletými játry. Přidáme vejce, koření, utřený česnek a kostičky slaniny, osolíme a případně zahustíme strouhankou. Náplň, která se nám nevejde do kuřete, upečeme zvlášť.
4
Podáváme teplé s bramborovou přílohou nebo studené s chlebem a brusinkami či cumberlandskou omáčkou (120 g brusinkového kompotu nebo rybízového džemu, 1 lžíce pomerančové a citrónové šťávy, 1 lžíce červeného vína, citrónová nebo pomerančová kůra, hořčice, zázvor, worchestr).

Komentáře k receptu

  • Lusinda
    Lusinda |

    23. 12. 2007 11:25

    Vynikající recept,dnes peču k obědu.Neodolala jsem a ochutnávám a ochutnávám..:o)Dle doporučení jsem připravila i Cumberlandskou omáčku(brusink.kompot z Ikea)a mohu jen doporučit!Děkuji Di za skvělý receptík a také za tipy na omáčku.Samozřejmě jednička.

  • Kuchařka on-line
    Kuchařka on-line |

    3. 1. 2007 12:14

    Přeřazeno. I vám do nového roku jen to dobré.

  • Di
    Di |

    2. 1. 2007 19:33

    Kovářovi, mohu poprosit o přeřazení k pokrmům z drůběže? Děkuji a přeji hodně zdraví, pohody a spokojenosti v novém roce.