Vánoční chlebíček s vínem

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Vlastina

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 200
      g sušené ovoce (Lepší je polovina světlého ovoce a polovina tmavého např. meruňky, papája, ananas, švestky, datle,
    • 200
      g fíky Sušené
    • 250
      g mák mletý
    • 100
      g rozinky
    • 200
      g mandle - loupané Sekané
    • 150
      ml červené víno
    • 150
      g máslo Nebo Hera
    • 4
      ks vejce
    • 200
      g polohrubá mouka
    • 1
      balíček prášek do pečiva
    • 300
      g moučkový cukr
  • Poleva
    • 100
      g moučkový cukr
    • 6
      lžíce červené víno

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Sušené ovoce, rozinky, fíky, mák a mandle zalijeme vínem a necháme přes noc táhnout. Druhý den utřeme cukr s tukem do pěny a postupně zašleháváme jedno vejce po druhém (nejlépe se to dělá v robotu). Do utřené hmoty vmícháme mouku promíchanou s práškem do pečiva a nakonec ovocno-makovou směs. Promícháme. Větší chlebíčkovou formu (nemáme-li může být i forma na věnec či pekáček apod.) vymažeme tukem a vysypeme strouhankou, naplníme těstem, povrch urovnáme a pečeme asi 45 minut při 170 °C.
2
Po upečení necháme chvilku prochladnout, vyklopíme na plochý tác, necháme úplně vychladnout, potíráme polevou, zdobíme ovocem a mandlemi podle fantazie. Můžeme také přes růžovou vinnou polevu pocákat čokoládovou polevou. Chlebíček necháme úplně zaschnout a na několik dní zabalíme do alobalu, aby se rozležel.
3
Zabalený v chladu vydrží klidně i měsíc či déle. Kdo nemá rád cukrovou polevu může polévat čokoládovou polevou nebo jen lehce pocukrovat. Před podáváním krájíme chlebíček na slabé řezy.
Zařazení: Ostatní Pečiva

Komentáře k receptu

  • Di -
    Di - |

    23. 11. 2009 19:44

    Jé paní Vencová, Vy jste zase tady? Pěkně vítám!

  • Vlasta Vencová
    Vlasta Vencová |

    23. 11. 2009 18:18

    Do receptu jsem omylem neuvedla, že se sušené ovoce a fíky musí nakrájet na kousky než se zalévá vínem , takže to takto doplňuji