Vánočka – Koláče

Hodnocení:

Moje:

360 minut
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 750
      g polohrubá mouka
    • 2
      lžička cukr
    • 0,5
      balení prášek do pečiva
    • 150
      g máslo
    • 3
      ks žloutek
    • 40
      g droždí
    • 7
      g sůl
    • 375
      ml mléko
    • citronová kůra
    • 20
      g rozinky
    • 40
      g mandle
    • 150
      g cukr krupice

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, přidáme 2 lžičky cukru a necháme vzejít kvásek. Do vykynutého kvásku přimícháme žloutky. Prosátou mouku promícháme s práškem do pečiva, cukrem a solí. Přilijeme kvásek, rozpuštěné máslo a vypracujeme těsto (nesmí se chytat na měchačku).
2
Přidáme rozinky a mandle a necháme vykynout. Vánočka – 9 pramenů (4, 3, 2), koláč - dva plechy.
Zařazení: Moučníky Koláče

Komentáře k receptu

  • vilda babič
    vilda babič |

    5. 11. 2008 21:54

    Paní Báro děkuji za výborný recept , právě dopečeno a ještě teď večer hřešíme a mlaskáme, vánočku jsem dělala prvně a je výborná ,s těstem se super pracuje , také děkuji za video paní Simče, Babičová

  • Lucie Kubáňová
    Lucie Kubáňová |

    6. 7. 2007 19:57

    Simčo, děkuji moc, to je super video, krásně je tu vše ukázáno :-)) díky, díky

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    5. 7. 2007 18:46

    Lucko - koukni se sem: http://www.fiserasynove.cz/video.html

  • Lucie Kubáňová
    Lucie Kubáňová |

    4. 7. 2007 15:50

    Baru,vánočka byla super,jak jsem už psala, ale mohla byste mi prosím polopatě :-) napsat, jak pletete ty 4 copy?Děkuji moc Lucka.

  • romana hrabovska
    romana hrabovska |

    20. 2. 2007 17:22

    tak vánočku jsem zkusila,udělala jsem z toho těsta 3 vánočky,takové menší a musím říct,že byly dobré,jen ta doba pečení,mněla jsem je hotové za 15 minut na 100 stupněch pečené.jinak dobrý recept.

  • Lucka
    Lucka |

    24. 12. 2006 10:27

    Včera jsem vánočku upekla,je vynikající,takovou vždy pekla má babička.Manžel si ji moc pochvaluje,už jsme půlku snědli.Děkuji moc za recept,dávám 1 s hvězdičkou. :o))Krásné Vánoce.

  • Dagmar Kozáčková
    Dagmar Kozáčková |

    20. 12. 2006 09:10

    Prosím nemáte někdo recept na litou vánočku do formy. Dostala jsem k svátku starou kameninovou a chtěla bych to zkusit. Napište prosím svoje zkušenosti. Moc děkuji kuchařinka začátečnice

  • Anonym
    Anonym |

    17. 12. 2006 18:44

    ja jsem měla vždy problém s pletením ted jsem si koupila v bazaru krasnou starou formu na vánočku a když ji pak vyklopím je krásná

  • J&J Salkovi
    J&J Salkovi |

    9. 6. 2006 18:19

    Moc dekujem za tento recept. Poprve v zivote jsem pekla vanocku a byla vynikajici. Nemam potrebu hledat jiny recept, bo vanocka je tak dobra, ze se s manzelam musime drzet aby jsme ji nesnedli behem jednoho dne ((-: a to je co rict, protoze z jedne davky upecete vanocku pekne velkou. Poprve jsme upleti 1 velkou vanocku, ale ted uz pleteme pokazde 2 male. Pletli jsme ze 6 pramenu a video s navodem jsme si stahli z internetu. Jedine s cim porad zapasim je teplota peceni. Vanocka je z vrchu vzdycky krapet prismahla, nicmene na oblibenosti ji to neubralo.

  • Anonym
    Anonym |

    4. 2. 2006 13:50

    Peču stejnou vánočku, akorát dávám 500 g polohrubé a 250 g hladké mouky. Zkoušela jsem několik receptů, ale tento je nejlepší, jinou už nepeču.

  • Jana Louny
    Jana Louny |

    25. 12. 2005 17:34

    Ja jsem ji pekla na 170 asi 5min.,pak jsem to stahla na 150 a pekla asi tak kolem30-40min.Ze zacatku nabehne,a pak davam navrch pecici papir,aby nebyla pripalena.

  • Jana z Loun
    Jana z Loun |

    23. 12. 2005 09:45

    Tuto vanocku jsem vyzkousela,je opravdu ta nejlepsi.Pak jsem ji porovnavala z receptem moji babicky,ktera ji mela moc dobrou a zjistila jsem,ze to je uplne stejnej recept,akorat tam nedavala prasek do peciva.Ale s tim se tam nic nezkazilo.Moc dekuji za recept a vsem hezke svatky.

  • gabrilea phan
    gabrilea phan |

    17. 9. 2005 11:54

    nevite jak dlouho a na kolik stupnu se ma pect?

  • Jana Tichá
    Jana Tichá |

    8. 7. 2005 11:00

    Jano, jistě. Mám jeden recept, ze kterého dělám na Vánoce vánočku a na Velikonoce mazanec. Tedy - bochánek jistě můžete udělat - ale vznikne Vám mazanec.

  • Jana Mrázová
    Jana Mrázová |

    8. 7. 2005 10:26

    Vánočku jsem nikdy nepekla a nevím zda bych ji zvládlá tak krásně vytvarovat, proto se chci zeptat, zdy by šlo místo vánočky udělat Tvar bochánku?

  • Dalibor Novak
    Dalibor Novak |

    29. 3. 2005 22:30

    Vynikajici" Stahnul jsem si video, abych se koukl, jak se plete vanocka z 6 pramenu, dalo to fusku, ale tak velkou vanocku jsem nikdy nevidel;-)Pekl jsem ji poprve v zivote a povedla se na vybornou...Priste udelam ale radeji 2 mensi;-)

  • Pavla
    Pavla |

    27. 3. 2005 09:51

    Tak jsem upekla z testa 2 velk mazance (bylo toho opravdu hodne). Nejsou spatne, ale chutnaji trochu jako ty kupovane, v teste je malo cukru a malo tuku, neni to proste domaci vlacny a sladny mazanec. Jinak ale testo krasne vybehlo, moc dobre se s nim pracuje.

  • Pavla
    Pavla |

    26. 3. 2005 10:22

    no prislo mi tam moc tekutiny na malo mouky a opravdu jsem musela celkem dost pridavat, takze sice pozde, ale rada: pokud se testo stale lepi, prida se trochu mouky.Hotove testo musi byt leskle a delaji se na nem takove male puchyrky, ktere praskaji.

  • HANKA
    HANKA |

    10. 3. 2005 15:46

    Mikrovlnce to nevím.Já na chvíli zapnu troubu aby byla teplá a hned vypnu.Kvásek i těsto hezky kyne.

  • Miroslava Jiráková
    Miroslava Jiráková |

    10. 3. 2005 12:25

    Už jste někdo zkoušel nechat vykynout těsto v mikrovlnce? Četla jsem to v knížce, ale zkušenosti nemám. Děkuji za radu

  • Dana
    Dana |

    10. 3. 2005 09:19

    opravdu moc dobrá...krásně se upekla a vykynula.

  • Janina
    Janina |

    14. 1. 2005 15:29

    Loni o Vanocích (2004) jsem vyzkoušela tento recept - též poprvé v životě - a musim říci, že vánočka byla báječná a pro úspěch jsem ji pekla ještě 23/12 podruhé (všem moc chutlana a do Vánoc nevydržela).

  • Klara LeMonier
    Klara LeMonier |

    20. 12. 2004 00:16

    zpracovat testo tak, aby se nelepilo na mechacku... co kdyz se mi testo na mechacku chyta? jak problem napravit? diky!

  • Kuchařka on-line
    Kuchařka on-line |

    15. 12. 2004 10:56

    Nevím, jak dloho se má péct tato vánočka, to by musela upřesnit její autorka. U ostatních receptů na vánočku zprvu pečeme v dobře vyhřáté troubě prudce, potom pomaleji, celkem asi 45 minut, až je těsto na vytažené špejli upečené. Před dopékáním chráníme povrch vánočky mastným papírem.

  • ZUZANA
    ZUZANA |

    14. 12. 2004 22:28

    muzete prosim upresnit teplotu trouby a delku peceni? PRED VANOCEMI PROSIM

  • Kuchařka on-line
    Kuchařka on-line |

    12. 12. 2004 09:30

    Balíček o váze 7 g = 2 1/2 ĺžičky = 17 g čerstvého droždí.

  • Anonym
    Anonym |

    12. 12. 2004 01:59

    Vite nekdo kolik je 40g drozdi, prevedeno na suche drozdi?

  • Kristina
    Kristina |

    2. 7. 2004 21:18

    Super recept! Moje prvni Vanocka, kterou jsem kdy pekla....a stoprocentne nebudu hledat a zkouset jiny recept, tenhle funguje vyborne!