Vánočka IV.

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
90 minut
neuvedeno
neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 3
      hrnek polohrubá mouka
    • 9
      lžíce cukr
    • 0,1
      ks máslo
    • 1
      lžíce droždí
    • 0,5
      hrnek mléko
    • 1
      ks žloutek
    • vanilkový cukr
    • citronová kůra
    • muškátový oříšek
    • badyán
    • 3
      lžíce rozinky
    • 3
      lžíce mandle
    • vejce na potření
    • sůl

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Příprava těsta: Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přisypeme 1 lžíci cukru, zaprášíme hladkou moukou a necháme v teple vykynout. Do mísy nasypeme mouku, 8 lžic cukru, vanilkový cukr, špetku soli, citronovou kůru, nastrouhaný muškátový oříšek, žloutek, nastrouhaný badyán, přilijeme vykynutý kvásek a prohněteme. Nakonec přidáme vychladlé rozehřáté máslo a vše zpracujeme. Když se těsto nelepí ke stěnám mísy, přisypeme omyté rozinky, oloupané krájené mandle a těsto ještě prohněteme. Utvoříme v míse hladký bochánek, poprášíme jej moukou a necháme přikrytý kynout na teplém místě.
2
Příprava vánočky: Vykynuté těsto rozdělíme na vále na 9 dílů a upleteme vánočku. První vrstvu pleteme ze čtyř pramenů, druhou ze tří a třetí ze dvou pramenů. Pergamenový papír potřený tukem položíme na plech a na něj postupně vrstvíme prameny vánočky. Chvíli necháme na plechu dokynout. Před vložením do trouby ještě potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nasekanými mandlemi. Nakonec vánočku propíchneme u obou krajů i uprostřed špejlemi, aby se vrstvy těsta při pečení nezbortily. Pečeme asi 3/4 hodiny.
Zařazení: Moučníky

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.