Autor:

Vánočka

Obtížné
Ingredience
Polohrubá mouka 750 g
Moučkový cukr 120 g
Anýz 1 lžička
Vanilka 1 ks
Máslo 140 g
Žloutek 2 ks
Mléko
podle potřeby
 
Rozinky 50 g
Mandle 50 g
Kvásek
Mléko 1,25 l
Moučkový cukr 1 lžíce
Hladká mouka 1 lžíce
Droždí 40 g

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Buchty

Z vlažného mléka, cukru, mouky a droždí připravíme kvásek, který necháme vykynout na teplém místě. Mouku prosejeme, smícháme s cukrem, rozdrceným anýzem a vanilkou. Uprostřed mouky uděláme důlek, vlijeme do ní rozpuštěné máslo, smíchané s trochou mléka a se žloutky, zahrneme moukou, přidáme vykynutý kvásek a s mlékem vypracujeme tuhé hladké těsto. Přikryjeme ho ubrouskem, dáme na teplé místo a necháme hodinu kynout.

Do vykynutého těsta zapracujeme umyté a usušené rozinky a větší část oloupaných mandlí pokrájených na nudličky.

Potom těsto rozdělíme na devět dílů a vyválíme z něho stejně dlouhé válečky. Nejprve upleteme čtyrpramenný pletenec, položíme ho na pomaštěný papír na plechu, střed po délce stlačíme, položíme naň trojpramenný pletenec a nahoru do stlačeného středu dáme dvojpramenný pletenec.

Vánočku necháme chvíli kynout, posypeme jí zbytkem pokrájených mandlí a pomalu pečeme v dobře vyhřáté troubě 50 minut. Aby se vánočka nezdeformovala, můžeme jí zpevnit párátky.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
1
5 2 5 1
Koláč s mákem, švestkami a mandlemi 4 báječné koláče ze světlého těsta Články z

Komentáře k receptu: Vánočka

Komentáře

  1. JH77   11.12.2011 | 20:16 | reagovat |

    Právě jsem ji vytáhla z trouby ...tak jsem na to zvědavá:-) ..... jen kvásek jsem nedělala, aby to nebyly lívance :-P ...použila jsem sušené droždí .....

  2. ŠKORNÍKOVÁ   02.10.2011 | 21:58 | reagovat |

    Dobrý den,můžete mi poradit jak se plete čtyřpramenný cop?Děkuji.

  3. H D   16.12.2006 | 13:58 | reagovat |

    Překlep:Má být pravděpodobně 0,25 l tj. 250ml mléka.To by tak odpovídalo.Těsto na vánočku musí být tužší, než třeba na buchty,aby se nerozlezla.Kastrůlky s vodou bych tam nedávala,to je dobré na chleba,ale obecně kynuté těsto nejdřív na více stupňů-těsto se zatáhne a pak stlumit a dopékat na méně.Já případně přikrývám vršek vánočky pečícím papírem, jako paní miroslava alobalem.Ale opravdu důležité je nejdříve tak 10 min na 220°c-podle trouby a pak péct na méně.Tak ať se podaří!

  4. Alena Tarabová   15.12.2006 | 14:01 | reagovat |

    Jano, to mě ještě nenapadlo s tím vypínáním horní části, moc dobrý nápad, dík. A to jsem předloni pekla vánoček 15. Určitě letos tento systém vyzkouším.

  5. Romana   15.12.2006 | 12:40 | reagovat |

    Já jsem slyšela, že se na dno trouby dává kastrůlek s vodou, aby se vánočka ze spoda nepřipálila.

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 jednoduchých maličkostí, kterými vyznáte lásku i beze slov! Umíte to taky? 5 jednoduchých maličkostí, kterými vyznáte lásku i beze slov! Umíte to taky?
Také máte menstruaci stejně jako vaše kolegyně? Víme, jak si ji vychutnat! Také máte menstruaci stejně jako vaše kolegyně? Víme, jak si ji vychutnat!
Brečela, že se nevejde do kalhot. Slovenka proto zhubla o 30 kilogramů! Jak? Brečela, že se nevejde do kalhot. Slovenka proto zhubla o 30 kilogramů! Jak?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web