Univerzální těsto na buchty a dorty

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 5
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 5
      ks vejce
    • 1
      dl rostlinný olej
    • prášek do pečiva
    • cukr krystal 1 a 1/2 sklenice (nejlépe 2 dcl)
    • hladká mouka 2 a 1/2 sklenice
    • 1
      sklenice sodovka může být i limonáda POZOR! ne červená, těsto by bylo růžové

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Když chci řezy světlé, přidám ještě 3 lžíce hladké mouky a trochu citronové kůry. Pokud chci ořechové, přidám 3 lžíce mletých ořechů. Pokud chci kakaové, přidám 3 lžíce kakaa.
2
Těsto šlehám v míse dohromady, vyleju na vymazaný a vysypaný plech (nejlépe strouhankou). Na dortový korpus vysypu plech hladkou moukou. Peču na 200 °C dokud se neodlepuje upečené od stěn plechu. Mohou se dát i dvě různě upečená těsta na sebe, jak kdo chce. Naplnit krémem jaký kdo má rád.
3
Vanilkový krém: 3 vejce, 6 lžic krystalového cukru, 1 vanilkový cukr. Do ušlehaného se nastrouhá 1 ztužený tuk a 2 másla (změklá) a znovu se šlehá do hladka.
4
Pudinkový krém: 1/2 l mléka, 1 pudink – uvařit, do studeného a hlavně bez škraloupu se dá 1 změklé máslo a ušlehá se s cukrem podle chuti. Lépe osladit hned pudink. Karamelový krém: plechovku se sladkým kondenzovaným mlékem vařit dvě hodiny ve vroucí vodě (neotevírat, až po vychladnutí). Karamel vybrat do mísy, přidat 1 máslo a šlehat (už nesladit).
5
První dva krémy se dají dochuti, čím kdo chce. Třetí krém je prostě karamelový.
6
Tip: když peču dort dělám do formy z 1 dávky bílý a znovu z 1/2 ořechový. Bílý překrojím na dva díly a sládám bílý, marmeláda - klidně pikantnější vyzkoušená meruňková, pudinkový krém, ořechová placka, marmeláda - rybíz, višně atd., pudinkový krém, světlá placka a nahoru karamelový krém. Mám tento recept hrozně ráda řezy a dorty 100x a pokaždé jinak.
Zařazení: Moučníky

Komentáře k receptu

  • Sadilkovi30
    Sadilkovi30 |

    10. 1. 2014 11:01

    děkuji za úžasný recept na dortové těsto. Dlouho jsme váhala, zda se mám do této kategorie vaření pustit, ale nakonec se vše vydařilo a to díky vám :-)

  • Lucka
    Lucka |

    4. 5. 2012 05:48

    Komu nedojde, že těsto NA BUCHTY A DORTY není na plněné kynuté buchy, asi neumí číst ;-) My doma říkáme buchta všemu litému na plech... a vlastně by mě ani nenapadlo, že to někdo neví, protože to říkají snad všichni a ještě jsem se nesetkala s tím, že by to někdo neznal... jinak děkuji za recept, zítra máme oslavu, tak dneska musím upéct dort... ingredience mám, tak odpoledne jdu na to... dík!

  • Radka Hudská
    Radka Hudská |

    2. 11. 2007 13:59

    Když dělám dort potřebuji krému víc, ale normálně používám na půl litr mléka dva pudinky nejlépy vanilkový od dr. Oetkera rozmíchám do studeného mléka osaladím podle chuti, uvařím, nejlepší je ve vodní lázni za stálého míchání vychladit- odstavím přendám do mísy a občas promíchnu, aby se neudělal škraloup ale aby byl jakoby mazlavý pak všlehám změklé máslo a dochutím rumem. Krém můžete udělat jaký chcete variací se nabízí mnoho např. světlé těsto na plechu na 6 pruhů krájet v širším díle plechu, předchozí krém, marmeláda-meruňková. Plát překrojím v po déce v půli namažu marm., krémem na 3x vrstvení, omažu boky, osypu kokosem nahoru po obvodu z krému bobky mezi ně nasekaný ananas a zajít žlutou želetinou- ananasové řezy atd.

  • Hospodyňka
    Hospodyňka |

    2. 11. 2007 09:13

    Jasně, já taky doma peču "buchtu" a nikoliv "řezy". A to těsto vypadá dobře, ta univerzálnost se mi líbí. Jen se mi zdá množství ingrediencí ve vanilkovém krému trochu brutální, fakt 3/4 kg tuku??? (1 ztužený, 2 másla...)

  • Radka Hudská
    Radka Hudská |

    1. 11. 2007 23:59

    O.K. asi to až doslova a do písmene na buchty jako takové není, ale problém vznikl u mých dětí vždy potvory křičí mami upeč buchtu a ne řezy nebo koláč, tak to tak nějak zdomácnělo ten pojem buchty, že ať peču cokoli je to buď dort nebo buchta. Mám skvělý recept na medovník, taky super buchta není rozeznat od marlenky, chráním si ho, ale tohle je tak super server, že hned jak budu mít chvíli čas ho vypíšu. Autor receptu

  • Eva Mlýnská
    Eva Mlýnská |

    10. 9. 2007 09:47

    Nebudeme slovíčkařit, vyzkoušela jsem, protože je to rychlé, levné, žádná suchota a přidala do oblíbených a hodnotím 1.

  • Sabina
    Sabina |

    10. 9. 2007 08:44

    Za slovo opravdu, které jsem použila 3x, se omlouvám, ale odeslala jsem to bez kontroly. Dobře mi tak :)))

  • Sabina
    Sabina |

    10. 9. 2007 08:34

    O klasickém plnění buchet "Honzovských" v receptu není opravdu ani zmínka, tak to slovíčkaření je opravdu zbytečné. Těsto jsem hned o víkendu zkoušela a je opravdu moc chutné. Já osobně moc děkuji za recept.

  • Eva Mlýnská
    Eva Mlýnská |

    9. 9. 2007 22:17

    Jako univerzální těsto na buchty bych hodnotila za 5 a proto nehodnotím, těsto na řezy dobré.

  • barča
    barča |

    9. 9. 2007 20:24

    Teda Sabino, i když jsem znovu důkladně četla, tak stále vidím jen řezy. Svou připomínkou jsem měla na mysli, že kdyby někdo z tohoto těsta chtěl udělat buchty ( a název k tomu vybízí) tak by asi nepochodil.

  • Sabina
    Sabina |

    9. 9. 2007 15:53

    Barčo, autorka myslela slovem "buchty" různé druhy řezů. Ono to chce důkladně číst a pak je to jasné.

  • barča
    barča |

    9. 9. 2007 12:02

    Toto testo na buchty? To snad ne, buchty zasadne kynuté, jinak to nejsou buchty. Na dort jistě, je to skoro klasické třené.