Autor:

Univerzální těsto na buchty a dorty

Střední
Ingredience
Vejce 5 ks
Rostlinný olej 1 dl
Prášek do pečiva  
Cukr krystal
1 a 1/2 sklenice (nejlépe 2 dcl)
 
Hladká mouka
2 a 1/2 sklenice
 
Sodovka
může být i limonáda POZOR! ne červená, těsto by bylo růžové
1 sklenice

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky

Když chci řezy světlé, přidám ještě 3 lžíce hladké mouky a trochu citronové kůry. Pokud chci ořechové, přidám 3 lžíce mletých ořechů. Pokud chci kakaové, přidám 3 lžíce kakaa.

Těsto šlehám v míse dohromady, vyleju na vymazaný a vysypaný plech (nejlépe strouhankou). Na dortový korpus vysypu plech hladkou moukou. Peču na 200 °C dokud se neodlepuje upečené od stěn plechu. Mohou se dát i dvě různě upečená těsta na sebe, jak kdo chce. Naplnit krémem jaký kdo má rád.

Vanilkový krém: 3 vejce, 6 lžic krystalového cukru, 1 vanilkový cukr. Do ušlehaného se nastrouhá 1 ztužený tuk a 2 másla (změklá) a znovu se šlehá do hladka.

Pudinkový krém: 1/2 l mléka, 1 pudink – uvařit, do studeného a hlavně bez škraloupu se dá 1 změklé máslo a ušlehá se s cukrem podle chuti. Lépe osladit hned pudink. Karamelový krém: plechovku se sladkým kondenzovaným mlékem vařit dvě hodiny ve vroucí vodě (neotevírat, až po vychladnutí). Karamel vybrat do mísy, přidat 1 máslo a šlehat (už nesladit).

První dva krémy se dají dochuti, čím kdo chce. Třetí krém je prostě karamelový.

Tip: když peču dort dělám do formy z 1 dávky bílý a znovu z 1/2 ořechový. Bílý překrojím na dva díly a sládám bílý, marmeláda - klidně pikantnější vyzkoušená meruňková, pudinkový krém, ořechová placka, marmeláda - rybíz, višně atd., pudinkový krém, světlá placka a nahoru karamelový krém. Mám tento recept hrozně ráda řezy a dorty 100x a pokaždé jinak.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 5 x
1
5 5 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 5x)
Strapačky s kysaným zelím a uzeným Tradiční slovenská kuchyně Články z

Komentáře k receptu: Univerzální těsto na buchty a dorty

Komentáře

  1. Sadilkovi30   10.01.2014 | 11:01 | reagovat | závadný

    děkuji za úžasný recept na dortové těsto. Dlouho jsme váhala, zda se mám do této kategorie vaření pustit, ale nakonec se vše vydařilo a to díky vám :-)

  2. Lucka   04.05.2012 | 5:48 | reagovat | závadný

    Komu nedojde, že těsto NA BUCHTY A DORTY není na plněné kynuté buchy, asi neumí číst ;-) My doma říkáme buchta všemu litému na plech... a vlastně by mě ani nenapadlo, že to někdo neví, protože to říkají snad všichni a ještě jsem se nesetkala s tím, že by to někdo neznal...
    jinak děkuji za recept, zítra máme oslavu, tak dneska musím upéct dort... ingredience mám, tak odpoledne jdu na to... dík!

  3. Radka Hudská   02.11.2007 | 13:59 | reagovat | závadný

    Když dělám dort potřebuji krému víc, ale normálně používám na půl litr mléka dva pudinky nejlépy vanilkový od dr. Oetkera rozmíchám do studeného mléka osaladím podle chuti, uvařím, nejlepší je ve vodní lázni za stálého míchání vychladit- odstavím přendám do mísy a občas promíchnu, aby se neudělal škraloup ale aby byl jakoby mazlavý pak všlehám změklé máslo a dochutím rumem. Krém můžete udělat jaký chcete variací se nabízí mnoho např. světlé těsto na plechu na 6 pruhů krájet v širším díle plechu, předchozí krém, marmeláda-meruňková. Plát překrojím v po déce v půli namažu marm., krémem na 3x vrstvení, omažu boky, osypu kokosem nahoru po obvodu z krému bobky mezi ně nasekaný ananas a zajít žlutou želetinou- ananasové řezy atd.

  4. Hospodyňka   02.11.2007 | 9:13 | reagovat | závadný

    Jasně, já taky doma peču "buchtu" a nikoliv "řezy". A to těsto vypadá dobře, ta univerzálnost se mi líbí. Jen se mi zdá množství ingrediencí ve vanilkovém krému trochu brutální, fakt 3/4 kg tuku??? (1 ztužený, 2 másla...)

  5. Radka Hudská   01.11.2007 | 23:59 | reagovat | závadný

    O.K. asi to až doslova a do písmene na buchty jako takové není, ale problém vznikl u mých dětí vždy potvory křičí mami upeč buchtu a ne řezy nebo koláč, tak to tak nějak zdomácnělo ten pojem buchty, že ať peču cokoli je to buď dort nebo buchta. Mám skvělý recept na medovník, taky super buchta není rozeznat od marlenky, chráním si ho, ale tohle je tak super server, že hned jak budu mít chvíli čas ho vypíšu. Autor receptu

1 2 3 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Horoskop na další týden: Krysy zazáří v práci a Koňům splní partner tajné přání Horoskop na další týden: Krysy zazáří v práci a Koňům splní partner tajné přání
Nahá jóga: Podívejte se na dechberoucí fotografie! Nahá jóga: Podívejte se na dechberoucí fotografie!
Jeden lék, mnoho podob: Kdy užít pilulku, kdy sirup a kdy třeba čípek? Jeden lék, mnoho podob: Kdy užít pilulku, kdy sirup a kdy třeba čípek?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web