Třešňový dort / řez

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto na formu 26 cm
    • 3
      ks vejce
    • 70
      g cukr krupice
    • vanilkový cukr nebo aroma
    • 2
      lžíce olej
    • 2
      lžíce vlažná voda
    • 1
      lžička prášek do pečiva
    • 100
      g polohrubá mouka
  • Náplň
    • 400
      ml smetana ke šlehání 33%
    • 250
      g měkký tvaroh nebo mascarpone
    • 3
      lžíce moučkový cukr dle chuti, cca
    • 400
      g třešně - vypeckované, cca 200 + 200 =
  • Dále
    • želé dortové dortové
    • voda na 250 nebo 500 ml želé (dle návodu)
    • cukr nebo ovocný sirup

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Korpus: žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu a prošleháme. Přisypeme mouku s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do připravené dortové formy nebo pekáčku, rovnoměrně uhladíme a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dorůžova. Vyzkoušíme špejlí. Necháme zchladnout.
2
Náplň: smetany vyšleháme s moučkovým cukrem dle chuti do tuha (můžeme použít ztužovač), přimícháme tvaroh a nakonec zlehka vmícháme polovinu vypeckovaných třešní. Krém rozetřeme na vychladlý korpus, uhladíme a zbylými vypeckovanými třešněmi poklademe povrch náplně. Dáme zchladnout.
3
Želé: množství želé záleží na chuti každého. Balení je buď na 250 nebo 500 ml tekutiny, různých barev. Želé uvaříme dle návodu, necháme částečně zchladnout a opatrně vychladlou náplň polijeme. V chladnu necháme ztuhnout.
4
Po odležení (nejlépe přes noc) v chladnu můžeme dort / řez krájet na díly a podávat.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Gábina
    Gábina |

    12. 7. 2016 11:41

    Luxusní :-* není nad čerstvé ovoce, když je kde brát. A teď, když třešně skoro černají a jsou plné cukru se nedá odolat :-D