Autor:

Tradiční vánočka - nová technika

Obtížné
Ingredience
Mouka
1/2 hladké + 1/2 polohrubé
750 g
Cukr krupice 150 g
Tuk
Hera
150 g
Droždí 2 kostka
Žloutek 3 ks
Mléko
200- 250
250 ml
Sůl 1 špetka
Citron
šťáva a kůra
1 ks
Mandle
+ mandle na posypání
150 g
Rozinky 150 g
Vejce
na potření
1 ks

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Buchty

Smíchat mouku, droždí, cukr a sůl. Mléko (vždy si trochu oddělíme, abychom „neutopili mlynáře“), máslo a žloutky hodně nahřát v micro (musí být opravdu horké), pak přidat citronovou šťávu a směs mouky. Předem předehřát troubu na nejnižší stupeň, vypnout a vložit mísu, přikrytou plastickou fólii na 1-1 a 1/2 hodiny - skvěle to funguje. Po vykynutí vmíchat rozinky, mandle a citronovou kůru, (ještě ručně prohnětu) a vytvořit vánočku, nechat opět 20-30 minut kynout, potřít vejcem, posypat hustě mandlemi a péci obvyklým způsobem. Takto děláme i velikonoční mazanec.

Jeden typ na vyvalování: z každého dílku udělat bochánek, který vyválíme na oválek, ten pak pevně stočíme jako štrůdl (ale hodně těsně) a pak dlaněmi (obvyklým způsobem) dovyválíme na potřebnou délku. Vánočka má lepší strukturu a lépe při pečení drží.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
1
5 2 5 1
Pomerančový pudink Pohrajte si v kuchyni s pomeranči Články z

Komentáře k receptu: Tradiční vánočka - nová technika

Komentáře

  1. machule   24.12.2010 | 7:52 | reagovat |

    Je opravdu báječná,stále zkouším nové a nové recepty ale u tohoto už zůstanu,díky! :-)

  2. Markéta   22.12.2006 | 18:35 | reagovat |

    Tak já před chvílí vánočku dopekla a vypadá dost dobře. Jsem zvědavá, jak bude chutnat. Dělala jsem jen z jednoho balíčku droždí a mouky jsem dala 700G, jinak úpodle receptu.

  3. Petula   27.12.2005 | 21:35 | reagovat |

    Vanocka mi pri peneci podelne praskla,nevi nekdo,co jsem udelala spatne?Dekuju za radu:o)Jinak jsem tam mleko nalila vsechno a bylo to tak akorat:o)

  4. Jana Han   03.12.2005 | 7:00 | reagovat |

    Dekuji Anicce Novakove z a prispevek. Presne to jsem mela namysli, ze pokud se testo preleje tekutinou a musi se zahustovat, zmeni se konzistence testa. To je duvod, proc si davam stranou trochu predepsane tekutiny, abych nemusela dosypavat vice mouky, ale v pripade potreby tekutinu pridat.

  5. anna nováková   02.12.2005 | 10:53 | reagovat |

    přidáním mouky se nepříznivě změní poměr ingrediencí, zatímco tekutina se při pečení vypaří

1 2 3 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem 8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem
12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo! 12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo!
Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari! Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web