Autor:

Tradiční vánočka - nová technika

Obtížné
Ingredience
Mouka
1/2 hladké + 1/2 polohrubé
750 g
Cukr krupice 150 g
Tuk
Hera
150 g
Droždí 2 kostka
Žloutek 3 ks
Mléko
200- 250
250 ml
Sůl 1 špetka
Citron
šťáva a kůra
1 ks
Mandle
+ mandle na posypání
150 g
Rozinky 150 g
Vejce
na potření
1 ks

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Buchty

Smíchat mouku, droždí, cukr a sůl. Mléko (vždy si trochu oddělíme, abychom „neutopili mlynáře“), máslo a žloutky hodně nahřát v micro (musí být opravdu horké), pak přidat citronovou šťávu a směs mouky. Předem předehřát troubu na nejnižší stupeň, vypnout a vložit mísu, přikrytou plastickou fólii na 1-1 a 1/2 hodiny - skvěle to funguje. Po vykynutí vmíchat rozinky, mandle a citronovou kůru, (ještě ručně prohnětu) a vytvořit vánočku, nechat opět 20-30 minut kynout, potřít vejcem, posypat hustě mandlemi a péci obvyklým způsobem. Takto děláme i velikonoční mazanec.

Jeden typ na vyvalování: z každého dílku udělat bochánek, který vyválíme na oválek, ten pak pevně stočíme jako štrůdl (ale hodně těsně) a pak dlaněmi (obvyklým způsobem) dovyválíme na potřebnou délku. Vánočka má lepší strukturu a lépe při pečení drží.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
1
5 2 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 2x)
Cizrnová polévka s citronovou kůrou a ricottou Sváteční menu pro přátele po italsku Články z

Komentáře k receptu: Tradiční vánočka - nová technika

Komentáře

  1. machule   24.12.2010 | 7:52 | reagovat | závadný

    Je opravdu báječná,stále zkouším nové a nové recepty ale u tohoto už zůstanu,díky! :-)

  2. Markéta   22.12.2006 | 18:35 | reagovat | závadný

    Tak já před chvílí vánočku dopekla a vypadá dost dobře. Jsem zvědavá, jak bude chutnat. Dělala jsem jen z jednoho balíčku droždí a mouky jsem dala 700G, jinak úpodle receptu.

  3. Petula   27.12.2005 | 21:35 | reagovat | závadný

    Vanocka mi pri peneci podelne praskla,nevi nekdo,co jsem udelala spatne?Dekuju za radu:o)Jinak jsem tam mleko nalila vsechno a bylo to tak akorat:o)

  4. Jana Han   03.12.2005 | 7:00 | reagovat | závadný

    Dekuji Anicce Novakove z a prispevek. Presne to jsem mela namysli, ze pokud se testo preleje tekutinou a musi se zahustovat, zmeni se konzistence testa. To je duvod, proc si davam stranou trochu predepsane tekutiny, abych nemusela dosypavat vice mouky, ale v pripade potreby tekutinu pridat.

  5. anna nováková   02.12.2005 | 10:53 | reagovat | závadný

    přidáním mouky se nepříznivě změní poměr ingrediencí, zatímco tekutina se při pečení vypaří

1 2 3 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem 10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem
VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová
Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web