Autor:

Sýrové prasečí čumáčky

120 minut PT0H120M
Obtížné
těsto
Polohrubá mouka 300 g
Tavený sýr
bez příchutě
100 g
Tuk
máslo, Hera, Stella a pod.
250 g
na náplň
Tavený sýr 100 g
Tvrdý sýr
např. Eidam
100 g
Uzené maso
nebo uzenina
100 g
Pórek 1 ks
Vejce 1 ks
Mléko 2 lžíce
na dokončení
Černé olivy 5 ks
Sýrové prasečí čumáčky

Postup přípravy:

Zařazení: Chuťovky, Ze sýra

Ingredience na těsto smícháme a propracujeme do vláčné konzistence. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme uležet v lednici. Mezi tím si nachystáme náplň: Nastrouháme tvrdý sýr, přisypeme najemno nakrájené maso (nebo uzeninu) a na tenulinké kroužky nakrájený pórek nebo cibulku. Do hrnku rozklepneme vajíčko, vidličkou prošleháme a přidáme 2 lžíce mléka. Zhruba 3/4 této hmoty přilejeme k směsi sýrů, masa a zeleniny, zbylou 1/4 závěrem použijeme na potření hotových čumáčků. Přidáme tavený sýr, můžeme lehce opepřit a dobře umícháme. Solit většinou není třeby, sýry jsou dost slané. (Samozřejmě směs můžeme ochutnat a podle chuti případně přisolíme). Těsto vyndáme z lednice, rozválíme cca 2 - 3 mm silně (buď mezi foliemi, nebo můžeme podsypávt moukou) a připravíme si formičky. Vykrájíme stejný počet koleček velkých, středních a malých, do malých koleček vypíchneme picím brčkem dva otvory (nozdry) kousek pod polovinou. Potom potřeme střední kolečka vajíčkem a na každé kolečko střední položíme kolečko malé s otvory. Nedáváme ho na střed, ale naopak ke spodnímu okraji. Na každé velké kolečko dáme malou neplnou lžičku připravené náplně a na tuto položíme střední kolečko s přilepeným malým. Střední kolečko opatrně přitiskneme okolo náplně, aby nevytekla. Ze zbytku těsta vyválíme proužek a šikmo (cik - cak) z něho krájíme trojúhelníčky které vždy dva přilepíme na hlavičku jako uši. Je pěkné špičku přehnout. Jako oči vložíme malé kousky černé olivy. Já jsem ji neměla, dělala jsem tečky potr. barvou po upečení.
Čumáčky poklademe na pečící papír, ještě je povrchu potřeme vajíčkem a dáme péci do trouby vyhřáté na cca 150 °C do růžova. Z tohoto množství jsem měla cca 70 čuníků (záleží, jak velké formičky použijete).

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
1
5 2 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 2x)

Komentáře k receptu: Sýrové prasečí čumáčky

Komentáře

  1. Lalinka   11.02.2013 | 15:24 | reagovat | závadný

    Teplý teda žádná sláva,... snad až to vystydne, tak to bude lepší :-)

  2. Emik   06.12.2012 | 22:08 | reagovat | závadný

    Jen technicka - prasatka nemaji cumacky, ale rypacky :-P

  3. Krinďa   27.03.2012 | 13:09 | reagovat | závadný

    Pracné, ale stojí to za to

  4. nnln   12.06.2011 | 22:40 | reagovat | závadný

    tak i na čumáčky už došlo:) nešel mi ale net, tak jsem dělala po paměti a ne vše jsem si pamatovala.. těsto jsem dělala podle babiččina receptu na sýrové tyčinky, bylo hodně podobné, ale ze strouhaného tvrdého sýra. zapomněla jsem upéct uši, tak jsem je krájela až z upečeného kolečka, drobilo se, ale šlo to. a nepekla jsem i s náplní, ale jen samotná kolečka a plnila je až upečené. místo pórku jsem dala jemně nakrájenou červenou papriku. bez toho receptu to prostě byl trochu boj, ale čuníci byli výborní a už samo nejsou:)) pár čuníků jsem jen vykrojovala vykrajovátkem na linecké. tak stačilo jen namazat a nalepit oko. ńebyli tak zajímaví, ale rychlí a stejně dobří ;-)

  5. nnln   26.05.2011 | 15:14 | reagovat | závadný

    Simčo, prosím, je lepší čuníky jíst čerstvé, nebo je lepší udělat je dopředu a nechat rozležet? díky!

    1. Simča S.   26.05.2011 | 15:26 | reagovat | závadný

      nnin - naprosto nejlepší jsou TEPLÉ hned z plechu.... Když mi má přijít návštěvy, tak si to nachystám na plech, šoupnu to do špajzu a až lidi přijdou, tak to lupnu do trouby a za cca 12 minut podávám. Přeji dobrou chuť...

      1. nnln   26.05.2011 | 15:52 | reagovat | závadný

        Díky! chystáme oslavu, tak tohle bude určitě příjemná slaná změna oproti obvyklým chipsům.. a navíc veselá:) díky, nelka

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač
VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy
Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění? Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web