Autor:

Švestkový koláč s mákem

Střední
Na těsto
Droždí 30 g
Cukr krupice 200 g
Mléko 500 ml
Hladká mouka 500 g
Máslo
Rozpuštěné
100 g
Žloutek 2 ks
Sůl 1 špetka
Maková náplň
Mák mletý 2 hrnek
Mléko 2 hrnek
Vanilkový cukr 1 balíček
Cukr 10 lžíce
Drobenka
Hladká mouka
1/2 hrnku
 
Hrubá mouka
1/2 hrnku
 
Cukr krupice
1/2 hrnku
 
Máslo
1/4
 
Varianta na tvaroh a hrušky:
Tvaroh  
Vejce 1 ks
Hrušky
Měkké (mohou být kompotované)
 

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Koláče

Příprava těsta: 1. Droždí rozdrobte do 100 ml vlažného mléka, přidejte malou lžičku cukru, promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek do husté pěny, trvá to asi deset minut.

2. Mouku prosijte do větší mísy, přidejte kvásek i zbývající ingredience a smíchejte na řidší těsto. Přikryjte a na teplém místě nechte kynout 45 minut až hodinu, aby těsto zdvojnásobilo objem.

3. Zapněte troubu na 200 stupňů, horkovzdušnou na 180. Těsto nalijte na plech vymazaný máslem nebo vyložený pečicím papírem. Rozetřete do krajů a potřete uvařenou makovou náplní. Navrch naskládejte švestky řezem nahoru. Na okrajích nechte volné místo.

4. Na drobenku smíchejte oba druhy cukru s moukou, přidejte máslo pokrájené na kousky a pomocí prstů vše rozdrobte na jemnou žmolenku. Posypte jí koláč a vložte do trouby. Pečte čtyřicet minut, do zezlátnutí.

Příprava makové nádivky: mléko přivedeme téměř k varu a vsypeme do něj pomletý mák, za stálého míchání vaříme 5 - 10 min. Do uvařené husté hmoty přisypeme cukr, vanilkový cukr, popřípadě skořici a dobře promícháme. Pokud nemáte rádi mák a švestky vyzkoušjte variantu č.2.

Nádivka tvaroh s hruškami: tvaroh rozetřeme s vanilkovým cukrem a 1 celým vejcem, dosladíme dle chuti, rozetřeme na těsto, poklademe pokrájenými měkkými hruškami a posypeme drobenkou.

Nikdy bych nevěřila, jak chutnou kombinaci může dát tvaroh s hruškami, ale je to opravdu dobré. Podotýkám, že recept není můj, jen jsem zkusila upéct ze tří receptů na různé koláče tento a protože měl úspěch, zveřejňuji jej.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 3 x
3+
3.33 3 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 3+ (hodnoceno 3x)
Reklama
Cizrnová polévka s citronovou kůrou a ricottou Sváteční menu pro přátele po italsku Články z

Komentáře k receptu: Švestkový koláč s mákem

Komentáře

  1. eole   28.07.2014 | 19:48 | reagovat | závadný

    Testo je chybny a musela jsem ho vylyt. :-X Dekuji... Na 500 g mouky, 250 ml mleka. Pozor

    1. eole   28.07.2014 | 19:51 | reagovat | závadný

      chtela jsem napsat: "recept n atesto".

  2. Katka S.   14.12.2010 | 17:15 | reagovat | závadný

    Koláč se mi nepovedl. Dole spálený, uprostřed syrový. 200 stupňů se mi zdá moc.

  3. Naďa Málková   14.09.2010 | 12:27 | reagovat | závadný

    výborný koláč, dělala jsem ho včera a fakt super, dávám 1

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Krásná pleť bez vrásek? Jezte brokolici a mandle! Krásná pleť bez vrásek? Jezte brokolici a mandle!
Největší mýty o mase a hubnutí: Je plné antibiotik a barva hraje roli Největší mýty o mase a hubnutí: Je plné antibiotik a barva hraje roli
Jak zažít orgasmus, který bude trvat celou dlouhou minutu Jak zažít orgasmus, který bude trvat celou dlouhou minutu
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web