Švestkový koláč s mákem

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Na těsto
    • 30
      g droždí
    • 200
      g cukr krupice
    • 500
      ml mléko
    • 500
      g hladká mouka
    • 100
      g máslo Rozpuštěné
    • 2
      ks žloutek
    • 1
      špetka sůl
  • Maková náplň
    • 2
      hrnek mák mletý
    • 2
      hrnek mléko
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • 10
      lžíce cukr
  • Drobenka
    • hladká mouka 1/2 hrnku
    • hrubá mouka 1/2 hrnku
    • cukr krupice 1/2 hrnku
    • máslo 1/4
  • Varianta na tvaroh a hrušky:
    • tvaroh
    • 1
      ks vejce
    • hrušky Měkké (mohou být kompotované)

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
**Příprava těsta:** 1. Droždí rozdrobte do 100 ml vlažného mléka, přidejte malou lžičku cukru, promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek do husté pěny, trvá to asi deset minut.
2
2. Mouku prosijte do větší mísy, přidejte kvásek i zbývající ingredience a smíchejte na řidší těsto. Přikryjte a na teplém místě nechte kynout 45 minut až hodinu, aby těsto zdvojnásobilo objem.
3
3. Zapněte troubu na 200 stupňů, horkovzdušnou na 180. Těsto nalijte na plech vymazaný máslem nebo vyložený pečicím papírem. Rozetřete do krajů a potřete uvařenou makovou náplní. Navrch naskládejte švestky řezem nahoru. Na okrajích nechte volné místo.
4
4. Na drobenku smíchejte oba druhy cukru s moukou, přidejte máslo pokrájené na kousky a pomocí prstů vše rozdrobte na jemnou žmolenku. Posypte jí koláč a vložte do trouby. Pečte čtyřicet minut, do zezlátnutí.
5
**Příprava makové nádivky: **mléko přivedeme téměř k varu a vsypeme do něj pomletý mák, za stálého míchání vaříme 5 - 10 min. Do uvařené husté hmoty přisypeme cukr, vanilkový cukr, popřípadě skořici a dobře promícháme. Pokud nemáte rádi mák a švestky vyzkoušjte variantu č.2.
6
**Nádivka tvaroh s hruškami:** tvaroh rozetřeme s vanilkovým cukrem a 1 celým vejcem, dosladíme dle chuti, rozetřeme na těsto, poklademe pokrájenými měkkými hruškami a posypeme drobenkou.
7
Nikdy bych nevěřila, jak chutnou kombinaci může dát tvaroh s hruškami, ale je to opravdu dobré. Podotýkám, že recept není můj, jen jsem zkusila upéct ze tří receptů na různé koláče tento a protože měl úspěch, zveřejňuji jej.
Zařazení: Moučníky Koláče

Komentáře k receptu

  • eole
    eole |

    28. 7. 2014 19:51

    chtela jsem napsat: "recept n atesto".

  • eole
    eole |

    28. 7. 2014 19:48

    Testo je chybny a musela jsem ho vylyt. :-X Dekuji... Na 500 g mouky, 250 ml mleka. Pozor

  • Katka S.
    Katka S. |

    14. 12. 2010 17:15

    Koláč se mi nepovedl. Dole spálený, uprostřed syrový. 200 stupňů se mi zdá moc.

  • Naďa Málková
    Naďa Málková |

    14. 9. 2010 12:27

    výborný koláč, dělala jsem ho včera a fakt super, dávám 1