Sushi pro začátečníky

moje hodnocení:

4,4

hodnotilo: 9
50 minut
4
porce
neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g sushi rýže
    • 6
      plátek řasa wakame
    • 1
      ks okurka salátová
    • 2
      ks mrkev
    • 1
      ks avokádo
    • 1
      ks citron
    • 3
      lžíce rýžový ocet
    • 2
      lžíce hnědý cukr
    • 1
      lžíce sůl
    • 1
      balení pasta wasabi
    • 1
      balíček sezamová semínka
    • 1
      lahev sojová omáčka
    • 1
      sklenice kandovaný zázvor

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
**Příprava rýže**
2
Základem sushi jsou nejen kvalitní ingredience, ale především správně uvařená rýže. Pokud se rýži naučíte správně dochutit, 80% úspěchu máte v kapse. Před samotným vařením, je velmi důležité rýže proplachovat pod tekoucí vodou, dokud nebude odtékat zcela čistá. Propláchnutou rýži nasypeme do hrnce a zalijeme vodou (vždy bychom měli dodržovat pravidlo, podle kterého má být vody vždy o dvacet procent více, než množství rýže).
3
Citron rozkrojíme na dvě polovinu, z nichž jednu vložíme do hrnce s rýží a vodou (druhou si ponecháme, budeme ji potřebovat). Do misky si připravíme směs rýžového octa, cukru a soli, promícháme a přidáme do hrnce. Zakryjeme pokličkou, uvedem do varu a velmi krátce povaříme na nejvyšším stupni, poté oheň stáhneme (pozor na připálení), vyjmeme citron a rýži dále vaříme, dokud nenabobtná a v hrnci nezůstane žádná voda (cca 10 minut). Rýži odstavíme a necháme vychladnout.
4
**Příprava Maki a Californian Maki sushi**
5
Nejprve oloupeme a na tenké proužky nakrájíme okurku (z ½ okurky budeme mít 8 podélných kousků), totéž provedeme s mrkví a avokádem. Připravíme si podložku na rolování sushi, kterou obalíme do potravinářské folie (rýže se nám na ni nebude lepit ). Do malé mističky vložíme druhou polovinu citronu, ten vymačkáme a smícháme s vodou (velmi důležité, pokud nechcete, aby se Vám rýže lepila na prsty. Na obalenou podložku si připravíme řasu Nori lesklou stranou směrem dolů.
6
**Maki sushi**
7
Na řasu Nori pomocí rukou vkládáme již vychladlou rýži. U toho nezapomínáme na neustálé máčení rukou v mističce s citronovým roztokem. POZOR: Ruce by neměly být nikdy zcela suché! Rýži vkládáme tak, aby zaplnila celou stranu řasy. Rýži jemně potřeme křenem Wasabi (doporučuji prstem pouze lehce přejet po okraji) a do tenké linie po směru rolování vložíme dle naší individuální chuti okurku, mrkev, avokádo, či kombinujeme.
8
Pomocí podložky opatrně rolujeme řasu směrem od sebe. Snažíme se rolovat tak, aby mělo sushi co nejpevnější tvar a nerozpadalo se (pokročilí pak formováním podložky můžou vytvořit různé tvary sushi). Takto pokračujeme i s dalšími řasami.
9
**Californian Sushi**
10
Postup u Californian Sushi se od Maki takřka neliší. Pointa spočívá v tom, že řasu po aplikaci rýže otočíme tak, aby byla rýže směrem dolů na podložku a řasa naopak směřovala nahoru. Před tím, než řasu otočíme ji posypeme sezamovými semínky (pro větší barvenost část z nich opražíme na pánvi). Po otočení pak pokračujeme stejně, jako v případě Maki Sushi, řasu jemně potřeme Wasabi a opět vkládáme zeleninu.
11
Hotové sushi už jen stačí nakrájet na kolečka (z každé řasy odkrojíme nehezké konce a nakrájíme na cca 5-6 kousků)a servírovat společně s wasabi, sojovou omáčkou a nakládaným zázvorem.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Tomas
    Tomas |

    31. 12. 2016 20:39

    Ty kundo jedna, naleteli jsme!!! Sushi ala Láďa Hruska

  • Uff
    Uff |

    31. 12. 2016 13:52

    Co je to za patlaninu? Když něco neumíte, tak o tom nepište.

  • voloda2
    voloda2 |

    14. 2. 2016 21:36

    Škoda surovin

  • voloda2
    voloda2 |

    14. 2. 2016 21:35

    Bohužel jsem na tento recept naletěl. Při správném postupu a poměrech pro sushi ocet má samotná rýže výbornou chuť. Tohle je totální paskvil....

  • lendula
    lendula |

    5. 11. 2015 19:19

    přešně, směs se přidává až do hotové rýže :-(

  • David
    David |

    3. 8. 2015 08:01

    Tak to jsem ještě neviděl tak zprznit sushi. Doufám, že se nenašlo moc důvěřivců a nezničili si všechny suroviny ;-)

  • perchta
    perchta |

    26. 5. 2015 22:51

    Takhle napálit začátečníka… Recept okamžitě vymazat, je to návod na zničení a likvidaci surovin. Naštěstí jsem pochopila ihned po uvaření rýže …Chuť, vůně a konzistence připomínala průjem paní radové a tak obsah hrnce putoval do patřičné mísy (ne jídelní). Pokus č. 2 vyšel na jedničku a s jistotou mohu konstatovat, že rýže se vaří nejprve samotná v cca dvojnásobném množství vody a nálev z octa, cukru a soli se do rýže velmi opatrně vmíchává až po uvaření a desetiminutové odstávce…No prostě HLEDEJTE JINDE, TADY PŠENKA NEPOKVETE… Hruškovi a Babicovi patláto matláto zdar! :-P

  • aston
    aston |

    25. 2. 2015 16:48

    sushi má prostě daný postup přípravy i ingredience...ale holt češi jsou zblbnutí Láďou hruškou a dělají pak patvary typu sushi s párkem.. :)

  • Limakos
    Limakos |

    2. 1. 2015 17:41

    Proc ne citron? Citron se používá, ale ne do základů přípravy ryze! Ryzí vaříme cca 10-15 min. Co hrnek ryze tolik vody. Ryze se propláchne předem. Než uvedeme ryzí k varu promícháme a pak zakryjeme a necháme Celých 10-13 min bez všimnete. Jakmile zavaří dáme na mírný plamen nebo indukce na 4 stupeň. Necháme odstát 20-25 min. A teprve pak uděláme zálivku - ryžový ocet cukr sul. A promícháme! Sul cca lžíci a cukr kávovar 3 x lžíci octa. Pak se nám ryze začne krásně lepit :-! Jo a ten citron se dává pokud děláme s avokádem! Jinak fakt ne :'( Jinak jestli je to sushi ocet nebo ryžový je to úplně fuk.

  • pacec
    pacec |

    22. 6. 2014 02:00

    Naprostý souhlas.

  • liborM
    liborM |

    22. 6. 2014 01:58

    Takhle prasácky zabalené sushi se jen tak nevidí. Raději koukněte třeba na kluky v akci, tam to Pan kuchař ukazuje parádně.

  • pacec
    pacec |

    22. 6. 2014 01:47

    Recept na sushi alá pomocná škola. Doporučuji nějaký spolehlivější zdroj. :-D

  • nikita
    nikita |

    5. 10. 2013 12:03

    To jes tou rizi teda totálni blbost aktomu jeste pridavat citrn :-D :-)) :-)) :-D :-P ;-) :-*

  • kuba
    kuba |

    5. 8. 2012 21:12

    Pokud se nemýlím tak název Sushi je právě podle rýže. Existuje pouze jediný způsob přípravy. Pokud se přidá citrón, tak nelze tento pokrm nazývat Sushi. Vím, že je to maličkost ale jde o princip. Znám Japonce žijícího částečně v čechách a vím jak jsou na tohle háklivý.

  • kuba
    kuba |

    5. 8. 2012 21:12

    Pokud se nemýlím tak název Sushi je právě podle rýže. Existuje pouze jediný způsob přípravy. Pokud se přidá citrón, tak nelze tento pokrm nazývat Sushi. Vím, že je to maličkost ale jde o princip. Znám Japonce žijícího částečně v čechách a vím jak jsou na tohle háklivý.

  • cuoco
    cuoco |

    5. 8. 2012 16:08

    Hmm. s tym citronom to je asi take iste ako ked idem robit vepro knedlo zelo a zelo nahradim mrkvou. Je to blbost na kvadrat a nie ina priprava, asi lepsia alternativa namiesto citrona je dat pomaranc ;-) ..Ako robim ked nemam specialny sushi miesany ocot "awase- zu" , tak sa da namiesat doma ze das ryzovy ocot 1/3 hrnceka pridas mirin alebo sake ryzove vino 1 lyzica , cukor 1 lyzica, sol 1/2 lyzice a das trochu zohriat -rozpustit. Takze ked nemas suroviny tak to nerob :'(

  • ajasekpes
    ajasekpes |

    5. 8. 2012 13:34

    blbost?? je to jen jiná příprava tak nekomentuj chci tě vidět jak vaříš :-D to by bylo když si přečteš 1 recept a jiná příprava tě nezajíma tak nech pusu zklapnutou

  • cuoco
    cuoco |

    25. 6. 2012 00:30

    :-D neviem co to fajcite ale ta priprava ryze s citronom je totalna blbost. Ta zmes (sushi-zu) co je ryzovy ocot, cukor a sol sa vmiesava do ryze az ked je ryza uvarena.