Autor:

Sushi pro začátečníky

50 minut PT0H50M
Střední
Porce: 4
Ingredience
Sushi rýže 500 g
Řasa wakame 6 plátek
Okurka salátová 1 ks
Mrkev 2 ks
Avokádo 1 ks
Citron 1 ks
Rýžový ocet 3 lžíce
Hnědý cukr 2 lžíce
Sůl 1 lžíce
Pasta wasabi 1 balení
Sezamová semínka 1 balíček
Sojová omáčka 1 lahev
Kandovaný zázvor 1 sklenice
Sushi pro začátečníky

Postup přípravy:

Příprava rýže

Základem sushi jsou nejen kvalitní ingredience, ale především správně uvařená rýže. Pokud se rýži naučíte správně dochutit, 80% úspěchu máte v kapse. Před samotným vařením, je velmi důležité rýže proplachovat pod tekoucí vodou, dokud nebude odtékat zcela čistá. Propláchnutou rýži nasypeme do hrnce a zalijeme vodou (vždy bychom měli dodržovat pravidlo, podle kterého má být vody vždy o dvacet procent více, než množství rýže).

Citron rozkrojíme na dvě polovinu, z nichž jednu vložíme do hrnce s rýží a vodou (druhou si ponecháme, budeme ji potřebovat). Do misky si připravíme směs rýžového octa, cukru a soli, promícháme a přidáme do hrnce. Zakryjeme pokličkou, uvedem do varu a velmi krátce povaříme na nejvyšším stupni, poté oheň stáhneme (pozor na připálení), vyjmeme citron a rýži dále vaříme, dokud nenabobtná a v hrnci nezůstane žádná voda (cca 10 minut). Rýži odstavíme a necháme vychladnout.

Příprava Maki a Californian Maki sushi

Nejprve oloupeme a na tenké proužky nakrájíme okurku (z ½ okurky budeme mít 8 podélných kousků), totéž provedeme s mrkví a avokádem. Připravíme si podložku na rolování sushi, kterou obalíme do potravinářské folie (rýže se nám na ni nebude lepit ). Do malé mističky vložíme druhou polovinu citronu, ten vymačkáme a smícháme s vodou (velmi důležité, pokud nechcete, aby se Vám rýže lepila na prsty. Na obalenou podložku si připravíme řasu Nori lesklou stranou směrem dolů.

Maki sushi

Na řasu Nori pomocí rukou vkládáme již vychladlou rýži. U toho nezapomínáme na neustálé máčení rukou v mističce s citronovým roztokem. POZOR: Ruce by neměly být nikdy zcela suché! Rýži vkládáme tak, aby zaplnila celou stranu řasy. Rýži jemně potřeme křenem Wasabi (doporučuji prstem pouze lehce přejet po okraji) a do tenké linie po směru rolování vložíme dle naší individuální chuti okurku, mrkev, avokádo, či kombinujeme.

Pomocí podložky opatrně rolujeme řasu směrem od sebe. Snažíme se rolovat tak, aby mělo sushi co nejpevnější tvar a nerozpadalo se (pokročilí pak formováním podložky můžou vytvořit různé tvary sushi). Takto pokračujeme i s dalšími řasami.

Californian Sushi

Postup u Californian Sushi se od Maki takřka neliší. Pointa spočívá v tom, že řasu po aplikaci rýže otočíme tak, aby byla rýže směrem dolů na podložku a řasa naopak směřovala nahoru. Před tím, než řasu otočíme ji posypeme sezamovými semínky (pro větší barvenost část z nich opražíme na pánvi). Po otočení pak pokračujeme stejně, jako v případě Maki Sushi, řasu jemně potřeme Wasabi a opět vkládáme zeleninu.

Hotové sushi už jen stačí nakrájet na kolečka (z každé řasy odkrojíme nehezké konce a nakrájíme na cca 5-6 kousků)a servírovat společně s wasabi, sojovou omáčkou a nakládaným zázvorem.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 13 x
2+
4.23 13 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 2+ (hodnoceno 13x)
Jarní závitky na špenátě Ingredience s nádechem jara Články z

Komentáře k receptu: Sushi pro začátečníky

Komentáře

  1. voloda2   14.02.2016 | 21:36 | reagovat | závadný

    Škoda surovin

  2. perchta   26.05.2015 | 22:51 | reagovat | závadný

    Takhle napálit začátečníka… Recept okamžitě vymazat, je to návod na zničení a likvidaci surovin. Naštěstí jsem pochopila ihned po uvaření rýže …Chuť, vůně a konzistence připomínala průjem paní radové a tak obsah hrnce putoval do patřičné mísy (ne jídelní). Pokus č. 2 vyšel na jedničku a s jistotou mohu konstatovat, že rýže se vaří nejprve samotná v cca dvojnásobném množství vody a nálev z octa, cukru a soli se do rýže velmi opatrně vmíchává až po uvaření a desetiminutové odstávce…No prostě HLEDEJTE JINDE, TADY PŠENKA NEPOKVETE… Hruškovi a Babicovi patláto matláto zdar! :-P

    1. lendula   05.11.2015 | 19:19 | reagovat | závadný

      přešně, směs se přidává až do hotové rýže :-(

    2. voloda2   14.02.2016 | 21:35 | reagovat | závadný

      Bohužel jsem na tento recept naletěl. Při správném postupu a poměrech pro sushi ocet má samotná rýže výbornou chuť.

      Tohle je totální paskvil....

  3. aston   25.02.2015 | 16:48 | reagovat | závadný

    sushi má prostě daný postup přípravy i ingredience...ale holt češi jsou zblbnutí Láďou hruškou a dělají pak patvary typu sushi s párkem.. :)

  4. cuoco   25.06.2012 | 0:30 | reagovat | závadný

    :-D neviem co to fajcite ale ta priprava ryze s citronom je totalna blbost.
    Ta zmes (sushi-zu) co je ryzovy ocot, cukor a sol sa vmiesava do ryze az ked je ryza uvarena.

    1. ajasekpes   05.08.2012 | 13:34 | reagovat | závadný

      blbost??
      je to jen jiná příprava
      tak nekomentuj
      chci tě vidět jak vaříš :-D to by bylo
      když si přečteš 1 recept a jiná příprava
      tě nezajíma tak nech pusu zklapnutou

      1. cuoco   05.08.2012 | 16:08 | reagovat | závadný

        Hmm. s tym citronom to je asi take iste ako ked idem robit vepro knedlo zelo a zelo nahradim mrkvou. Je to blbost na kvadrat a nie ina priprava, asi lepsia alternativa namiesto citrona je dat pomaranc ;-) ..Ako robim ked nemam specialny sushi miesany ocot "awase- zu" , tak sa da namiesat doma ze das ryzovy ocot 1/3 hrnceka pridas mirin alebo sake ryzove vino 1 lyzica , cukor 1 lyzica, sol 1/2 lyzice a das trochu zohriat -rozpustit. Takze ked nemas suroviny tak to nerob :'(

        1. Limakos   02.01.2015 | 17:41 | reagovat | závadný

          Proc ne citron? Citron se používá, ale ne do základů přípravy ryze! Ryzí vaříme cca 10-15 min. Co hrnek ryze tolik vody. Ryze se propláchne předem. Než uvedeme ryzí k varu promícháme a pak zakryjeme a necháme Celých 10-13 min bez všimnete. Jakmile zavaří dáme na mírný plamen nebo indukce na 4 stupeň. Necháme odstát 20-25 min. A teprve pak uděláme zálivku - ryžový ocet cukr sul. A promícháme! Sul cca lžíci a cukr kávovar 3 x lžíci octa. Pak se nám ryze začne krásně lepit :-!

          Jo a ten citron se dává pokud děláme s avokádem! Jinak fakt ne :'(
          Jinak jestli je to sushi ocet nebo ryžový je to úplně fuk.

      2. kuba   05.08.2012 | 21:12 | reagovat | závadný

        Pokud se nemýlím tak název Sushi je právě podle rýže. Existuje pouze jediný způsob přípravy. Pokud se přidá citrón, tak nelze tento pokrm nazývat Sushi. Vím, že je to maličkost ale jde o princip. Znám Japonce žijícího částečně v čechách a vím jak jsou na tohle háklivý.

    2. pacec   22.06.2014 | 2:00 | reagovat | závadný

      Naprostý souhlas.

      1. David   03.08.2015 | 8:01 | reagovat | závadný

        Tak to jsem ještě neviděl tak zprznit sushi. Doufám, že se nenašlo moc důvěřivců a nezničili si všechny suroviny ;-)

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci
Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru! Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru!
Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web