Autor:

Špenátové halušky tety Vieročky

Střední
Ingredience
Polohrubá mouka  
Vejce  
Špenát  
Sýr Niva  
Šlehačka  
Šunka  
Sůl  
Voda  

Postup přípravy:

Zařazení: Chuťovky

Halušky: smícháme jedno vejce, 150 g polohrubé mouky a 150 g špenátu (pozor, dobře scedit vodu!) a špetku soli. Kdo nemá rád špenát, jednoduše přidá k vejci 300 g mouky. Do směsi dle potřeby dolejeme trochu vody.

Takto připravené těsto ukrajujeme po malých kouscích do vařící vody. Jakmile vyplavou kousky na povrch, jsou halušky hotovy.

<BR>Omáčka: nivu utřeme se šlehačkou a nadrobno nakrájenou šunkou.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 3 x
1
5 3 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 3x)

Komentáře k receptu: Špenátové halušky tety Vieročky

Komentáře

  1. MUZEOLOG   20.09.2011 | 11:04 | reagovat | závadný

    Slovenské halušky - jsou gurmánský pojem spojený se slovenskou kuchyní. Jejich postup přípravy se na v této zemi dědil z generace na generaci. To je také důvod, proč se zde setkáváme v různých lokalitách s odlišnou recepturou pokrmu. Někde je připravují z mouky (jako naše noky), jinde převažuje kombinace nejčastěji polohrubé mouky a syrových brambor v poměru 1 : 3 až 1 : 1 hmot. Na potulkách Slovenskem můžeme narazit i na jejich kynutou variantu nebo smažené halušky z krupice. Tento tradiční pokrm vycházel z místně dostupných surovin - na jihu byly vařeny z mouky a v horských oblastech nebo tam, kde byla mouka drahá bylo těsto nastaveno brambory. Pro mně se pokrm "slovenské halušky" spojuje výhradně s brynzou. Pokud jsou podávány se zelím jsou to pro mně již střapačky, podávají-li se s houbami, koprem, kousky uzeného dostávají se do kategorie nočků.
    zdroj: http://dadalovakucharka.cz/kne/kneh.html

    1. TerezaJ.   20.09.2011 | 21:08 | reagovat | závadný

      "Střapačky" je tak otrasný pojem, že už horší ani byť nemôže :-D :-D :-D
      Čo je to pre vás nie je podstatné, podstatné je, čo je to pre Slováka. A u nás sa pojmom halušky neoznačujú len halušky zo zemiakového cesta alen s bryndzou, pretože presne tie isté halušky sa miešajú aj s kapustou, kyslou kapustou, tvarohom...a pojmom halušky sa po celom Slovensku označujú aj iné tvarom podobné noky.
      Ale vôbec to nesúvisí so zemepisnou polohou, ale s tým, čo sa s tými haluškami deje ďalej. Ak majú byť s kapustou, tak to budú zemiakové všade na Slovensku, ak sa smažia, tak budú z krupice, alebo kysnuté, alebo aj z tvarohu.
      A noky sú zase čosi úplne iné :-D :-D :-D

  2. yvouch   18.09.2011 | 10:16 | reagovat | závadný

    Já teda nevím, ale označení halušky asi nebude to pravé. Halušky jsou z brambor ne? Tohle jsou prostě noky. :-\

  3. Jana V.   02.01.2007 | 8:11 | reagovat | závadný

    Zkuste polít rozpuštěným máslem a posypat strouhaným uzeným sýrem.

  4. Liba   30.12.2005 | 21:08 | reagovat | závadný

    Nemá to chybu. Výborné. Manžel měl k večeru chuť na halušky, v našem malém obchůdku však neměli suroviny na naše klasické halušky se zelím a balkánským sýrem, tak jsme vyzkoušeli tyto špenátové. Byli jsme oba nadšeni. Zase nový recept do sbírky.

  5. Kuchařka on-line   02.05.2005 | 15:12 | reagovat | závadný

    Název byl doplněn.

1 2 3 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Horoskop na další týden: Krysy zazáří v práci a Koňům splní partner tajné přání Horoskop na další týden: Krysy zazáří v práci a Koňům splní partner tajné přání
Nahá jóga: Podívejte se na dechberoucí fotografie! Nahá jóga: Podívejte se na dechberoucí fotografie!
Jeden lék, mnoho podob: Kdy užít pilulku, kdy sirup a kdy třeba čípek? Jeden lék, mnoho podob: Kdy užít pilulku, kdy sirup a kdy třeba čípek?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web