Autor:

Špenátová (nejen) velikonoční nádivka / žemlovka

Ingredience
Anglická slanina
slabě pokrájená, cca
100 g
Rohlík
nebo housky (starší)
3 ks
Máslo
cca
40 g
Vývar
z uzeného masa
180 ml
Vejce 3 ks
Uzené maso
plec, krkovice... nebo šunka od kosti
210 g
Listový špenát
100 -
120 g
Česnek
dle chuti, cca
2 stroužek
Sůl  
Pepř mletý  
Muškátový květ
dle chuti
 
Špenátová (nejen) velikonoční nádivka / žemlovka

Postup přípravy:

Uvedené množství je do malé formy na chlebíček 13 x 22 cm. Jestliže chceme dělat nádivku do klasické formy na biskupský chlebíček, použijeme 5 - 6 rohlíků, do pekáče nebo zapékací mísy 8 -10 Množství ingrediencí upravíme dle potřeby a odvíjí se od počtu použitých rohlíků.

Nádivku můžeme použít i jako náplň do kuřete, kachny, vepřové špičky z bůčku... a tu děláme většinou ze 2 - 3 rohlíků.

Formu (nádobu), do které budeme dávat nádivku, není nutné vymazávat (kdo se bojí, že jí nevyklopí, může vytřít máslem), vyložíme jí na dně i po stranách plátky slabě pokrájené slaniny (anglická, vahalova, moravská...), kraje slaniny necháme trochu přes sebe.

Rohlíky (starší) pokrájíme na malé kostičky, které osmažíme na másle na zlatavé voňavé krutonky, které poté necháme zchladnout. Pak je nasypeme do mísy, zalijeme je vývarem z uzeného masa, případně silným hovězím nebo vepřovým vývarem. Opatrně je promícháme a necháme je v klidu nasáknout vývarem.
Špenát spaříme ve vroucí vodě, scedíme a pokrájíme.

Ke krutonkům přidáme žloutky, drobně pokrájené uzené maso nebo šunku od kosti, pokrájený špenát, nastrouhaný česnek, a ochutíme dle vlastní chuti muškátovým květem (oříškem), solí a pepřem. Vše dobře, ale opatrně promícháme a nakonec do nádivky zlehka vmícháme i tuhý sníh z bílků. Nádivkou naplníme připravenou „slaninovou “ formu, vršek uhladíme do roviny, vložíme do předehřáté trouby na 175 stupňů a pečeme dozlatova dle množství nádivky 30 - 50 minut.

Teplou nádivku můžeme podávat se zeleninovou přílohou, bramborem či bramborovou kaší, zeleninovým pyré... Vynikající je studená a také se lépe krájí.

Pokud chceme nádivku vyloženě velikonoční, můžeme do ní před pečením vložit na tvrdo uvařená vejce (nebo na půl překrojené) a to tak, že dáme vrstvu nádivky, na kterou posadíme vejce a zbylou nádivkou je zakryjeme.

Pokud budeme dělat krutony z většího množství rohlíků, můžeme si je opéct na másle v troubě za občasného promíchání.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 4 x
1
5 4 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 4x)
Marinovaná makrela s koprovou remuládou a hráškovým pyré Předkrm podle Radka Kašpárka: Marinovaná makrela Články z

Komentáře k receptu: Špenátová (nejen) velikonoční nádivka / žemlovka

Komentáře

  1. Katka Bubeníčková   30.03.2016 | 9:17 | reagovat | závadný

    :-* Byla vynikající :-*

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty? Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty?
BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat? BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat?
Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web