Špenátová (nejen) velikonoční nádivka / žemlovka

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 100
      g anglická slanina slabě pokrájená, cca
    • 3
      ks rohlík nebo housky (starší)
    • 40
      g máslo cca
    • 180
      ml vývar z uzeného masa
    • 3
      ks vejce
    • 210
      g uzené maso plec, krkovice... nebo šunka od kosti
    • 120
      g listový špenát 100 -
    • 2
      stroužek česnek dle chuti, cca
    • sůl
    • pepř mletý
    • muškátový květ dle chuti

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Uvedené množství je do malé formy na chlebíček 13 x 22 cm. Jestliže chceme dělat nádivku do klasické formy na biskupský chlebíček, použijeme 5 - 6 rohlíků, do pekáče nebo zapékací mísy 8 -10 Množství ingrediencí upravíme dle potřeby a odvíjí se od počtu použitých rohlíků.
2
Nádivku můžeme použít i jako náplň do kuřete, kachny, vepřové špičky z bůčku... a tu děláme většinou ze 2 - 3 rohlíků.
3
Formu (nádobu), do které budeme dávat nádivku, není nutné vymazávat (kdo se bojí, že jí nevyklopí, může vytřít máslem), vyložíme jí na dně i po stranách plátky slabě pokrájené slaniny (anglická, vahalova, moravská...), kraje slaniny necháme trochu přes sebe.
4
Rohlíky (starší) pokrájíme na malé kostičky, které osmažíme na másle na zlatavé voňavé krutonky, které poté necháme zchladnout. Pak je nasypeme do mísy, zalijeme je vývarem z uzeného masa, případně silným hovězím nebo vepřovým vývarem. Opatrně je promícháme a necháme je v klidu nasáknout vývarem.
5
Špenát spaříme ve vroucí vodě, scedíme a pokrájíme.
6
Ke krutonkům přidáme žloutky, drobně pokrájené uzené maso nebo šunku od kosti, pokrájený špenát, nastrouhaný česnek, a ochutíme dle vlastní chuti muškátovým květem (oříškem), solí a pepřem. Vše dobře, ale opatrně promícháme a nakonec do nádivky zlehka vmícháme i tuhý sníh z bílků. Nádivkou naplníme připravenou "slaninovou " formu, vršek uhladíme do roviny, vložíme do předehřáté trouby na 175 stupňů a pečeme dozlatova dle množství nádivky 30 - 50 minut.
7
Teplou nádivku můžeme podávat se zeleninovou přílohou, bramborem či bramborovou kaší, zeleninovým pyré... Vynikající je studená a také se lépe krájí.
8
Pokud chceme nádivku vyloženě velikonoční, můžeme do ní před pečením vložit na tvrdo uvařená vejce (nebo na půl překrojené) a to tak, že dáme vrstvu nádivky, na kterou posadíme vejce a zbylou nádivkou je zakryjeme.
9
Pokud budeme dělat krutony z většího množství rohlíků, můžeme si je opéct na másle v troubě za občasného promíchání.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Alice
    Alice |

    17. 4. 2017 18:13

    Nádivka byla výborná a vůbec se nebudu zdráhat upéct jí kdykoli i mimo velikonoční tabuli. Děkuji za recept.

  • Katka Bubeníčková
    Katka Bubeníčková |

    30. 3. 2016 09:17

    :-* Byla vynikající :-*