Autor:

Spaghetti alla Carbonara po italsku

Snadné
Ingredience
Špagety 400 g
Vejce 3 ks
Olej  
Máslo  
Pepř mletý  
Sůl  
Parmazán  
Pancetta 100 g
Spaghetti alla Carbonara po italsku

Postup přípravy:

Zařazení: Maso, Pokrmy, Uzené, Z těstovin

Do osolené vody dáme vařit těstoviny. Na pánvi smažíme do křupava na kostičky nebo nudličky nakrájenou slaninu (pokud je libová, tak na oleji (a) nebo másle). Se slaninou smažíme i plochou nože rozmáčknutý česnek do okamžiku než začne hnědnout - bez milosti jej vyhodíme. Do hrnku si nachystáme vyklepnutá vejce, můžeme je lehce rozkvedlat. Znepřevařených :-) těstovin slijeme vodu, nejlépe přes děrovanou poklici - NENECHÁVÁME důkladně okapat. Pokud použijeme cedníku, tak si počínáme svižně - vyklopit špagety do cedníku a takřka v zápětí je vrátit do hrnce. Okamžitě přidat rozmíchaná vejce (šikulové je vyklepnou přímo do těstovin a ušetří 1ks nádobí :-) a intenzivně, ale z lehka zamícháme (nejlépe naběračkou na špagety nebo dvěma vidličkami) tak, že těstoviny zvedáme ode dna a snažíme se, aby byly obaleny vejci, která teplem těstovin houstnou. Nakonec přidáme horkou slaninu, dosolíme, opepříme a neseme a stůl.

POZNÁMKA: A) Může se stát, že jste „pomalí“ a bílky zůstanou příliš „živé“, - v tom případě lze jídlo trochu přihřát. Naopak, jídlo nemá být suché - v tomto případě se běžně přidává pár lžic vody v níž se těstoviny vařily.
B) Nevím, odkud se ve většině receptů vzala smetana. Snad proto, že když se CARBONARA opravdu podaří, tak může vyvolat vzhledem i chutí dojem, že je v ní smetana.
C) Není to obvyklé, ale kdo chce, tak si může svou porci pocukrovat sýrem... D) Salmonelu už máme doufám na těchto stránkách vyřešenu :-)

Dle mého názoru jsou toto po „Aglio e Olio“ druhé nejjednodušší špagety; pokud jsou s česnekem, tak jen delikátně ovoněny.
A proč píši „pocukrovat sýrem“? Zdá se mi, že v české kotlině se u těstovin oproti Apeninskému poloostrovu používá sýr a pikantnější omáčky ve větším množství na porci. Možná proto, že u nás to bývá hlavní chod, kdežto v Itálii „Primi“, které jemně říká žaludku: „Chystej se, bomba teprve příjde!“ :o()

A původ názvu Carbonara? Já se přikláním k názoru, že podle „revolucionářů“ z počátku 19. století: těstoviny si vysomrovali, vajíčko čajzli někde v kurníku a špek měli vždycky u sebe, protože jak později napsal J. Nohavica: “...bo gdyž neni špeku, nějsu vykony!“

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 38 x
2
3.97 38 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 2 (hodnoceno 38x)
Sedlácká omeleta Podzimní pohoda na chalupě. Vyzkoušejte skvělé recepty Články z

Komentáře k receptu: Spaghetti alla Carbonara po italsku

Komentáře

  1. bararich8   07.07.2016 | 13:20 | reagovat | závadný

    Ať už jsou pravé italské nebo ne, před chvílí jsem je dojedla a jsou na výsost luxusní! Děkuji za recept, budu se k němu vracet :-)

  2. Korektor   10.04.2016 | 16:17 | reagovat | závadný

    Nekonečné debaty. Italská kuchyně má jen relativně málo striktně daných receptů a carbonara zrovna mezi tu trochu patří. Italská kuchyně je nicméně především jednoduchá a plácat někam vejce, smetanu a ještě sýr, to už je překombinované. Je jasné, že si každý dělá jídlo, jaké mu chutná, i Italové, tam je regionální úprava jídel mnohem výraznější než u nás, takže pokud někdo přidá trochu cibule, ovoní to česnekem, nebo tam dá smetanu - proč ne, ale nerespektuje tím ten nejklasičtější, chcete-li "správný" recept. Do něj žádná smetana ani česnek nepatří, notabene bílky, krémovitosti se dosahuje žloutky s rozmíchaným sýrem a pepřem v kombinaci s trochou vodou z těstovin. Umění je v tom vychytat správnou krémovitost, nemít tam tekutinu, aby těstoviny plavaly, nebo naopak žloutek příliš udělat. Nevěšte ale hlavu, i v Itálii dost často dostanete mizerné carbonara, stejně jako narazíte na příšernou pizzu. Jako všude.
    Takže tady jde nakonec o jediné - tohle, co píšu, u receptu zmínit, a když už se tvářím, že dělám přesně ten daný recept, tak ho respektovat. A nepsat tam bláboly jako "po italsku".

  3. Denisa   15.02.2016 | 16:03 | reagovat | závadný

    Pokud chcete ochutnat opravdu výborné Carbonara, navštivte Pizzerii U Martina v Kyjově! :) Tento recept na Carbonara neviděl ani z rychlíku. (můj názor) :)

    1. kelso   22.04.2016 | 16:54 | reagovat | závadný

      tohle je 100% recept na carbonara.radsi nevedět jak se vaří v kyjove =-O

  4. Habakuk   08.08.2015 | 12:16 | reagovat | závadný

    Preto sa volajú Carbonara, lebo to bolo veľmi časté jedlo chudobných talianskych baníkov. A "carbone" je po talianky uhlie.

  5. Honza51   08.04.2015 | 7:54 | reagovat | závadný

    Připadám si v této diskuzi jak u blbých : "s šípkovou nebo se zelím" !! ;-)

    1. konrade   15.04.2015 | 11:34 | reagovat | závadný

      Tady to není jak u blbých, tohle je blbý recept. Všechno v receptu je od a až po z naprosto špatně a když chci prezentovat nějaký pokrm jako italský, tak si o něm nejdřív něco zjistím, né?

      Je to ta nejjednodušší úprava těstovin.

      1) slanina se škvaří zvlášť a nechává se ještě odkapat, aby těstoviny neplavaly v omastku (natož aby se zalévala ještě vývarem pro lepší chuť :-) ...jak tady někdo psal. SLANINOU SE POKRM POSYPÁVÁ!!
      2) Ve větší misce se rozšlehají žloutky!! se sýrem parmazánového typu (já např. používám i grana padano, ale je jedno, jestli to je parmazán, pecorino ...prostě co vám chutná) ...do takhle připravené směsi se přidají těstoviny vytažené přímo z hrnce - vše se promíchá a je hotovo.
      Na talíři dost opepřit, posypat slaninou a na ozdobu pár lupínků sýra. Toť vše

      1. maria   29.11.2015 | 20:37 | reagovat | závadný

        :-) recept je presne ako v taliansku

      2. Pavel   13.12.2015 | 20:57 | reagovat | závadný

        Prosimte. pritelkine je Italka zijem v dedine Cellole kousek od neapole a tak muzu rict ze rikas blbost. jak vidim u ni, Jeji mamy, kamaradu.slanina zvlast ano ale pak se namicha rovnou do pasty, pepr tez rovnou do vajec. typ syru Grana Padana? ano musi byt jedine parmigiano ale kamo to je sans jedno. Grana padana je Znacka. Recept Up je blbost uplne. Ciao

1 2 3 4 ... 6 7 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nový trailer Padesáti odstínů: Víc sexu, romantiky i temnoty! Nový trailer Padesáti odstínů: Víc sexu, romantiky i temnoty!
Vánoce podle feng-šuej: Jak na to, aby se vás držely peníze a pohoda Vánoce podle feng-šuej: Jak na to, aby se vás držely peníze a pohoda
Co si muži opravdu přejí, ale neřeknou si o to? Dejte jim to k Vánocům! Co si muži opravdu přejí, ale neřeknou si o to? Dejte jim to k Vánocům!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web