Sněhové pusinky na váhu

moje hodnocení:

4,8

hodnotilo: 52
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 180
      g bílek
    • 390
      g cukr krupice
    • 110
      g moučkový cukr

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Bílky a cukr ušleháme ve vodní lázni na tuhý sníh. Když hmota drží pevně tvar, vyjmeme z horké vody a vložíme do dřezu se studenou vodou. Mírně prošleháváme do vychladnutí. Plátěným sáčkem s kovovou zdobičkou stříkáme na plech vyložený papírem na pečení malé pusinky. Jsou z toho 3 plechy.
2
Doporučuji papír na okrajích zatížit třeba příborovým nožem, má tendenci se z počátku nadzvedávat za zdobičkou. Suším v horkovzdušné troubě na cca 90-100 °C asi půl hodiny všechny plechy najednou.
3
Toto je základní recept, lze přidávat barvivo a mít pusinky růžové, lze tvořit i malinkatá kolečka a zvlášť děti baví je pak navlékat na stuhu a vytvořit takový sněhový řetěz, můžete pocákat čokoládou apod. U nás jsou tradičně bílé a jí se po hrstech. Výhoda je, že pokud máte bílky ve sklence, jen nalijete do nádoby na váze. Já bílky léta ve sklence mrazím a pak je mám na vánoční cukroví v dostatečném množství.
4
Pro začínající šikovné kuchařinky - jak na vaření ve vodní lázni: nachystejte si široký kastrol ve kterém budete vařit vodu, naplňte studenou vodou asi do 1/3. Pak si připravte nádobu, která je po obvodu trochu menší a která pěkně vejde do hrnce s vodou. V této budete šlehat bílky. Neměla by být malá, počítejte s tím, že hmota hodně nabude. Taky by se vám hmota špatně prohřívala. Než začnete vařit vodu, vyzkoušejte tak, že úplně ponoříte nádobu do hrnce s vodou. Nádobou klidně zahýbejte a podle toho upravte množství vody. Představte si, že mixér nádobu rozhýbe. Počítejte také s tím, že voda bude mírně bublat a pokud by jí bylo hodně, stříkala by vám na sporák. Zní to možná blbě, ale vycházím z vlastních zmatků v mládí - kdy mi vařící voda kypěla z hrnce, v ruce mixér, dítě řvalo - infarktové stavy. Tak snad se neurazíte. Takto ušleháte bílky pohodlně a bezpečně a bude vás to bavit.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • lenkavlt
    lenkavlt |

    16. 12. 2016 20:58

    recept je úžasný, zvládla jsem i jako úplný začátečník, udělala jsem sníh, mísu se sněhem vložila do teplé vodní lázně, míchala metličkou a postupně přidávala cukr. míchala jsem cca 10min, až byla hmota na dotek teplá (asi jako kafe, které se dá vypít). pusinky krásně drží tvar na plechu.moc chci kuchařce za tento recept poděkovat :-*

  • Hana Hanušová
    Hana Hanušová |

    20. 12. 2015 10:39

    To jsou nejlepší pusinky, jaké jsem kdy dělala..

  • Petr
    Petr |

    14. 12. 2015 14:09

    Tak jdu vyzkoušet ty chválené pusinky a pak vám napíšu jak se mi povedly a jak mám chutnaly ;-)

  • Kača
    Kača |

    8. 12. 2015 22:25

    Pusinky jsou úplně luxusní! Je tam teda tolik cukru, že už to nejde ani přesladit :D. Ale jsou boží. Nahoře křupavoučké, uvnitř krásně jemně mazlavé. A tak nádherně lesklé. Prostě super! <3

  • Ota
    Ota |

    9. 3. 2015 12:48

    Vzal jsem bílky z lednice začal hned šlehat za chvíli to začalo houstnout tak podle receptu nasypal cukr pak jen přisypával do značné hustoty bílků, lžící vykrajoval a naplácal na plech a dal sušit do trouby při 100"C

  • bernadeta1
    bernadeta1 |

    22. 1. 2015 14:10

    Recept s bílky na váhu je parádní, o Vánocích jsem ho využila, pusinky se povedly na jedničku!

  • sheila17
    sheila17 |

    21. 12. 2014 19:01

    Pusinky jsou výborné. Dala jsem tam namleté mandle a sázela je na plech lžičkou. S pečením je to docela problém. Sušila jsem je v horkovzdušné 100°C hodinu a uvnitř jsou trošku táhlé.

  • Zuzka
    Zuzka |

    8. 12. 2014 15:31

    Oooooooo, mnohokrát děkujiiii za tento recept, hlavně tedy za přípravu ve vodní lázni!!! :-) :-) :-) Z pečení cukroví mi zbylo 8 bílků a že se vrhnu na pusinky. Bohužel dřív než tento recept jsem našla jiný a podle něj mi bílky ani za boha nechtěly ztuhnout! Šlehala jsem taaaak dlouho, myslela jsem, že už mi ruka upadne. :-( Už už jsem se chystala, že hmotu vyhodím a pusinky prostě nebudou a pak jsem ještě narazila na tento recept. Řekla jsem si, že za zkoušku nic nedám a ponořila jsem nepovedenou hmotu do vodní lázně a opět šlehala! A ona ztuhlaaaaaaaaaaaaaa!!!!! Pusinky mám jak malovaný, jsem šťastná, manžel mě láskou sežere!! MOCKRÁT DĚKUJI!!! <3 <3 <3

  • brtnice
    brtnice |

    3. 11. 2014 10:21

    Dobrý den.Mám dotaz,dělala jsem pusinky už několikrát(podotýkám,že ne podle vašeho receptu) povedly se mi nastříkat na peč.papír a po usušení šly dobře odloupnout a křupaly,ale když jsem je dala na ozdobený talíř k ostatnímu cukroví tak během chvíle natáhly vlhkost a byly tak "rozblemcané",že nešly ani vzít do ruky.Poradíte mi kde jsem udělala chybu.. děkuji předem za odpověď.

  • srdicko1
    srdicko1 |

    13. 7. 2014 12:01

    Byly výborné už jiné dělat nebudu :) amiky: já používám horký vzduch (zapnu větrák)

  • amiky
    amiky |

    3. 1. 2014 14:53

    dobrý den, prosím o radu. Horkovzdušnou troubu mám ale nevím zda při sušení mám zapínat větrák nebo ho nezapínat a jen zahřívat troubu? Děkuji O:-)

  • Petra
    Petra |

    27. 12. 2013 17:47

    Díky moc za postup pro začínající kuchařinky, určitě se neurazím, naopak mě postup potěšil ...

  • Marek
    Marek |

    24. 12. 2013 22:20

    Je to celkem 6 bílků. Obecně se váha bílku uvádí jako ~30g

  • Ivanka
    Ivanka |

    18. 12. 2013 13:11

    Super právě jsem dopekla, to si u manžela šplhnu <3

  • coryzalia1
    coryzalia1 |

    16. 12. 2013 22:36

    moc dobré

  • vendy jablonec
    vendy jablonec |

    16. 12. 2013 11:34

    Taky jsem zkoušela poprvé. Povedly se na jedničku s hvězdičkou. Jen doufám že do vánoc vydrží :c) Díky i za skvělé rady :-)

  • vendy jablonec
    vendy jablonec |

    16. 12. 2013 11:32

    Taky jsem zkoušela poprvé. Povedli se na jedničku s hvězdičkou. Jen doufám že do vánoc vydrží :c) Díky i za skvělé rady :-)

  • Monika
    Monika |

    12. 12. 2013 19:18

    Moje vubec prvni pusinky a povedly se fantasticky.Dekuju

  • Jana
    Jana |

    12. 12. 2013 11:25

    Musím říct, že mne překvapila doba sušení - minule když jsem je dělala, tak jsem je sušila na 50oC asi těch 8-9 hodin... vopruz :'( Ale rozhodně to vyzkouším, protože zrovna mám spoustu bílků různě ve skleničkách a vůbec nevím, kolik jich je - takže recept na váhu se hodí :-\ ;-) Díky, snad se povedou O:-)

  • luciferka25
    luciferka25 |

    10. 12. 2013 15:14

    180g, kolik to je odhadem bílků :-\ ? Děkuji :-)

  • petrakous
    petrakous |

    10. 12. 2013 14:25

    Zavřenou. Sušení = jakoby pečení, akorát že fakticky se to nepeče, ale suší :-)

  • Verča
    Verča |

    7. 12. 2013 16:39

    Mám prosbu slovem sušení se míní co ? .. nechat troubu pootevřenou nebo zavřenou ? :)

  • Sixa
    Sixa |

    4. 12. 2013 07:34

    Pusinky jsou fajn, jen jsme neměla cukr písek a dala jsem krystal a už to příště neudělám, cukr se nerozpustil úplně . . . . Ale pusinky jsou i tak dobré, jen to trochu křupe :-) Byly z toho plechy minipusinek

  • Jana
    Jana |

    30. 11. 2013 01:06

    Pro Veroniku: Já jsem pusinky skladovala v krabici, v níž mi přišly nějaké věci přes internet (jako krabice od bot). Ještě jsem ji vyložila voskovým papírem, na něj ubrousek, pak pusiny, na ně ubrousek, uzavřela voskovým papírem. Skladovala jsem ve sklepě, který je poměrně suchý. Když jsem ještě bydlela u našich, skladovala jsem pusy na balkóně a taky v poho. Tak snad budeš mít tentokrát štěstí...

  • Veronika
    Veronika |

    18. 9. 2013 13:07

    Dobrý den, chystám se péct pusinky podle vašeho receptu, a jen by mě zajímalo, jak se dají skladovat a jak dlouho vydrží. Jednou jsem nějaké zkoušela a do druhého dne mi zvlhly. Děkuji. Veronika

  • ajag
    ajag |

    31. 8. 2013 18:03

    Super recept rychlá příprava. Dělala jsem minipusiky :-)

  • Míla Beranová
    Míla Beranová |

    28. 3. 2013 17:39

    Rychlé a dobré, dělala jsem již několikrát a vždy se mi povedly. :-[

  • hakuba
    hakuba |

    15. 12. 2012 19:45

    1*

  • hakuba
    hakuba |

    15. 12. 2012 19:43

    jedinečné,dělala jsem pusinky poprvé a povedli se,Děkuji za podrobný recept. :-D

  • Přibylová Kateřina
    Přibylová Kateřina |

    15. 12. 2012 14:37

    výýýborné,hlavně mě nadchnul návod na přípravu <:-)

  • RauM
    RauM |

    12. 12. 2012 16:05

    Pusinky nemají chybu.. sice jsem musela upravit délku "pečení", na horkovzduch při 95st se dělaly 45 minut a to jsem je měla maličké, ale výsledek stál za to..

  • Veronika
    Veronika |

    11. 12. 2012 19:52

    Už loni jsem dělala pusinky dle Vašeho receptu, a moc jsem se bála aby to "klaplo" O:-) neb jsem je dělala prvně, a letos jdu do nich zase, celá rodina chce Váš recept a úžasný popis! Super, jsou prostě výtečné!!! :-)

  • marčána
    marčána |

    8. 12. 2012 14:37

    jsou super opravdu to je a tři plechy, myslela jsem že to nezhoustne v tej vodní lázni ale je třeba to neuspěchach..

  • Sona Pajma
    Sona Pajma |

    7. 12. 2012 19:57

    No jsou luxusni :-) O:-)

  • petrakous
    petrakous |

    4. 12. 2012 21:18

    Pusinky jsou neskutečně výborné!!! Pekla jsem z poloviční dávky a vznikly mi 2 plechy malinkých roztomilých pusinek, které se rozplývají na jazyku, musím se držet, abych je nezačala hned hromadně "likvidovat" :-D Dávám 1.

  • Susan
    Susan |

    1. 11. 2012 14:16

    Pusinky jsou velmi dobré :-) Na to že mám 12 tak se mi podařily :) Peču hrozně moc ráda ;) Autorce děkuji za moc dobrý recept O:-) Velká poklona :-)

  • Petra
    Petra |

    21. 12. 2011 12:29

    Výborný recept! Pocta autorce a díky za rady! Opravdu paráda O:-) ;-)

  • Jarmila
    Jarmila |

    19. 12. 2011 18:14

    Fantazie, konečně bílky na váhu, moc děkuji.

  • Mefinka
    Mefinka |

    17. 12. 2011 16:08

    Jsou vyborne!!! Prave jsem je vyndala z trouby. Super je, ze vypadaji stejne, jako jsem je tam dala :-). Na horkovzduch na 100 st. jsem je mela za pul.hodky. Mam je pii, tak jsou to akorat dva plechy :-). Hned si recept opisuji a pridavam do mych nej!

  • Eva
    Eva |

    14. 12. 2011 21:31

    Sněhové pečivo miluji, ale neuměla jsem ho , párkrát jsem ho zkoušela, ale vždy to byla katastrofa.Paní Šárce velký dík, tentokrát mám výstavní a výborné.

  • Jitka456
    Jitka456 |

    7. 12. 2011 12:45

    Super recept, pusinky jsou výborné!!! Děkuji autorce taktéž za rady a postřehy při výrobě, některé jsem velmi ocenila ;-)

  • conypass
    conypass |

    16. 11. 2011 15:19

    vážila jsem a recept vyjde přesně na 5 vaječnývh bílků od domácích slípek :-)

  • Kačka.
    Kačka. |

    3. 4. 2011 16:08

    fakt skvělé :)

  • Jájas
    Jájas |

    7. 1. 2011 19:00

    Děkuju!!!! Byly absolutně famózní.... <3

  • recepty73
    recepty73 |

    2. 1. 2011 21:25

    V troubě nechávám malinko déle,aby ,,chytily,, karamelovou chuť ;-) :-[

  • Jana.
    Jana. |

    19. 12. 2010 21:45

    děkuji - naprosto perfektní :-) ... dnes přišla dcera , že by chtěla ještě pusinky, tak jsme vyhledali receptík , já jsem ušlehala sníh ve vodní lázni a se zbytkem se už patlali dětičky :-)) ... sušila jsem v horkovzdušce asi 3/4 hodiny na 100° - děti měli každou pusinu jinak velkou , tak některé po půl hoďce byli a některé ještě ne , tak jsme je nechali déle a jsou fakt SUPER :-) Jana.

  • Michaela
    Michaela |

    16. 12. 2010 22:24

    Děkuji za recept, nedávno jsem si koupila šlehač :-) takže jsem přestala mít obavy a pusinky vyzkoušela.. Mám jen trochu problém s troubou - nemáme horkovzdušnou, ale starou elektrickou; myslela jsem si, že uvedeným 30ti minutám se přiblížím, ale aby byli opravdu dobře vysušené musela jsem mít každý plech v troubě skoro 2hodiny (přesně 1:45); A to mi přijde pravdu hodně - dělám je i pro sestry, takže z 3x dávky a trávím u toho už druhý den!!!! :'( !

  • Petra Hávová
    Petra Hávová |

    16. 12. 2010 09:57

    tak jsem také zkusila tyto sněhové pusinky a jsou výborné. trochu se mi ve vnitř táhnou asi jsem moc přešlehala sníh. ale to vůbec nevadí. hned jsem tento recept doporučila všem ve svém okolí. :-)

  • Jajda
    Jajda |

    11. 12. 2010 19:08

    wow,wow,wow....také jsem dělala pusinky poprvé a jsou opravdu výstavní...já mám raději menší vánoční cukroví a tak jsem jich měla 6 plechů...bílé,růžové a kakaové...budu lepit krémem. Jájas: tipuju tak 6 bílků,dle velikosti... 8-)

  • MatějP
    MatějP |

    8. 11. 2010 12:08

    pesti pesti cresti

  • Jájas
    Jájas |

    25. 10. 2010 09:27

    Měla bych takovej dotaz.... Kolik asi bílků??? Popravdě se mi to nechce vážit.. =-O

  • Květa Štěpánková
    Květa Štěpánková |

    19. 12. 2009 20:51

    škoda, že nemůžu dát další 1, pekla jsem dnes z celé várky a zase naprosto super, sušila jsem při 100 30 minut a jsou výstavní. Díky.

  • venyss venyss
    venyss venyss |

    19. 12. 2009 20:48

    Opět jsem vyzkoušela,nyní už s elektr. šlehačem a jestli jsem chválila tenkrát,tak teď pěji ódy! Musím říct, že naprosto perfektní! Není nad techniku :-)

  • venyss venyss
    venyss venyss |

    19. 12. 2009 18:54

    Letos jsem opět dělala a musím říct, že s elektr. šlehačem a ručně je to nesrovnatelné, tedy alespoň dle mě, loni jsem to šlehala ručně a to byl horor-myslím,co se tvaru týče a pevnosti sněhu,a to jsem s nimi byla mooc spokojená již loni,ale letos,ty tedy jsou parádní :-)

  • Květa Štěpánková
    Květa Štěpánková |

    8. 12. 2009 17:45

    Super.Moc děkuji za recept, pusinky se povedly,dávám 1, nikdy jsem je nepekla a hned byly úplně výstavní.

  • Alena Cejnarová
    Alena Cejnarová |

    28. 10. 2009 14:30

    děkuji za přesný postup.. povedly se perfektně:)

  • Edita Lukášová
    Edita Lukášová |

    4. 5. 2009 17:40

    Šárko, peču léta letoucí, ale nikdy jsem nebyla schopná udělat sněhové pusinky, jako koupené... Asi mi není dáno naučit se pořádně ušlehat sníh z bílků :-( Zkusila jsem to dnes podle vašeho receptu, pro jistotu jen z poloviční dávky, a byla jsem zpočátku hodně zděšená - sníh jsem ušlehala do takové konzistence, že kdybych si z něj postavila dům, vydrží mi několik století. Problém je, že nevím přesně, jak má vypadat správně ušlehaný sníh. Hmota měla konzistenci těsta a nastříkat ji na plech mě stálo hodně sil. Ale nakonec jsem zvládla, momentálně je peču (nebo spíš suším) a vypadá to, že vše dopadne nečekaně dobře - pusinky jsou stejné jako koupené (pouze uvnitř ještě trochu tekuté, ale to statečně dosuším)... jen bych chtěla vědět, zda ta konzistence má být skutečně taková, jaká se mi vydařila...

  • venyss venyss
    venyss venyss |

    29. 11. 2008 21:26

    Tak mi zbyli bílky z lineckého,tak jsem se pokusila tento recept zkusit-kvůli dětem. Rozbil se mi jako naschvál el.šlehač,tak jsem si dala,než jsem to našlehala. Peču nebo spiše suším jeden plech hodinu, jsou růžové,ale dobré. Děkuji za podrobný popis:-))

  • ladislava staffenová
    ladislava staffenová |

    10. 11. 2008 10:47

    Lado, popíšu vám, jak bílky mrazím já: zbylé rozšlehané bílky naleju do tvořítka na led a po zamražení je sesypu do sáčku. 1 kostka - 1 bílek.Dají se samořejmě mrazit v jakékoli podobě, ale je dobré vědět, kolik těch bílků v té zmrzlé směsi je. Přo potřebě je vyndám, nechám volně rozmrazit a běžně poižívám, sníhse z nich ušlehá bez problémů. Babička je i sušila a taky to fungouje (já to moc nedělám-lepší je mrazák podle mě). Syrové žloutky samozřejmě nemrazím :-))

  • Lada Javorkova
    Lada Javorkova |

    10. 11. 2008 03:50

    Sarko, prosim Vas, jak mrazite bilky? Jen ve sklenicce (predpokladam uzavrene) ? Dekuji.

  • Martina
    Martina |

    23. 12. 2007 13:40

    Pusinky jsem dnes dělala poprvé. Nikdy dříve jsem je nezkoušela a jsou výborné. Můžu jen doporučit :-). Příště je udělám z poloviční dávky, neboť jich je hodně :-))).

  • Anonym
    Anonym |

    18. 12. 2007 23:43

    Ani mě nenpadne šlehat bílky, natož je apk vařit ve vodní lázni. To si radši koupím pomeranč nebo rajče.

  • Šárka Tkáčová
    Šárka Tkáčová |

    18. 12. 2007 11:49

    Jarine,zapni plynovou trubu a podívej se na plamen,dej úplně na minimum,ale aby nezhasnul.Zkus nechaz ve dvířkách škvíru,třeba tam přivři rukavici na pečení složenou napůl.Plynovou troby jsme měli,když jsem byla malá,ale nikdy v ní nic tak " nehořelo" . Co trysky,nemáš jiné,než tam mají být,jsou jiné na propan butan a jiné na zemní plyn.Alespoň co si pamatuji.

  • Jarin Rukavica
    Jarin Rukavica |

    18. 12. 2007 10:51

    Jak dlouho to dělat v plynové troubě co má jen polohy min. a max.? ...Neboli u té naší trouby převedeno do normální řeči nim. = pečené věci se spálí o malou trošku pomaleji než při max. Teplotu 90-100 tam nejde dosáhnout, předpokládám že by to bylo do 5 max do 7 minut na uhel a po 30 už by museli přijet hasiči :)

  • Pavlína
    Pavlína |

    16. 12. 2007 16:29

    V pusinkách jsem úplná začátečnice. Tento recept se vším popisem nemá chybu. Jsem ráda, že jsem ho objevila. Super je, že se vše váží. Nemusím přemýšlet, mám li vejce malé, střední nebo velké. Nic se prostě nedá zkazit.Práce jde od ruky.Děti jsou nadšené. Využila jsem i tip s ozdobou stroměčku. Prostě díky.Jo a těším se na další bílky.

  • Renáta
    Renáta |

    16. 12. 2007 14:47

    Dávám 1*. Děkuji autorce za podrobný popis, za rady a skvělý recept. Zkoušela jsem pusinky jednou šlehat i bez vodní lázně, ale to není ono, takhle je to lepší, bílky lépe zhoustnou.Stačilo mi na ušlehání v lázni jen 10 minut. Pekla jsem asi 30 minut při 100 st. z obou stran plechu. Uvnitř se ještě trochu táhnou, ale my je máme takhle radši než úplně usušené. Přidala bych sem ještě jednu radu, která tu není zmniňovaná, ale je známá - nádoba i metly musí být při šlhehání odmaštěné. Jinak se sníh také neudělá, stejně tak, jako když zůstane při oddělování kapka žloutku.

  • Šárka Tkáčová
    Šárka Tkáčová |

    13. 12. 2007 13:22

    A ještě by mohlo zlobit špatné oddělení bílku od žloutku.Opravdu si dávám na to pozor a když mi i přes veškerou snahu žloutek ukápne do bílku,už bílek nepoužívám a nechám to raději synovi na volské oko.l

  • Jarka O.
    Jarka O. |

    13. 12. 2007 11:44

    Omlouvám se, nevšimla jsem si, že Šárka tu popis má...Prosím Kuchařku on-line o smazání posledních mých DVOU příspěvků. Děkuji.

  • Jarka O.
    Jarka O. |

    13. 12. 2007 11:42

    Máte-li zájem, popis správného vaření sněhu je u mého receptu Maminčiny kremrole.

  • Jarka O.
    Jarka O. |

    13. 12. 2007 11:37

    Vladko, mohlo by to být i přešlehaným sněhem - když se sníh šlehá příliš dlouho, zhrudkovatí. Prakticky stačí, když za metlou zůstává tužší cestička. Cukr zašlehejte hned, jak bílky zbělí. A dala bych do bílků pár kapek citronu.

  • Vladka
    Vladka |

    13. 12. 2007 10:39

    Tak me to nedalo a udelala jsem druhy pokus presne podle receptu. Poprve jsem dala min cukru, zdalo se me ho tam moc.Nevim jestli to bylo tim, ale ted vysly a ja jsem stastna, bez pusinek by to pro dceru nebylo ono. Dekuji autorce za recept a vam ostatnim za radu. Preji krasne vanocni svatky vsem.

  • Vladka
    Vladka |

    13. 12. 2007 09:54

    To testo je jakoby zhrudkovatele a pusinky pak v troube zgumovati a neschnou, jakoby penove. Nevim jak to popsat, zkousela jsem cukr krystal zaslehat a moucku pak jen lehce vmichat.Vloni se me povedly a letos budeme asi bez. Dekuji moc za rady!!!

  • Marie H.
    Marie H. |

    12. 12. 2007 12:16

    Vladko, já asi vím, co myslíš tím "gumové", To znamená, že se ještě vevnitř táhnou. Musíš je jen sušit, já si dávám troubu na 50 st. a suším je i několik hodin. Jen tak zůstanou bílé a i uvnitř suché, ne jako žvýkačka.

  • Šárka Tkáčová
    Šárka Tkáčová |

    12. 12. 2007 12:05

    Vladko,napiš , co myslíš tím "gumové"? Nevím přesně,jak to vypadá.Myslíš při šlehání? Nešleháš hodně do tuha? Přestaň šlehat,jakmile drží hmota tvar.Pak mírně šlehej do vychladnutí.Nebo cukr,používáš jaký?A co bílky, vážíš na přesné váze? Dělala jsem je včera a vyšla mi opravdu pěnová , lehká hmota Napiš,pokusíme se tomu přijít na kloub.

  • Vladka
    Vladka |

    12. 12. 2007 10:04

    Holky nevite proc se me nedari udelat to snehove testo a je to porad takove gumove? Prosim o pomoc.

  • Vendula
    Vendula |

    9. 12. 2007 17:06

    Hodnotím 1, jsou výborné!! Postup je napsaný perfektně, takže i když jsem dělala pusinky poprvé povedly se. Z poloviční dávky vyšlo 1 a půl plechu (tedy přesně dle receptu) a šlehala jsem v hrnci na vaření mléka - paráda. Díky moc za recept!

  • Anonym
    Anonym |

    29. 11. 2007 18:41

    No tak musím napsat že to je pěkně na Píču!!!!!!Vůbec to nejde ušlehat.Moc děkujem za skvělí recept!!!!!!!

  • Šárka Tkáčová
    Šárka Tkáčová |

    20. 12. 2006 09:52

    Naďo,teď jste mě dostala. Můj názor je ten,že hmota vařená ve vodní lázni se chová jinak,než ušlehané bílky s cukrem. Hmota v páře rozhodně zvětší objem -nabude a drží tvar. Je pevná a neroztéká se .Po zdobičce zůstanou krásné záhyby a pusinka zůstane pusinkou.Bez vaření se to asi trošku rozteče na placičky-nejsou tam ani ořechy , nic co by trošku podrželo tvar.Postup,kdy se jen ušlehají bílky s cukrem a přidají ořechy jsem uvedla v Oříškové kopečky.Je tam i fotka,tak se můžete podívat,jak vypadají.Ale upozorňuji,že tam tvar jistí ty ořechy.Tak snad jsem Vám to trochu objasnila.

  • Nada
    Nada |

    19. 12. 2006 20:51

    Vas recept me velmi zaujal, ale chtela bych poprosit o informaci, jaky je rozdil mezi tim, kdyz se sleha snih s cukrem v te lazni anebo kdyz se sleha pouze klasicky bez vodni lazne? Nekde jsem totiz ten recept nasla uvedeny jen jako uslehat bilky s cukrem a hotovo... Je v tom zasadni rozdil? Dekuji moc :).

  • Anonym
    Anonym |

    11. 12. 2006 06:05

    Jani,děkuji za pochvalu,Evi,teď jsem trošku vedle zase já.Chystám se na ně tento týden,jen doufám,že jsem počet plechů neodvodila z poloviční dávky.Mrzí mě,že jsi strávila takovou dobu u trouby.Tak je alespoň dobře , že se Ti povedly a že chutnaly .Spočítám ,vyfotím a dám vědět.

  • Eva
    Eva |

    9. 12. 2006 16:26

    Dneska jsem dělala a jsem lehce perplex - dělala jsem to z poloviční dávky a počítajíce s tím, že mi vyjde podle návodu plech a půl, vyšlo mi plechů 5 a to ten poslední je dosti "nahňudlaný", abych nemusel použít plech šestý. Takže jsem udělala dobře s tou poloviční dávkou, nemám horkovzdušnou troubu, takže peču plechy hezky po jednom a z celé dávky bych to pekla ještě zítra. Je to ale hrozně dobré, asi ještě (až budu mít půl dne volno ;-) ) zkusím udělat ten řetěz. Děkuji za recept, dávám 1

  • Jana Gubienová
    Jana Gubienová |

    9. 12. 2006 15:10

    Skvělé, každý rok se snažím a nikdy to nedopadlo dobřebyla to jen škoda surovin.Letos jsem pochopila přesně ,jak na to.Děkuji moc a Štastné a veselé .

  • Eva
    Eva |

    27. 11. 2006 15:07

    Šárko, děkuju, už jsem si bílek taky cvičně vážila a je to tak, jak píšete.

  • Šárka Tkáčová
    Šárka Tkáčová |

    27. 11. 2006 08:06

    Evi,průměrný bílek-jak jsem si ho tak sem tam zvážila má cca 40 g Takže asi ze 4-5 vajec. Záleží na velikosti vajíček,teď se prodávají i XL, a ještě ano cukr písek je cukr krupice .

  • Eva
    Eva |

    26. 11. 2006 10:14

    Mohla bych se zeptat: z kolika vajíček je těch 180 g bílků? Přibližně .. A ještě - cukr písek = krupice? Děkuji moc.

  • Zuzana Bernátová
    Zuzana Bernátová |

    24. 11. 2006 18:18

    Simča -vôbec nie, ja ich robím už roky a je to stále to najoblúbenejšie pečivo .U nás je oblúbené aj na svadbách ,dáva sa ako výslužka pre hostí po svadbe.

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    24. 11. 2006 00:04

    Zuzano - zajímavá obměna, ale nedělá kokos (nebo ořechy) potíže při stříkání sáčkem?

  • Zuzana Bernátová
    Zuzana Bernátová |

    23. 11. 2006 16:28

    Snehové pusinky ,to je naše pečivo bez ktorého by vianoce neboli to pravé. Keď mám orechy pridám do bielkovej hmoty aj tie ,je to trochu zmena ,dobré sú aj keď pridáme kokos.

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    23. 11. 2006 14:06

    Ještě mne napadlo: na papír si nakreslete (třeba podle formičky) srdíčka, zvonky nebo hvězdičky. Tento papír položím pod pečící papír a podle nakreslených tvarů nastříkám ze sněhové hmoty tvary.Pak vytáhnu pokreslený papír (upožím na příště k formičkám) a tvary upeču. Pak je věším na červené mašličky na stromek.

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    23. 11. 2006 14:02

    Přidám jeden nápad - pusinkový řetěz na stromek: vyrobit hmotu na pusinky jak je uvedeno, udělat z 3/4 hmoty pusinky na pečící papír. Potom vezmu režnou niť a táhnu ji po délce plechu (v první musince není začátek nitě, ale kus cca 15 cm nechávám prázdný) tak, že ji mírně vtisknu do středu každé pusinky. Na konci plechu udělám otáčku a opět další řadou pusinek táhnu niť zpět. Takto cik-cak pospojuji včechny pusinky na jednom plechu do jednoho řetězu. Pak kápnu trochu červené potr. barvy do zbylé hmoty a na každé bílé pusince udělám červený střed (a tím upevním tu niť :o) ). No a pak peču, jak výše uvedeno a po usušení mám 3 - 4 řetězy. Děti je v průběhu vánoc většinou okoukšou, ale pokud ne dají se uložit (ale pek už samozřejmě nejsou jedlé) na další rok.

  • Jana Tomčíková
    Jana Tomčíková |

    23. 11. 2006 12:05

    Paní Šárko, nechystám se sice sněhové pusinky péct,jelikož nemám tento druh cukroví příliš v oblibě, ale musím ohodnotit Vaši snahu o přiblížení "jak na to"Takže už kvůli tomu perfektnímu popisu hodnotím za jedna.