Šlehačkový jablkový závin

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • jablka cca 1-1,5 kg
    • 1
      lžíce citronová šťáva
    • 100
      g moučkový cukr (moučka)
    • 230
      g hladká mouka
    • 1
      špetka sůl
    • 2
      lžíce olej
    • mléko -dle potřeby
    • 20
      g máslo
    • 120
      ml šlehačka
    • 1
      ks vejce
    • cukr na posypání ,nebo šlehačku na dozdobení
    • 50
      g mandle -nasekané (ořechy, kokos...)

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mouku, cukr, sůl, olej smícháme, dle potřeby přilijeme mléko (po lžících) a vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme ho a necháme 30 minut odpočinout. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na plátky, pokapeme citronovou šťávou. Připravené těsto rozválíme(3-4 mm) na pomoučněném vále na obdélník. Potřeme rozpuštěným máslem a ušlehanou smetanou tak, aby zůstaly asi 3 cm široké volné okraje. Na šlehačku rozložíme plátky jablek, posypeme je mandlemi (ořechy, rozinkami...) a obdélník stočíme do závinu,okraje zahneme dospodu. Přendáme opatrně na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a v předehřáté troubě pečeme na cca 200 °C dozlatova. Po vychladnutí posypeme cukrem nebo dozdobíme šlehačkou.
2
* Mandle, ořechy... můžeme před přidáním do závinu nasucho opražit.
3
* Těsto neděláme příliš slabé!

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.