Šlehačkové koule - recept na zabití

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 420
      g hladká mouka
    • 280
      g cukr krupice
    • 5
      ks žloutek
    • droždí Cukrářské (amonium - k dostání v drogerii)
    • 5
      lžíce vlažná voda
  • Čokoládový krém
    • 240
      g moučkový cukr
    • 7
      lžíce mléko
    • 6
      lžíce kakao
    • 1
      ks máslo
    • 2
      lžíce solamyl (bramborový škrob)
    • 2
      lžíce hnědý rum
  • Na náplň
    • šlehačka
  • Na obalení
    • strouhané ořechy

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Ve vlažné vodě rozpustíme lžičku amonia, nalejeme do mouky, přidáme ostatní a vypracujeme těsto. Okamžitě mě začnete proklínat a pochopíte ten název. Pokud jsou menší žloutky, můžete případně přidat další vodu ale opatrně! Po delší době se přece jen spojí v pružné a vláčné těsto, pak vyválíme plát 3 mm silný a vykrojíte kolečka (můžete si vyzkoušet různé průměry asi tak od 3 do 5 cm).
2
Kolečka klademe na vymazaný a moukou vysypaný plech nebo na pečící papír asi tak po 10 kusech a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C horkovzduch, až začnou růžovět (tak 7-10 min.). Kolečka se při pečení nafouknou jako balonky. Ihned po upečení dno koleček vydlabeme (opět mě proklejete), takže vám zůstanou duté polokoule. Proto jich pečeme na plechu jen pár, abyste je stačili vydlabat (nejlépe špičkou nože, mě to jde nejlépe špičkou škrabky na brambory). Je nutné je dlabat ihned ještě horké, protože jak vystydnou, tak zkřehnou, budou se lámat a drobit. Citlivější ručičky si můžete chránit rukavicí. Vše co vydlabete nebo se nepodaří schraňujte, je to velmi dobré a lze využít. Tyto "skořápky" si můžete upéci i několik týdnů předem a uchovat v suchu.
3
Před podáváním polokoule plníme dobře ušlehanou šlehačkou bez cukru a spojíme vždy dvě k sobě. Ihned je obalíme ve vlažném čokoládovém krému (všechny indegrience bez rumu svaříme ve vodní lázni, pak odstavíme a zamícháme rum). Nakonec koule obalíme ve strouhaných oříšcích, do kterých jsme přimíchali nastrouhané drobečky vydlabaného těsta. Hotové koule kladu do proložek na vejce a nechám v lednici chvíli zatuhnout. Pak vkládám do papírových košíčků, ale bohužel nejsou moc skladovatelné, protože v lednici provlhnou. Ideální je upéct, polovinu naplnit a sníst.
4
Tento recept je pouze pro silné a odolné jedince, ale zato je to bezkonkurenční pochoutka!
Zařazení: Moučníky Zákusky

Komentáře k receptu

  • Hela -
    Hela - |

    17. 9. 2007 10:39

    Oceňuji vaši pomoc ohledně sušení kornoutků, ale vzhledem k tomu, že to nepatří do diskuse k receptu, tak uveřejňuji recept na Ořechové kornoutky a kočky, poperte se s tím!

  • Zora
    Zora |

    14. 9. 2007 14:20

    Keď to budete robiť, mohli by ste nafotiť postup,to by bolo fantastické.Ďakujem

  • Anonym
    Anonym |

    14. 9. 2007 06:56

    p.Helo,a co normálně namotat na kovové trubičky ,ty malé.Nebudou to kornoutky,ale myslím,že to nebude na škodu.Nebo vykrojit trojůhelník a namotat na obrácený košíček,s tím že špička bude volná.Neznám recept,nevím jestli těsto drží za syrova tvar,aby špička nepadala.PS

  • Jarka O.
    Jarka O. |

    13. 9. 2007 20:11

    Jestli můžu Katce poradit: já dávám cukr moučka do každého jemného pečiva a cukroví, pokud není v receptu výslovně uvedeno jinak, protože moučka je jemnější. Máčím v čokoládě malinko nastavené 100%ním tukem ( 100 g čokolády na vaření + 10 g tuku ), protože krásně ztuhne a koule vydrží několik dní v ledničce bez jakékoliv újmy. Ještě se mi nestalo, aby pečivo v ledničce navlhlo nebo se rozpadalo. Když máte dostatečně ušlehanou šlehačku, čokoláda to pěkně uzavře. Ale nesmí být horká, jen vlažná!! Namočím, šupnu do kokosu a nechám ztuhnout. Na toto množství těsta potřebuju asi 3 čokolády.

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    13. 9. 2007 19:35

    Helenka a nešlo by tie kornútiky sušiť na špičkách vystrihnutých z výkresu ?

  • Věra
    Věra |

    13. 9. 2007 19:32

    Já používám místo amonia jedlou sodu. Zatím jsem s tím nikdy neměla problém.

  • Marketa
    Marketa |

    13. 9. 2007 18:30

    Prosim vas, da se to amonium necim nahradit? Ja jsem v USA a nemuzu ho sehnat... Treba jedla soda?

  • Hela -
    Hela - |

    13. 9. 2007 18:29

    Jarko, mě ani nenapadlo to brát nějak zle. Zamrzelo mě, že jsem sem taky dala "dvojitě " recept. A navíc mě zamrzelo, že původní byl od vás. Protože recepty vaše, Terezy J., p.Venclové a Airan přednostně zkouším, protože je to vždycky paráda! Pro Katku: jaký cukr to je asi jedno a je možné potírat čokoládou. Problém je, že je jí potřeba větší množství, proto ten "nastavený krém". Když mi dojde, tak taky pokračuju čokoládou. Jenže je dost hustá, když jí naředíte tukem tak se vpíjí, lepí, koule se rozpadávají - prostě na zabití. Chce to určitou rutinu. Jinak já mám taky jeden recept na se kterým boduju. Jsou to ořechové kornoutky, je to nepečené, ale těsto se musí sušit na formičkách, aby drželo tvar. Já jsem si kdysi nakoupila 50 cukrářských kovových zdobících špiček co se navlékají na sáček a na tom to suším. Ráda bych sem ten recept dala, ale poraďte mi, na čem to budou ostatní sušit?

  • Jarka O.
    Jarka O. |

    13. 9. 2007 16:46

    Paní Helo, já to nemyslela nijak zle, jen jsem upozornila, že tu ten recept taky mám. Ony ty upečené bochánky připomínají dětské piškoty, tak proto název piškotové. Jinak já mám recept od mojí maminky a ta od někoho z práce už moc a moc let. Tyhle koule jsou povinnou součástí všech našich rodinných slavností, mamka je peče vnoučatům k narozeninám, nesmí chybět na Vánoce atd. A já s nimi boduju ve škole, když mám narozeniny nebo svátek. Kolegyně poprvé, když jsem je donesla, tak se svolávaly a říkaly: pojďte něco úžasného ochutnat, ale neptejte se, jak se to dělá, je to děsně pracné...:-)))

  • Katka Maršálková
    Katka Maršálková |

    13. 9. 2007 15:21

    Paní jarka má do těsta moučkový cukr, který je tedy lepší tam dát? A polevu má jen z čokolády....

  • Hela -
    Hela - |

    12. 9. 2007 21:19

    Paní Jarko, prohledala jsem všech 244 receptů, které jste sem dala, než jsem našla vaše Piškotové plněné koule. Prostě mě nenapadlo, že těsto o tuhosti nudlového pojmenujete piškot.(Asi proto, že tak chutná, že.) Vždycky, když sem dávám nějaký recept, tak ve vyhledávači prohlížím, jestli tu už není, ale je to s těmi názvy těžké. Jinak já sama mám tento recept z časopisu z r. 1973, jsem ráda, že se ozvalo více kuchařinek, které ho dělají. Fakt stojí za to. Jinak není problém v drogerii amonium sehnat - na sáčku je napsáno Cukrářské kvasnice-amonium. Ale je fakt, že v supermarketech jsem ho neviděla.

  • Jarka O.
    Jarka O. |

    12. 9. 2007 17:09

    Mám tady úplně stejný recept už víc než rok a potvrzuju, že jsou moc dobré.

  • Jana P.
    Jana P. |

    12. 9. 2007 15:10

    Já je taky dělám na vánoce, ale se sněhem.

  • Anonym
    Anonym |

    12. 9. 2007 13:26

    Milé dámy a pánové,toto je recept z jedné kuchařky ,ale to neva.Ale,dělám tyto koule každé vánoce a jsou bezkonkurenční.Nezaměňovat amonium za prdopeč,jednou jsem to udělala a korpusky se nedaly ukousnout ani po rozležení.Mim.amonium je uličitan amonný.Když se to peče,uniká čpavek,ale bez obav, není pak vůbec cítit.A šlehačku používám trvanlivou Kunín. Spíš bude dnes těžší amonium sehnat.PS

  • Anonym
    Anonym |

    12. 9. 2007 13:26

    A ještě jedna rada - dlabu korpusky kávovou lžičkou.PS

  • Anonym
    Anonym |

    12. 9. 2007 13:24

    Milé dámy a pánové,toto je recept z jedné kuchařky ,ale to neva.Ale,dělám tyto koule každé vánoce a jsou bezkonkurenční.Nezaměňovat amonium za prdopeč,jednou jsem to udělala a korpusky se nedaly ukousnout ani po rozležení.Mim.amonium je uličitan amonný.Když se to peče,uniká čpavek,ale bez obav, není pak vůbec cítit.A šlehačku používám trvanlivou Kunín. Spíš bude dnes těžší amonium sehnat.

  • barča
    barča |

    12. 9. 2007 11:28

    To teda vypadá lákavě, asi opravdu na zabití, už vidím jak se u toho nadává, ale výsledek musí být jedna báseň.

  • Anonym
    Anonym |

    12. 9. 2007 11:04

    Amonium jsem koupila v drogerii Teta.

  • Kateřina Dvořáková
    Kateřina Dvořáková |

    12. 9. 2007 09:46

    Ježiš, to vypadá uplně nebesky, až božsky... trpělivost mám, ale nejsem si jistá, jestli takovou :c) To amonium prodávají nějaké speciální na vaření? Nebo prostě stačí říct - potřebuji amonium a paní prodavačka mi vrazí do ruky nějaký sáček...? :c) Děkuji. Až se odvážím to zkusit, dám vědět. Ale láká to, láká :c)