Škvarkové placky se zakysanou smetanou

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 400
      g hladká mouka
    • 200
      g škvarky celé nebo hrubě pokrájené
    • 1
      ks vejce
    • 25
      g droždí
    • 4
      lžíce mléko vlažné, cca
    • 150
      g zakysaná smetana - pokojová teplota
    • 3
      lžíce vepřové sádlo 2,5 -
    • 0,5
      lžička cukr
    • 1,5
      lžička sůl dle chuti, cca
  • Dále dle chuti:
    • sůl jemná nebo hrubá
    • drcený kmín
    • pepř mletý nebo paprika, kořenící směsi...

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Vlažné mléko smícháme s cukrem, droždím, lžící hladké mouky a necháme vzejít kvásek.
2
Do mísy nasypeme zbylou mouku, přidáme škvarky, vejce, zakysanou smetanu, sůl, sádlo a kvásek. Zaděláme těsto (o trochu tužší než na buchty), které necháme v teple a pod utěrkou nejméně hodinu kynout. Pak těsto rozválíme na pomoučněném stole na plát silný cca 6-7 mm, ze kterého vykrájíme tvořítkem nebo sklenicí menší kolečka, která naskládáme na plech vymazaný sádlem nebo vyložený pečícím papírem. Tam kolečka posypeme dle chuti solí nebo kořením a necháme ještě krátce kynout. Pak vložíme do předehřáté trouby na 175 °C a pečeme dorůžova.
3
Placky podáváme k bílé kávě, zelňačce, bramboračce, gulášové polévce, ale i k pivu jako chuťovku... Nejlepší jsou ještě vlažné.
4
Kdo chce mít placky po upečení lesklé, může je potřít před vložením do trouby rozšlehaným vejcem a pak posypat dle chuti solí a kořením.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Lucie
    Lucie |

    12. 11. 2016 07:53

    Děkuji za recept. Právě snídáme s kávou s mlékem ty, které jsme nedojedli včera :))