Autor:

Škvarkové placky s jogurtem

Snadné
Ingredience
Polohrubá mouka 500 g
Hladká mouka 200 g
Droždí 1 kostka
Žloutek 1 ks
Sůl
cca
2 lžička
Cukr krupice 1 lžička
Vepřové sádlo
(může být i škvarkové)
100 g
Škvarky
250 -
300 g
Mléko
vlažné, cca
130 ml
Bílý jogurt
tučný (selský, řecký)
250 ml
Olej 50 ml
Bílek
na potření
 
Hrubá sůl
nebo obyčejná na posypání
 
Drcený kmín
na posypání
 
Škvarkové placky s jogurtem

Postup přípravy:

Mouky smícháme v míse se solí a uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme žloutek, rozdrobíme kostku droždí, kterou posypeme cukrem a zalijeme mlékem. Trochu střed promícháme a necháme vzejít kvásek. Až nám kvásek nabude, přidáme do mísy jogurt (pokojové teploty, ne studený z lednice), rozpuštěné vlažné sádlo a škvarky. Pokud máme škvarky větší, můžeme je trochu pokrájet. Vše promícháme, těsto se nám bude trochu lepit na vařečku, ale to je v pořádku. Po promíchání zakapeme těsto olejem a dále mícháme. Mícháním vháníme do těsta vařečkou (metlami) vzduch a bude nám lépe kynout. Po řádném promíchání těsto v míse zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout.
Až těsto zvětší objem více než o polovinu, přendáme ho na pomoučněný nebo olejem pomaštěný stůl, kde ho ještě několikrát jemně promneme a vyválíme na plát o síle zhruba na prst. Z plátu pokrájíme rádýlkem nebo vykrájíme sklenicí (hrnkem) kroužky, které přeneseme na olejem (sádlem) potřený plech a tam je necháme ještě cca 15 minut kynout.
Před vložením do předehřáté trouby na 190 stupňů je potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme kmínem a solí. Zhruba po čtyřech minutách troubu ztlumíme na 170 stupňů a dopečeme dozlatova.

Uvedené množství je dva plechy škvarkových placek, které jsou samozřejmě nejlepší ještě vlažné. Placky po vychladnutí můžeme podávat ke gulášové a bramborové polévce nebo zelňačce, k bílé kávě...

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
1
5 2 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 2x)
Jablíčka v těstíčku s vanilkovou omáčkou Oblíbené ingredience na zahřátí Články z

Komentáře k receptu: Škvarkové placky s jogurtem

Komentáře

  1. Jancavl   08.10.2016 | 15:22 | reagovat | závadný

    Vynikajici, krehoucke a vlacne. Mam rada slanejsi, takze jsem vic osolila. Vyborne, z teto davky mam 60 malych kousku a s bilym vinem je to mnamka! <3

  2. Hana Radková   29.02.2016 | 14:50 | reagovat | závadný

    Placky jsou výborné a už teď je mě mrzí, že jsem zaváhala a dělala jen z polovičního množství ingrediencí. Myslela jsem si že pro dva to bude akorát, jenže když koukám na to jak do přítele padá jedna za druhou, tak........... :-))))

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto! 5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!
Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek! Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek!
Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které  naopak zimu? Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které naopak zimu?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web