Autor:

Šípková marmeláda II.

Střední
Ingredience
Želírovací prostředek  
Cukr  
Šípky  

Postup přípravy:

Šípky zbavíme stopek a okvětí, dáme do hrnce, zalijeme vodou a zvolna vaříme do změknutí. Měkké šípky prolisujeme, přidáme cukr v poměru 1:1 s protlakem. Dále přidáme želírovací prostředek a ještě povaříme. Horkou marmeládu nalijeme do skleniček, uzavřeme a podle potřeby sterilujeme.

Dříve se šípková marmeláda připravovala tak, že se z plodu pracně vyškrabovala dužina. Chloupky ze šípků se však při tepelném zpracování rozvaří, a tak tato zdlouhavá práce není nutná.

Lze používat jako léčebný prostředek proti chřipce a prevenci proti nachlazení a infekci.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 1 x
1
5 1 5 1

Komentáře k receptu: Šípková marmeláda II.

Komentáře

  1. Pavel   27.09.2011 | 12:40 | reagovat |

    Tento recept se mi nelíbí,protože je příliš zjednodušený.CHceme-li vyrobit opravdu dobrou marmeládu,musíme také tomu něco obětovat,v tomto případě čas.Dříve se opravdu každý šípe musel rozříznout a jadérka,která obsahuje,vyškrábnout i s chloupkama což je jistě pracné,ale vyplatí se to,protože chloupky se rozhodně nevyvaří a celá námaha by tak přišla nazmar.Dále šípky by se správně neměly ani vařit,protože se tak zničí vitamín C,kvůli kterému je šípková marmeláda tak zdravá.Mám doma starou kuchařku z roku 1940 a tam je recept na šípkovou marmeládu,který jsem vyzkoušel a je výborný.Je pravda,že jsem se nedržel striktně návodu,ale dodržel jsem to nejdůležitější.Marmeláda je skvělá v životě jsem lepší nejedl ani něměcké nebo chorvatské oni do toho z pochopitelných důvodů dávájí jablečnou dřen a šípkový extrakt a tak je tocelé na houby.Tak nazdar.

    1. Janina   25.07.2012 | 13:09 | reagovat |

      Dobrý den Pavle.
      Mohl by jste mi prosím daný recept ze staré kuchařky zaslat na e-mail: JanaVasatkova@seznam.cz?
      Budu moc ráda. Díky.

    2. Vendy   27.09.2016 | 14:09 | reagovat |

      Dobrý den,
      poprvé zkouším udělat šípkovou marmeládu. Na internetu člověk najde spoustu rad a receptů, ale nejvíce by mne zajímal ten váš z r. 1940.
      Byl byste tak laskav a poslal mi jej na mail?? Vendidi@seznam.cz
      Moc děkuji 8-)

  2. Jana Kyralová   29.10.2008 | 0:13 | reagovat |

    Výborna!!!

  3. sharien   07.12.2007 | 10:35 | reagovat |

    Nemusi se cistit:-))) Vsak se to pasiruje, mela jsem ji za chvili a vyborna:-)

  4. Eva   27.08.2007 | 21:38 | reagovat |

    Musí se šípky opravdu čistit?

  5. Tereza Martínková   28.09.2006 | 21:06 | reagovat |

    Tak jsem tuhle marmeládu vyzkoušela...je výborná, ale musím tedy konstatovat, že čištění šípků je práce pro vraha..měla jsem jich 3 kg(děti se při sběru činily)...a už se mi o nich skoro i zdálo:)) Ale výsledek stál opravdu za to.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Dcera Cindy Crawford vypadá jak její matka! Podívejte se na další děti slavných Dcera Cindy Crawford vypadá jak její matka! Podívejte se na další děti slavných
Gábi se nebojí zeptat: Podívejte se, jak sex koučka učí masáž penisu Gábi se nebojí zeptat: Podívejte se, jak sex koučka učí masáž penisu
Elegantní i bláznivé: Jaké nehty budou letos trendy? Elegantní i bláznivé: Jaké nehty budou letos trendy?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web