Autor:

Šípková marmeláda II.

Střední
Ingredience
Želírovací prostředek  
Cukr  
Šípky  

Postup přípravy:

Šípky zbavíme stopek a okvětí, dáme do hrnce, zalijeme vodou a zvolna vaříme do změknutí. Měkké šípky prolisujeme, přidáme cukr v poměru 1:1 s protlakem. Dále přidáme želírovací prostředek a ještě povaříme. Horkou marmeládu nalijeme do skleniček, uzavřeme a podle potřeby sterilujeme.

Dříve se šípková marmeláda připravovala tak, že se z plodu pracně vyškrabovala dužina. Chloupky ze šípků se však při tepelném zpracování rozvaří, a tak tato zdlouhavá práce není nutná.

Lze používat jako léčebný prostředek proti chřipce a prevenci proti nachlazení a infekci.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 1 x
1
5 1 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 1x)

Komentáře k receptu: Šípková marmeláda II.

Komentáře

  1. Pavel   27.09.2011 | 12:40 | reagovat | závadný

    Tento recept se mi nelíbí,protože je příliš zjednodušený.CHceme-li vyrobit opravdu dobrou marmeládu,musíme také tomu něco obětovat,v tomto případě čas.Dříve se opravdu každý šípe musel rozříznout a jadérka,která obsahuje,vyškrábnout i s chloupkama což je jistě pracné,ale vyplatí se to,protože chloupky se rozhodně nevyvaří a celá námaha by tak přišla nazmar.Dále šípky by se správně neměly ani vařit,protože se tak zničí vitamín C,kvůli kterému je šípková marmeláda tak zdravá.Mám doma starou kuchařku z roku 1940 a tam je recept na šípkovou marmeládu,který jsem vyzkoušel a je výborný.Je pravda,že jsem se nedržel striktně návodu,ale dodržel jsem to nejdůležitější.Marmeláda je skvělá v životě jsem lepší nejedl ani něměcké nebo chorvatské oni do toho z pochopitelných důvodů dávájí jablečnou dřen a šípkový extrakt a tak je tocelé na houby.Tak nazdar.

    1. Janina   25.07.2012 | 13:09 | reagovat | závadný

      Dobrý den Pavle.
      Mohl by jste mi prosím daný recept ze staré kuchařky zaslat na e-mail: JanaVasatkova@seznam.cz?
      Budu moc ráda. Díky.

    2. Vendy   27.09.2016 | 14:09 | reagovat | závadný

      Dobrý den,
      poprvé zkouším udělat šípkovou marmeládu. Na internetu člověk najde spoustu rad a receptů, ale nejvíce by mne zajímal ten váš z r. 1940.
      Byl byste tak laskav a poslal mi jej na mail?? Vendidi@seznam.cz
      Moc děkuji 8-)

  2. Jana Kyralová   29.10.2008 | 0:13 | reagovat | závadný

    Výborna!!!

  3. sharien   07.12.2007 | 10:35 | reagovat | závadný

    Nemusi se cistit:-))) Vsak se to pasiruje, mela jsem ji za chvili a vyborna:-)

  4. Eva   27.08.2007 | 21:38 | reagovat | závadný

    Musí se šípky opravdu čistit?

  5. Tereza Martínková   28.09.2006 | 21:06 | reagovat | závadný

    Tak jsem tuhle marmeládu vyzkoušela...je výborná, ale musím tedy konstatovat, že čištění šípků je práce pro vraha..měla jsem jich 3 kg(děti se při sběru činily)...a už se mi o nich skoro i zdálo:)) Ale výsledek stál opravdu za to.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 potravin, které snižují nadýmání a pomůžou při hubnutí 10 potravin, které snižují nadýmání a pomůžou při hubnutí
Celebrity na síti: Verešová připálila cukroví a Jandová tančí s dcerkou Celebrity na síti: Verešová připálila cukroví a Jandová tančí s dcerkou
Tyhle věci nikdy nedělejte během sexu! Tyhle věci nikdy nedělejte během sexu!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web