Selský salám

Hodnocení:

Moje:

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Rozpočet na 1 kg salámu
    • 2,5
      g pepř mletý
    • 1
      g cukr
    • 0,2
      g koriandr
    • 0,3
      g muškátový oříšek
    • 10
      ml voda
    • 150
      g hovězí maso čerstvé, bez loje
    • 190
      g vepřová kýta
    • 420
      g vepřové maso výřez
    • vepřová plec bez kůže
    • sádlo vepřové hřbetní sádlo
    • 28
      g dusitanová rychlosůl
    • 6
      g česnek rozetřený
    • umělá střeva o průměru 55-60 mm

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Hovězí maso vepřovou kýtu a plec bez kůže jemně umleté (otvory 2 mm) do umletého masa přidáme část "rychlosoli" a koření, rozmícháme ve vodě dobře promísíme a necháme ve vhodné nádobě v chladničce 24 hodin odpočívat. Stejně umeleme i věpřový výřez, bok bez kůže a vepřové sádlo, přidáme zbytek rychlosoli, promícháme a necháme do druhého dne odpočívat při teplotě 8-10 °C.
2
Potom obě směsi smícháme a připravenou hmotu plníme do střev, konce zavážeme zavěsíme salámy na tyče, vložíme do předehřáté udírny a udíme dozlatožluté barvy. Pak dovaříme asi 1,5-2 hodiny při teplotě 72-75 °C. Vychladlé salámy asi 4 dny udíme ve studeném kouři a potom asi 10 dní sušíme v chladné, tmavé a dobře větratelné místnosti.
Zařazení: Maso

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.