Sea ga curry (mušle a krevety s kari salátem a uzenou makrelou)

Hodnocení:

Moje:

60 minut
4
porce

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 4
      ks krevety
    • 20
      ks mušle
    • 1
      l kokosový džus
    • 2
      lžíce rybí omáčka
    • 1
      lžíce chilli
    • 4
      ks limetkové listy
    • 1
      lžíce kurkumová masala
    • 200
      g uzená makrela
    • 2
      lžíce sezamový olej
    • 50
      g jarní cibulka
    • 1
      ks červená cibule
    • 1
      ks mango
    • 2
      lžíce jogurt
    • 1
      lžíce chilli pasta thajská
    • 1
      lžíce hnědý cukr

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Základem vývaru je kokosový džus. Do něj přidejte lžičku nadrobno nasekaného chilli, limetkové listy a rybí omáčku. „Naštěstí jsou nyní některé ingredience k sehnání i v Praze, především ve vietnamských obchodech,“ říká šéfkuchař. „Zpočátku jsme museli téměř vše dovážet ze Singapuru.“ Okořeňte lžičkou masaly, ve které dominuje kurkuma. „Masala je základ pro řadu pokrmů, především v Indii, Pákistánu a Bangladéši. Variant směsi koření je mnoho, mně ale vyhovuje pro mušle vůně a chuť kurkumy.“
2
Uveďte do varu a vložte mušle a krevety. Na malém ohni vařte 30 až 40 minut. Vyjměte mušle a krevety a vývar sceďte. Kousky uzené makrely rychle osmažte na sezamovém oleji, nechte vychladnout a pak maso rozeberte na kousky. Mladou jarní cibulku a mango pokrájejte na tenké proužky (julien), přidejte jogurt, ochuťte thajskou chilli pastou a třtinovým cukrem.
3
Na salát položte kousky studené makrely. Mušle a krevety dejte zpět do vývaru a naservírujte pokud možno do vyšší keramické misky. Ozdobte kolečky mladé červené a jarní cibule. Podávejte s teplou bagetou: „Ve Vietnamu je zvykem teplou bagetu servírovat v sáčku, aby si co nejdéle udržela svou křupavost,“ radí šéfkuchař.
Zařazení: Maso Rybí Dary moře

Komentáře k receptu

  • biggi-smajlik
    biggi-smajlik |

    22. 12. 2011 13:41

    Ale ten obrázek sem nepatří, ne? To je něco jiného. :-\

  • biggi-smajlik
    biggi-smajlik |

    22. 12. 2011 13:40

    Než jsem ten název přečetla tak už jsem ani neobětovala další minutu ho číst :-)