Salát z červené řepy s křenem II.

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 2
      kg červená řepa
    • 1
      balíček kmín
    • cukr krystal
    • ocet
    • strouhaný křen

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Červenou řepu umyjeme a ve slupce uvaříme. Vychladlou řepu oloupeme, nakrouháme na jemno a rovněž na jemno nakrouháme křen. Vmícháme křen do řepy, přliijeme pohár studené vody (množství tak, aby nebylo příliš moc šťávy, jen na rozpuštění cukru), vsypeme kmín, přidáme cukr a ocet.
2
Promícháme a necháme několik hodin odstát, ať se cukr rozpustí.
3
Pak promícháme, ochutnáme a dle potřeby docukrujeme, ochutíme ještě octem, popřípadě přidáme křen.
4
Řepa musí mít příjemně sladko-kyselou chuť a být hodně cítit křenem. I když množství křenu můžeme dát dle vlastní chuti.
5
Podáváme jako přílohu k masitému jídlu, jako čalamádu nebo kyselé okurky, ale je dobrá i k bezmasým pokrmům (noky s vajíčkem, francouzské brambory apod.). Řepu naložíme do velké láhve a odložíme do chladu. Není potřeba sterilovat, vydrží dlouho.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • SID
    SID |

    25. 4. 2016 13:51

    V žádném případě bych se nebránil nálevu: cukr, sůl, ocet a hlavně fenykl. Vše povařit, nechat vychladnout a zalít. :-P

  • recepty73
    recepty73 |

    22. 2. 2012 08:45

    ...vodu nedávám vůbec, salát je výborný :-P

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    3. 3. 2009 19:35

    Mirka, aj ja dávam rascu od oka, len do receptu nejaké mnoýstvo napísať musím, kvôli orientácii :))) A tie prílohy si vystihla skvelo, a ešte sa bez tejto cvikly nemôže obísť Veľká noc, k údenej šunke nepredstaviteľne výborná:)))

  • Mirka G.
    Mirka G. |

    3. 3. 2009 18:47

    Takto ju robievam aj ja, len rascu dávam od oka. Je úplne skvelá a k jedlu jej viem zjesť skoro 1:1 - najlepšie ku granadýru a francúzskym zemiakom:-)

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    3. 3. 2009 13:55

    A ešte : NEZAVÁRAM :))) Cvikla je veľmi ľahko skladovateľná, kto má záhradu, kto nie, v obchode ju dostať stále a keď urobím z 5 kg, tak to v pohode vydrží 3-4 týždne, aj keď vždy to zdlabeme skôr, pretože ju konzervuje ocot :)))

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    3. 3. 2009 13:52

    Nám chutí viac s kmínom, anýz je príliš aromatický, ale to je vec zvyku:)))

  • Majka Rončáková
    Majka Rončáková |

    3. 3. 2009 10:09

    Taky zavařuji červenou řepu s křenem, ale místo kmínu, vyvařím anýz a dám do zálivky.

  • recepty 73
    recepty 73 |

    2. 3. 2009 19:01

    Na podzim nakládáme ve velkém množství-například k vepřovému ovárku je tento salát nedostižný,(při velkém množství křenu důkladně ,,protáhne,, dutiny-pro silnější jedince) a těch vitamínů!!!Jiří

  • ladislava staffenová
    ladislava staffenová |

    2. 3. 2009 18:12

    nejen jako příloha, vřele doporučuji k televizi místo chipsů :-))