Ružomberský perník

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 4
      lžíce med
    • 250
      g moučkový cukr
    • 100
      g máslo
    • 3
      ks vejce
    • vanilkový cukr ingredience promícháme a rozpustíme, ještě nad párou přidáme: 600 g hladké mouky speciál, 1 lžíci s

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Hmotu smísíme, necháme 3 hodiny odstát. Rozdělíme na 3 stejné díly, každý z nich rozválíme 8 mm silný, potřeme švetkovými povidly (cca 7 dcl sklenice), vydatně posypeme vlašskými ořechy (celými půlkami, nebo velkými kousky) a namočenými rozinkami v rumu.
2
Ořechy a rozinky rukama vtlačíme jemně do těsta. Svineme do rolády, potřeme vejcem a propícháme. Pečeme 3/4 hodiny na 180 °C.
Zařazení: Moučníky

Komentáře k receptu

  • Jana
    Jana |

    10. 12. 2016 15:02

    Ja tento perník robím často. Nerozumiem tomu šľahaniu na parou. Ja si rozpustm maslo a keď je vychlanuté, ale ešte tekuté, takto všetko zamiesim. Nechám do druho dňa stáť v chladničke. Potom rozdelím, vyvaľkám, potriem, posypem a zviniem do rolády. To dám upiecť. Keď je to vychldnuté, zabalím každú roládu do streč fóile. Krájam až po min jednom dni. V tej fólii to vydrží aj mesiac :-)

  • er
    er |

    24. 11. 2007 22:14

    pokúšala som sa robiť tento perník, ale chcem sa spýtať na radu, prečo mi jeho vrchná vrstva popraskala. Ďakujem

  • Ivana Samcová
    Ivana Samcová |

    20. 12. 2006 16:33

    Margito, mohla bych vás poprosit o podrobnější vysvětlení, jak překládáte jednotlivé díly? Díky, Ivana

  • Margita
    Margita |

    20. 12. 2006 06:48

    Po upečení krájame až na druhý deň. Je to perník na spôsob dlhých koláčov. Ja keď ho idem piecť tak ho naskládam tak, že najskôr po dĺžke dám jednu stranu do stredu, potom druhú na tú pôvodnú, teda ako keď sa prekladá a robí lístkové cesto. Aj konce trošku vyhnem. Keď som išla robiť tento koláč prvý krát, neverila som, že bude tak výborný, a samozrejme aj trvácny, ak sa nezje hneď na druhý deň.