Autor:

Řepánky

Střední
Náplň
Cukrová řepa 1 ks
Perník
Strouhaný
 
Badyán  
Hřebíček  
Skořice  
Těsto na buchty  

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Buchty

Včera jsem hledala řepánky zde v receptech a nebyly, tak jsem se rozhodla napsat svůj večerní postup, který jsem konzultovala se starousedlicemi po telefonu. Povedl se a dceři moc chutnaly, hlavně se nezačala po máku „dusit“ jak je jejím zvykem na mák reagovat. Je to zpestření podzimního pečení, řepu najdete na poli nebo, když spadne z náklaďáku při převozu na silnici.

Zaděláme si kynuté těsto na buchty cca z 1 kg hladké mouky, viz. recept Buchty apod. Na náplň si oškrábeme 1 cukrovku, umyjeme a jemně na robotu nastrouháme. S troškou vody dusíme doměkka a přidáme mleté koření nebo utlučené v hmoždíři. Vyvaříme všechnu vodu do hustoty jablečných povidel a přidáme strouhaný perník, dle sladkosti řepy můžeme ještě přisladit! Kdo může mák, tak si přidá do řepy mletý mák a povaří - nedělala jsem, prý také dobré! Náplň necháme vystydnout. Mezitím si rozdělíme těsto na vále na kousky a roztlačíme placičky, které naplníme řepou. Buchty spojíme a otočíme spojem dolu na olejem vylitý pekáč. Pečeme při 160 °C v horkovzdušné troubě dozlatova (víc jak 30 minut).

Jedna sousedka dělá náplň obráceně: řepu vaří vcelku ve vodě, potom nastrouhá a teprve do ní sype mák a opět s mákem vaří. Já jsem pro moji první variantu, zdá se mi to kratší. Je to jídlo našich babiček a prababiček.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 4 x
1
5 4 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 4x)
Medovník Medové slunce pro milé chvíle s rodinou Články z

Komentáře k receptu: Řepánky

Komentáře

  1. Dana   06.11.2012 | 17:37 | reagovat | závadný

    Jedna vychytávka.Řepu uvařit ve vodě,když je měkká,tak ji vyndat a vodu dál vařit.Uvaříte si sirob.Musí se to ale stále hlídat,aby se to nepřipálilo. ;-)

  2. Edita   13.03.2011 | 18:04 | reagovat | závadný

    Řepánky nemají chybu. Mám jednu "vychytávku"! Dělám řepánky s mákem, takže řepu uvařím, nastouhám, orestuji na másle a přidám umletý v mléce uvařený a oslažený mák a nakonec ...... PEPŘ! Je to výborné. Pepře tak půl lžičky, zase nesmí hořet pusa, ale vynikající. Dobrou chuť
    :-[

  3. Bětavěta Větaběta   04.10.2008 | 20:11 | reagovat | závadný

    Když není k mání cukrovka, dá se použít i vyzrálá cuketa, strouhám ji syrovou a na máslle podusím a ostatn í postup je stejný,jen nedělám buchty, ale naplněné těsto pokládám na plech jako koláče a po tírám vejcem

  4. zdenek krejčí   04.10.2008 | 11:48 | reagovat | závadný

    Milá Jitko.Jsem rád za tento recept taky jsem ho hledal a nenašel.5epánky jsou opravdu moc skvělé jídlo jak ke kafi tak i pro chut .Děkuji i za ostatní

  5. JanaM   26.10.2007 | 22:43 | reagovat | závadný

    Já řepu také uvařím vcelku,postrouhám a smíchám s mletým mákem.Už nevařímMám radost,že jsem tady našla tento recept.Příště vyzkouším s tím perníkem a kořením.

1 2 3 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Horoskop na další týden: Krysy zazáří v práci a Koňům splní partner tajné přání Horoskop na další týden: Krysy zazáří v práci a Koňům splní partner tajné přání
Nahá jóga: Podívejte se na dechberoucí fotografie! Nahá jóga: Podívejte se na dechberoucí fotografie!
Jeden lék, mnoho podob: Kdy užít pilulku, kdy sirup a kdy třeba čípek? Jeden lék, mnoho podob: Kdy užít pilulku, kdy sirup a kdy třeba čípek?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web