Autor:

Řepánky

Střední
Náplň
Cukrová řepa 1 ks
Perník
Strouhaný
 
Badyán  
Hřebíček  
Skořice  
Těsto na buchty  

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Buchty

Včera jsem hledala řepánky zde v receptech a nebyly, tak jsem se rozhodla napsat svůj večerní postup, který jsem konzultovala se starousedlicemi po telefonu. Povedl se a dceři moc chutnaly, hlavně se nezačala po máku „dusit“ jak je jejím zvykem na mák reagovat. Je to zpestření podzimního pečení, řepu najdete na poli nebo, když spadne z náklaďáku při převozu na silnici.

Zaděláme si kynuté těsto na buchty cca z 1 kg hladké mouky, viz. recept Buchty apod. Na náplň si oškrábeme 1 cukrovku, umyjeme a jemně na robotu nastrouháme. S troškou vody dusíme doměkka a přidáme mleté koření nebo utlučené v hmoždíři. Vyvaříme všechnu vodu do hustoty jablečných povidel a přidáme strouhaný perník, dle sladkosti řepy můžeme ještě přisladit! Kdo může mák, tak si přidá do řepy mletý mák a povaří - nedělala jsem, prý také dobré! Náplň necháme vystydnout. Mezitím si rozdělíme těsto na vále na kousky a roztlačíme placičky, které naplníme řepou. Buchty spojíme a otočíme spojem dolu na olejem vylitý pekáč. Pečeme při 160 °C v horkovzdušné troubě dozlatova (víc jak 30 minut).

Jedna sousedka dělá náplň obráceně: řepu vaří vcelku ve vodě, potom nastrouhá a teprve do ní sype mák a opět s mákem vaří. Já jsem pro moji první variantu, zdá se mi to kratší. Je to jídlo našich babiček a prababiček.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 4 x
1
5 4 5 1
Dort Red Velvet Dárek pro maminku: Dort Red Velvet Články z

Komentáře k receptu: Řepánky

Komentáře

  1. Dana   06.11.2012 | 17:37 | reagovat |

    Jedna vychytávka.Řepu uvařit ve vodě,když je měkká,tak ji vyndat a vodu dál vařit.Uvaříte si sirob.Musí se to ale stále hlídat,aby se to nepřipálilo. ;-)

  2. Edita   13.03.2011 | 18:04 | reagovat |

    Řepánky nemají chybu. Mám jednu "vychytávku"! Dělám řepánky s mákem, takže řepu uvařím, nastouhám, orestuji na másle a přidám umletý v mléce uvařený a oslažený mák a nakonec ...... PEPŘ! Je to výborné. Pepře tak půl lžičky, zase nesmí hořet pusa, ale vynikající. Dobrou chuť
    :-[

  3. Bětavěta Větaběta   04.10.2008 | 20:11 | reagovat |

    Když není k mání cukrovka, dá se použít i vyzrálá cuketa, strouhám ji syrovou a na máslle podusím a ostatn í postup je stejný,jen nedělám buchty, ale naplněné těsto pokládám na plech jako koláče a po tírám vejcem

  4. zdenek krejčí   04.10.2008 | 11:48 | reagovat |

    Milá Jitko.Jsem rád za tento recept taky jsem ho hledal a nenašel.5epánky jsou opravdu moc skvělé jídlo jak ke kafi tak i pro chut .Děkuji i za ostatní

  5. JanaM   26.10.2007 | 22:43 | reagovat |

    Já řepu také uvařím vcelku,postrouhám a smíchám s mletým mákem.Už nevařímMám radost,že jsem tady našla tento recept.Příště vyzkouším s tím perníkem a kořením.

1 2 3 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Migréna, PMS nebo bolest zad. Jak se problémů zbavit do šedesáti minut? Migréna, PMS nebo bolest zad. Jak se problémů zbavit do šedesáti minut?
Uvidíte v Ulici: Anička se chce zabít a Evžen znovu sáhne po flašce! Uvidíte v Ulici: Anička se chce zabít a Evžen znovu sáhne po flašce!
Jak se starat o své intimní partie - čemu se vyhnout? Jak se starat o své intimní partie - čemu se vyhnout?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web