Řecké ravani

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 1
      šálek máslo
    • 1
      šálek cukr
    • 6
      ks vejce bílky a žloutky zvlášť
    • 1
      lžička pomerančová kůra
    • 1
      šálek hladká mouka
    • 2
      šálek dětská krupice
    • 1
      lžíce prášek do pečiva
    • 2
      šálek mléko 1-1.5
  • Sirup
    • 3
      šálek cukr
    • 1
      ks citronová šťáva z
    • 2
      šálek voda

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Máslo utřít s 1 šálkem cukru. Za stálého míchání přidávat po jednom žloutky a pomerančovou kůru. Poté přimíchat střídavě mouku s práškem do pečiva, mléku a dětskou krupičku. Nakonec pomalu vmíchat tuhý sníh z 6 bílků. Těsto nalít na vyšší vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Péct ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut. Všechny suroviny na sirup svařit. Doba varu by měla být cca 5 minut. Horkým sirupem přelít ještě teplý moučník.
2
Moučník je opravdu velmi sladký (originální recept je myslím z medu a ne cukru, ale nepodařilo se mi ho zatím sehnat), takže je lepší servírovat malé kousky, můžete přidat kopeček kysané smetany a lístek máty.
Zařazení: Moučníky Řezy

Komentáře k receptu

  • Patrick Schmitt
    Patrick Schmitt |

    8. 3. 2008 23:15

    Čím jižnější kraje, tím sladší moučníky...a to řecké moučníky jsou ještě celkem normalni - pro nás evropany. Jinak mohu potvrdit, že množství cukru a ostatních ingrediencí odpovída přesně řeckému receptu, který znám. ;-)

  • Hanka Veselá
    Hanka Veselá |

    7. 3. 2008 09:05

    No, tak já prostě nakrájela máslo na menší kostky (není problém použít i heru), tak 1x1 cm, opravdu ho odměřila do hrnku (250 ml), ve kterém jsem odměřovala i zbytek ingrediencí, a pak utřela s cukrem. Pokud chcete máslo rozpouštět, odměřovat, chladit a pak zpracovat, určitě můžete taky. Tak jak píšu já to jde taky, myslím, že výsledku to nijak neublížilo. Jo a celých 250g másla se mi zdá příliš. I když toho cukru opravdu není málo :-)Co se sladké chuti týče, mému muži to moc chutná, já volím variantu s kysanou smetanou...

  • Jana Remková
    Jana Remková |

    5. 3. 2008 22:25

    tak to nám asi bude muset pomoct autor/ka,jak s tím máslem,když ne rozpustit,tak bych chtěla vědět gramáž,jinak bych jako měla máslo cpát do hrnku?Ale asi by to bylo celé máslo 250 g,pokud ten hrnek je 250 ml.Jana

  • cenculka
    cenculka |

    5. 3. 2008 08:57

    no já bych máslo nerozpouštěla, když se má utřít s cukrem...

  • Jana Remková
    Jana Remková |

    4. 3. 2008 20:05

    No,nejsem autorem receptu,ale jeden šálek másla je jeden hrníček asi čajový a určitě rozpustit.Jana

  • Aninka
    Aninka |

    4. 3. 2008 12:18

    Určitě snižte množství cukru. Dělala jsem taky řecký moučník, je to hodně sladké pokud nejste zvyklí.

  • Klára Keselyova
    Klára Keselyova |

    3. 3. 2008 22:16

    Koľko je to "jeden šálek masla"?. To treba maslo rozpustit?

  • Kamila Procházková
    Kamila Procházková |

    3. 3. 2008 19:56

    Hanko, takovou sladkůstku určitě zkusím :-)