Řecká vegetariánská moussaka po australsku

Obtížné
Ingredience
Cizrna
bio
2 hrnek
Čočka
bio
2 hrnek
Lilek
větší
2 ks
Rajčata 2 ks
Paprika 2 ks
Chilli papričky 2 ks
Cibule
1-2
2 ks
Česnek
4-6
6 stroužek
Rajský protlak
čistý neochucený
1 plechovka
Bílý jogurt
hustý selský
1 kelímek
Zeleninový vývar
bio
2 kostka
Sůl  
Pepř mletý  
Bobkový list  
Petrželová nať  
Koření
dle chuti (tymián)
 
Olivový olej  
Vejce
lze vynechat
2 ks
Sýr
lze vynechat
 
Řecká vegetariánská moussaka po australsku

Postup přípravy:

Den předem zvlášť namočíme cizrnu i čočku. (Není to nutné, ale urychlí se tak čas vaření luštěnin). Do hrnce dáme 2 kostky zeleninového bujónu, 2 bobkové listy a cizrnu. Vaříme asi 1-2 hodiny, až když je cizrna částečně měkká, přidáme čočku. Já používám malou červenou a ta je uvařená i bez namáčení za 10 minut. Nesolíme!!!

Během vaření luštěnin nakrájíme lilek na půlcentimetrové plátky a ty hustě posolíme z obou stran. Plátky necháme zatížené v sítku asi 30 minut vypotit.

Nakrájíme nahrubo cibuli, rajčata, papriky. Najemno chilli papričky a česnek. Lilek by zatím měl pustit hořkou šťávu. Omyjeme plátky od soli a vysušíme na papírových utěrkách nebo ubrouscích od nadbytečné vody.

Na hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej a lilek na něm opečeme dozlatova. Lilek rád nasává tuk, ale jakmile je opečený, tak ho zase pustí zpátky. (Já ty plátky pak dám trochu odmastit na ubrousek, ale není to nutné). Opečený lilek necháme stranou.

Scedímě luštěniny, vývar necháme. Na olej přidáme cibuli, když změkne, tak chilli, česnek, papriky, uvařené luštěniny a nakonec rajčata. Celou směs dochutíme solí, pepřem, kořením a zalejeme rajským protlakem rozmíchaným v trošce bujónu, který nám zbyl po vaření luštěnin. Směs by neměla být příliš tekutá, ale měla by být měkká.

Do zapékací misky dáme na střídačku vrstvu lilku a luštěnin. Lilek by měl být spodní a horní vrstva. Celou moussaku zalejeme směsí jogurtu, vajíček, bylinek, soli a pepře a dáme péci do trouby na 45 minut na 180 °C. Těsně před dopečením posypeme strouhaným sýrem a před podáváním čerstvou petrželovou natí.

Toto jídlo většinou připravuji bez vajec. Jogurt dávám do směsi lilku a luštěnin a to tak, že každou vrstvu prokládám bílým jogurtem ochuceným bylinkami a solí. Dle původního receptu, který jsem našla v řecko-australské kuchařce jsou v moussace ještě i houby. Já uvádím recept podle mne upravený a vyzkoušený.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 1 x
2
4 1 5 1

Komentáře k receptu: Řecká vegetariánská moussaka po australsku

Komentáře

  1. Markéta   11.06.2012 | 9:38 | reagovat |

    Vařila jsem na víkend a bylo to výborné, a že toho bylo hodně? To mi vůbec nevadilo ;-)

  2. ČernáLuna   29.01.2012 | 18:35 | reagovat |

    Trochu jsem s tím bojovala. První problém jsem měla s lilkem, vůbec u mě nenastalo to, že by po usmažení pustil olej. Za mě teda ani omylem. I přesto, že jsem se ho snažila ubrouskem vysušit, byl i v hotovém jídle hodně nasáklý a nebylo to ono. Co by se stalo, kdyby se nesmažil, jenom vypotil a zapekl?

    A pak jsem teda bojovala s množstvím. Moc luštěniny nevařím a vůbec jsem si nauvědomila, kolik jsou4 hrnky čočky a cizrny. To mi docvaklo až ráno, když jsem to viděla odmočené. Ve výsledku se mi to ve fázi, kdy se maji luštěniny se zeleninou povařit, nevlezlo do mého největšího (třílitrového hrnce), takže jsem půlku luštěnin nepoužila. A i přesto se mi to do zapékací mísy vlezlo tak tak (2,8 litru). Takže pozor na to, je toho kotel.
    Jen jsem si neuvědomila jednu věc. Že když jsem vynechala jen půlku luštěnin a zeleniny jsem dala podle receptu, takže mi to v zapékacím hrnci pustí víc vody (nebo jinak si to nedovedu vysvětlil). Takže konzistence u spodu nebyla úplně ideální :)

    Jídlo bylo dobré, bylo ho hrozně moc, ale nějak ve výsledku musím říct, že s tím bylo neuvěřitelně práce, a že to za to asi nestálo a opakovat nejspíš nebudu.

    1. pippiva   29.01.2012 | 22:54 | reagovat |

      Ohledne lilku Vam mohu poradit. Ja jej nesmazim( prilis nasakne olej), ale platky naskladam na 2 plechy a oba spolecne dam do trouby (horkovzduch) na cca 180°C po dobu asi 10-15 minut. A mate lilek pripraven k pouziti u tohoto a jemu podobnych receptu.

      1. ČernáLuna   30.01.2012 | 10:13 | reagovat |

        Jé, tak přestě tak to budu příště dělat, děkuji!

  3. Lenka Kaňová   12.04.2007 | 4:00 | reagovat |

    Namáčením se vaření rozhodně urychlí, nejlépe přes noc, ale za půl hodiny jsem cizrnu do měkka tedy ještě neuvařila:-( V Česku jsem vařívala luštěniny v tlakovém hrnci, to jde opravdu rychle.

  4. Anonym   09.03.2007 | 9:20 | reagovat |

    Co to máte v Austrálii zá cizrnu, že ji vaříte 1-2 hodiny? Namočená je do půl hoďky hotová.

    1. ČernáLuna   29.01.2012 | 13:09 | reagovat |

      Do půl hoďky? Hm.. já jsem si teď koupila dvě různá balení a na jednom je, že odmočeká se vaří hodinu a na tom druhém dokonce hodiny dvě. Tak asi záleží na druhu...

    2. Pavlina   14.07.2012 | 10:40 | reagovat |

      Osobne pouzivam velmi kvalitni cizrnou z Italie a nejen, ze ji namacim celou noc nekdy i 24 hodin, ale nasledne varim az 2 h. Zalezi na kvalite a provedeni - predpripraveni produktu. Musite se na to podivat komplexneji a zejmena pochopit, jakou cizrnu to k vareni pouzivate. V CR mame moznosti nakupu kvalitnich produktu dosti omezene a taktez znalosti jejich pripravy. Trh je prizpusoben ceskemu zakaznikovi a jeho znalostem / zkusenostem s pripravou pro nas "novych" druhu zemedelskych produktu a proto lze nakoupit vyrobky, ktere strcite do mikrovlnky a jsou hotove. Uprimne, Cesi si neumi poradit s jejich pripravou, viz. diskuse o lilku. To nemyslim apriori hanlive. My tyto produkty prirozene dlouhou dobu neznali / nemeli v nabidce, tak to s nimi neumime. Na druhou stranu musim trochu zastourat, ze my neumime "vydolovat" moc ani z toho co mame k dispozici :-). Krasny den.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Migréna, PMS nebo bolest zad. Jak se problémů zbavit do šedesáti minut? Migréna, PMS nebo bolest zad. Jak se problémů zbavit do šedesáti minut?
Vyzkoušeno před kamerou: Přírodní deodorant a opalovací gel pro problematickou pleť Vyzkoušeno před kamerou: Přírodní deodorant a opalovací gel pro problematickou pleť
Bratři vážili dohromady 372 kilo! Po čtyřech měsících jsou o 17 kilo lehčí  Bratři vážili dohromady 372 kilo! Po čtyřech měsících jsou o 17 kilo lehčí
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web