Rajská trochu jinak

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • olivový olej
    • 1
      ks cibule
    • 10
      ks rajčata
    • 3
      ks kapie
    • 750
      g vepřová kýta vcelku
    • 1
      špetka sůl
    • 5
      ks pepř celý
    • 3
      ks nové koření
    • 1
      ks hřebíček
    • 1
      ks bobkový list
    • 1
      lžička tymián
    • 500
      ml vývar nebo masox
    • 1
      lžička zavařenina ostřejší - např. černý rybíz
    • 1
      kostka cukr
    • 1
      kelímek zakysaná smetana nebo Tatra
    • 3
      lžíce hladká mouka

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do hlubokého pekáče či kastrolu nalijeme olivový olej (čím méně tím lépe) a vložíme do trouby vyhřáté cca na 200 °C. Přidáme cibuli nakrájenou na kolečka a zpěníme. Rajčata pokrájíme na čtvrtky a papriky na nudličky a až cibulka zezlátne, přisypeme do pekáčku. Maso kolem dokola osolíme, položíme do pekáče na zeleninu a lehce zasypeme tymiánem. Do zeleniny přihodíme 5 celých pepřů, 3 nová koření, 1 hřebíček a 1 bobkový list. Pod pokličkou celé dusíme asi třičtvrtě hodiny. Když je masa větší kus, dusíme déle. Mělo by být poloměkké. Přidáme lžicku ostřejší zavařeniny a kostku cukru (nemusí být). Připravíme si cca půl litru vývaru dle chuti - buď klasický masový, nebo z kostky. Já dávám 1 hovězí kostku a půlku "bazalka+tymián" a zaliju vodou z konvice. Dusíme, až maso změkne. Měkké maso vyjmeme a odložíme v teple.
2
V misce rozmícháme mouku se smetanou (tatrou) a zašleháme do omáčky. Povaříme a propasírujeme přes jemné síto. Maso nakrájíme na silnější plátky, vložíme do omáčky a celé necháme ještě chvíli v troubě prohřát. Podáváme klasicky s knedlíky či těstovinami. Někdo si dá rád i rýži.
Zařazení: Maso Vepřové

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.