Půlnoční zelňačka

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
30 minut
6
porce
neuvedeno

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g kysané zelí
    • 250
      g uzené maso
    • 4
      ks brambory
    • 1
      ks cibule
    • 1,5
      l drůbeží vývar
    • 1
      kelímek zakysaná smetana
    • 2
      lžíce sádlo
    • 1
      lžička drcený kmín
    • 2
      lžíce mletá sladká paprika
    • 3
      lžíce hladká mouka
    • 2
      ks bobkový list
    • 5
      ks nové koření
    • sůl
    • pepř mletý

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
1. Ve větším hrnci nechte na sádle zezlátnout na drobno nasekanou cibuli.
2
2. Přidejte drcený kmín, přisypte mletou papriku a zaprašte hladkou moukou. Důkladně promíchejte v růžovou jíšku. Zalijte vývarem a pořádně míchejte, ideálně metličkou.
3
3. Slijte zelí, ale nálev si ponechejte – budete jím pozděli zelňačku dochucovat. Zelí párkrát pokrájejte, ať se vám pak lépe jí, a přihoďte do hrnce. Můžete přidat bobkový list a nové koření. Vařte asi 15 minut, dokud není zelí měkké.
4
4. Přidejte na drobno nakrájené brambory a vařte na mírném plameni do změknutí.
5
5. Na závěr přidejte pokrájené uzené maso. Chcete-li, můžete část nahradit dobrou klobáskou..
6
6. Ochutnejte... :) Zelňačku dochuťte solí a pepřem, nálevem ze zelí, můžete i lehce dosladit, pokud by byla polévka příliš ostrá. Je to jen na vás... Můžete také vyndat bobkové listy a nové koření, ať se tam zbytečně nemotají.
7
7. Na talíři zjemněte lžící kysané smetany a dozdobte na jemno nasekanou petrželkou.
8
8. Dobrou chuť! ;)
9
Tu letošní půlnoční zvládla připravit i má sedmiletá dcera Míša. :) Na zdraví!
Zařazení: Polévky

Komentáře k receptu

  • Zdena
    Zdena |

    2. 1. 2015 18:10

    Takových zelňaček tu je a půlnoční z ní jinou neudělá!