Pštrosí vejce - pečená

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Množství dle počtu osob
    • mleté maso - míchané
    • strouhanka ze starších (ne tvrdých) rohlíků
    • vejce
    • vařená vejce dle počtu porcí
    • cibule drobně pokrájená
    • česnek dle chuti, nastrouhaný
    • voda
    • sůl
    • pepř mletý
    • koření na mleté maso - není nutné
    • paprika - sladká nebo s troškou pálivé
    • majoránka dle chuti
    • olej
    • bylinky dle chuti
    • měkký sýr - přírodní, tavený, Lučina, žervé...

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Směs z mletého masa si připravíme buď podle vlastního osvědčeného receptu na sekanou či karbanátky nebo si ji ochutíme kořením na mletá masa a smícháme s vejcem a strouhankou.
2
Nebo umícháme směs z cca 500 gramů mletého masa, 2 nastrouhaných česneků, 1 drobně pokrájené cibule, lžičky papriky a majoránky, 1 vejce, 70 ml vody a strouhanky ze dvou starších rohlíků, osolíme, opepříme a dobře propracujeme.
3
Vařená vejce (4) oloupeme, opatrně vyndáme žloutek, který můžeme přidat do směsi mletého masa nebo sníst, udělat pomazánku...
4
Měkkým sýrem (Veselá kráva...) naplníme prostor po žloutcích. Místo sýru můžeme použít lučinu, žervé, kozí sýr... Sýr můžeme i ochutit podle toho, co máme rádi: česnek, bylinky, koření...
5
Naplněné vejce obalíme v mleté směsi, hezky uplácáme mokrou rukou, aby nám nikde nezůstal vzduch a masové koule - "pštrosí vejce" - klademe na olejem vymaštěný pekáček.
6
Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů dozlatova, občas dle potřeby podlijeme vodou a přelijeme výpekem.
7
Podáváme s bramborovou kaší, vařeným bramborem nebo pečivem a zeleninou, okurkovým salátem...
8
Někdo pštrosí vejce ještě obaluje v trojobalu, nám to víc chutná bez něj a se sýrovou náplní místo žloutku, která se dá dochutit pokaždé jinak.
9
Pštrosí vejce můžeme použít i jako rychlé pohoštění. Upečeme si je předem, pak za studena pokrájíme na plátky nebo měsíčky...
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Lenka Žáková
    Lenka Žáková |

    2. 1. 2017 07:57

    Od nás receptu letí velká pochvala. Byl opravdu vynikající a o jedno óbr vejce, které zbylo jsme se museli večer všichni poctivě rozdělit :))

  • Martina
    Martina |

    17. 9. 2016 12:35

    Tohle jsou nejlepší pštrosí vejce.Díky za recept :-* .

  • Anna Rudišová
    Anna Rudišová |

    14. 6. 2016 11:13

    Vynikající, nenákladné a snadné, děkuji za recept.

  • Vituš
    Vituš |

    16. 4. 2016 12:24

    Byl to opravdu svělý oběd.

  • Žanda
    Žanda |

    8. 1. 2016 13:09

    Pštrosí vejce moc nemusím, protože mi to vejce uvnitř přijde nedobré a dusivé. Nemusím teda nemusela jsem je do včerejšího oběda, který vařil podle tohohle receptu manžel a měl pštrosí vejce prvotřídní. Sýr byl ve vajíčku lepší jak žloutek a taky asi to, že se pekli jim přidalo na půvabu. Já jsem je sama dělala jednou a stačilo mi to, navíc se ty obří koule museli smažit a to bylo něco.

  • Hana Káňová
    Hana Káňová |

    8. 4. 2015 06:11

    Včera jsem v rámci likvidace velikonoční koledy pekla pštrosí vejce a bylo velice dobré využití vajíček, která se musí sníst co nejdřív.

  • Jana
    Jana |

    17. 2. 2015 16:44

    Moc dobré a taky hodně syté. S tatarkou a s bramborama ideální ;p