Autor:

Princeznin dort

Obtížné
Těsto
Vejce 8 ks
Cukr krupice 1 hrnek
Sůl 1/2 lžička
Hladká mouka 3 hrnek
Prášek do pečiva 1/2 lžička
Máslo
rozpuštěné
85 g
Krémová náplň
Mléko 2 hrnek
Vanilka 1 lžička
Vejce 2 ks
Škrobová moučka
maizena
5 lžíce
Cukr 1/2 hrnek
Sůl 1/2 špetka
Cukrový sirup
Voda 1 hrnek
Cukr krupice
svařit a nechat vychladit
1 hrnek
Šlehačka
Šlehačka 5 hrnek
Cukr
vyšlehat
1/2 lžíce
Ztužovač šlehačky
aby dobře držela
2 balíček
Marcipán
Marcipánová hmota 700 g
Potravinářské barvivo
zelené
1 ks
Na potření
Malinový džem 1 sklenice
Princeznin dort

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Dorty

Těsto: vyšlehat žloutky na dvojnásobný obsah. Vyšlehat sníh s přidáváním cukru a postupně zašlehávat do žloutků, nakonec opatrně vmíchat mouku, prášek do pečiva, sůl a máslo. Ihned dát do vymazané a vysypané formy. Má se péci ve dvou dortových formách na 170 °C asi 30 minut. Nechat vychladit, každý rozříznout na dva pláty, ale používají se jen 3

Krémová náplň:mléko s vanilkou přivést do varu, vypnout a nechat 10 minut zchladit. V jiné míse šlehat vejce, škrobovou moučku, cukr a sůl do hladka. Pak přidat polovinu svařeného mléka a opět šlehat. Toto přelít do zbylé poloviny mléka a na mírném ohni šlehat asi 2 minuty do zhoustnutí. Přendat do mísy a nechat kompletně vychladit. Přímo na povrch krému dejte plastickou fólii, aby se vám neutvořil škraloup.

Oddělit 1/5 vyšlehané šlehačky a zašlehat do vychladlého krému.

Postup při skládání dortu: na prkénko (nejlépe na dortovou podložku alespoň o 3 cm větší než dort) dát dortovou formu bez dna (jen obrubu). Vložit do ní 1. díl upečeného těsta a štětečkem dobře potřít sirupem a pak pomazat džemem, na to položit 2. díl těsta, potřít sirupem a krémovou náplní, dále 3. díl těsta, pomazat sirupem a rukou jemně přitlačit tak, aby byl dort rovný. Dát do lednice na 1 hodinu.
Pak odstranit dortovou formu a zbylým krémem pomazat boky dortu.
Vyšlehanou šlehačku začněte klást na vršek dortu tak, aby vznikla polokoule a dobře uhraďte. Uprostřed asi 4 cm a na okraji asi 1 cm.

Pak už jen potažení marcipánem. Opatrně přibarvit marcipán. Vál se musí hodně posypat práškovým cukrem, aby se marcipán při vyvalování nelepil. Síla má být asi 2 mm a dostatečně veliký plát, aby pokryl celý dort včetně stran. Pomocí válečku opatrně pokládejte na dort včetně stran, aby byl dort krásně zabalený. Jemně přitlačte na spodek podložky. Měl by být krásně zaoblený. Zbylý marcipán vyválejte a vykrájejte hvězdičky, srdíčka, kytičky apod. a ozdobte tím povrch dortu.

Ukončení dortu na podložce: lze použít mašličku asi 1 cm širokou, dále možno marcipán vyválet na 3 dlouhé špagetky a uplést copánek.Ale stačí dort i jen jemně pocukrovat.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 3 x
1
5 3 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 3x)
Reklama
Arašídy v růžové vodě Báječné chutě Maroka. Vyzkoušejte jejich speciality Články z

Komentáře k receptu: Princeznin dort

Komentáře

  1. Lenick   21.05.2016 | 11:31 | reagovat | závadný

    Zdravím, zkoušeli jste tento recept někdo? Tak neúspěšná jsem teda ještě nebyla, vznikla z toho naprosto hustá téměr nepoužitelná hmota...nezbylo nez naředit mlékem .... no výsledek samozřejmě 2 cm placka, což jsem možná pokazila mlékem, ale bez něj bych to ani do formy nedostala, chjoooooo :-( :'( :'( :'(

  2. Pájinka Pájinka   08.01.2010 | 16:02 | reagovat | závadný

    Ivano, podívejte se sem: http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=26252 Jsou tam i fotky.

  3. Ivana Hrubá   05.01.2010 | 10:31 | reagovat | závadný

    Není ten dort chuťově podobný tomu princezninu dortu z Ikea? Ten zbožňuju! Budu to muset vyzkoušet.

  4. Kuchařka on-line   30.03.2006 | 22:39 | reagovat | závadný

    Mnozstvi surovin v receptu je jen na spodni cast dortu, patra jsou navic.

  5. Romana   30.03.2006 | 22:17 | reagovat | závadný

    Dort to může být dobrý, ale třípatrový jako je na obrázku asi ne.

1 2 3 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem 10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem
Čeká vás velká láska? Na Vánoce si ji můžete přičarovat! Čeká vás velká láska? Na Vánoce si ji můžete přičarovat!
Cukroví z bílků: Jak nejlépe využít zbytky z pečení Cukroví z bílků: Jak nejlépe využít zbytky z pečení
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web