Pravé tiramisu

moje hodnocení:

3,0

hodnotilo: 2
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • cukrářské piškoty
    • 3
      ks vejce
    • 250
      ml šlehačka
    • ztužovač šlehačky
    • 250
      g mascarpone
    • 3
      lžíce cukr krupice
    • káva S rumem (nebo jiný likér na ochucení dle chuti))
    • kakao

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme ušlehanou šlehačku se ztužovačem a mascarpone a nakonec sníh z bílků. Piškoty máčíme v uvařené a vychladlé silné kávě s rumem a skládáme vrstvy - piškoty - směs - poslední směs, posypeme kakaem a dáme ztuhnout do ledničky, nejlépe udělat večer a nechat ztuhnout do rána.
Zařazení: Moučníky Zákusky

Komentáře k receptu

  • Karel Prokopič
    Karel Prokopič |

    26. 7. 2007 21:21

    Jak už napsali "předřečníci", tak pravý ten recept rozhodně není. Rum s kafem, to je hrozný utrejch a ještě to máčet!! Na část piškotů se NAKAPE KVALITNÍ kávový vývar a na část piškotů se NAKAPE nejlépe Amaretto.Jinak se vám to rozplizne. Vrch se posype KVALITNÍM HOŘKÝM kakaem. Ale česká varianta, hlavně ta, KDE NEJSOU TA VEJCE a místo mascarpone je tam přírodní pomazánkové máslo, je pro mne osobně lepší. Zkoušel jsem to v Římě několikrát, ale to mascarpone je tak strašně tučná surovina a ještě ta vejce do toho... Naš českéí variantě neříkejme třeba tiramisu, ale je to lepší pokrm. Neklaněl bych se hned před něčím, co je cizokrajné.

  • Zora Manasová
    Zora Manasová |

    20. 7. 2007 18:31

    S tým "pravým" je vždy problém. Aj na sviečkovú je množstvo receptov, i na bryndzové halušky. Ja som napríklad čítala prvý recepty na tiramisu pred vyše dvadsiatimi rokmi v Burde a určite bolo bez vajec, čo ma zaujalo a preto si to dodnes pamätám.

  • Di
    Di |

    16. 7. 2007 08:06

    Když "pravé", tak určitě ne cukrářské piškoty, ale speciální piškoty na tiramisu, například značky Paffino, určitě ne rum, ale likér amaretto a rozhodně ne ztužovač. Myslím, že v Itálii se někdy ani nedává šlehačka, prostě jen ušlehaná vajíčla s cukrem a mascarpone. Co kuchař, to jistě malá odlišnost. Co se týče mně, "pravé" tiramisu v Itálii mi moc chutná, ale se stejnou chutí si dám i "levé" české tiramisu ze šlehačky a pomazánkového másla (jen ty piškoty kupuji "pravé"). Nicméně dietní to rozhodně není. To se jen tak pomazánkové máslo tváří, že může být méně tučné (než klasické máslo ale určitě je), ale v podstatě má tučnost šlehačky. Ale to by člověk nesměl jíst a připravovat nikdy žádné moučníky.

  • Zora Manasová
    Zora Manasová |

    15. 7. 2007 15:47

    Hoci nemám rada kel (kapustu) okrem ružičkového, nikdy by som si netrúfla povedať, že všetky jedlá z neho nie sú dobré. Preto sa vždy divím sebaistote všetkých, čo šmahom ruky posúdia a odsúdia všetko, aj to čo nepoznajú. Tiež ma veľmi prekvapilo Tiramisu po česky pomazánkovým maslom, ale vzhľadom na komentáre som ho vyskúšala. Skúsenosti s pečením nemám takmer žiadne, pečiem v podstate len z lískového cesta, u nás pečie, a veľmi dobre, môj muž. Ale Tiramisu sa mi podarilo a syn bol nadšený. Nie je drahé, rýchla príprava a je bez surových vajec i stužovača (na čo zbytočná chémia). A podľa komentárov niektoré dámy tento krém používajú s veľkým úspechom aj do iných múčnikov (samozrejme sa nemôžu dlho skladovať), takže tvrdenie, že pomazánkové maslo v múčnikoch nie je ani trochu dobré je asi trochu prehnané. Ale ináč, ako hovorí pán mlynár v Babičce "proti gustu žádny dišputát".Dobrú chuť a pekné leto všetkým. Zora

  • Eva Červenková
    Eva Červenková |

    13. 7. 2007 16:51

    souhlasim s pani zdenkou!!!

  • Irena Krupičková
    Irena Krupičková |

    13. 7. 2007 08:08

    Možná kdybych nenazvala recept "pravé", nerozpoutala by se taková debatn´vlna:-). Ale 100% souhlasím s paní Zdeňkou, je to slavnostní moučník, dělaný jen občas a důležité, že hostům a nám chutná! Takže dobrou chuť ještě jednou všem

  • Hanula
    Hanula |

    12. 7. 2007 23:57

    Mám stejný názor jako Irena s pomazánkovým máslem mi tento recept vůbec nechutná a vejce syrová dávat teď v létě je také nesmysl!!! Jsou tu daleko lepší recepty na tiramisu bez vajec a pomazánkového másla

  • Zdeňka Raindlová
    Zdeňka Raindlová |

    12. 7. 2007 18:15

    Další "pravé" tiramisu a debata o ingrediencích...:-) mám také předpis na "pravé" tiramisu, a ať už pravé je nebo ne, je podle všech, kteří ho jedli, vynikající. Podobá se tomuto, pouze 4 žloutky se s cukrem ušlehají v páře (prevence proti salmonelóze),bílky se nepoužijí, jinak 500g mascarpone, žádná šlehačka ani ztužovač, a do kávy amaretto. Často používám napůl mascarpone a ricottu, je to o něco levnější a méně tučné. Ovšem u tohoto moučníku (mimochodem připravuji ho pouze ke slavnostním příležitostem) odmítám veškeré náhražky jako tvaroh, lučinu, pomazánkové máslo....to už pak prostě není tiramisu! To je jako bychom chtěli připravit svíčkovou ze sojového masa :-)

  • Irena Krupičková
    Irena Krupičková |

    12. 7. 2007 18:10

    Myslím, že tento druh moučníku pomazánkové máslo zkazí. Nicméně každému chutná něco jiného. Recepty jsou pro inspiraci a ne na rozkaz, tak se přece nehádejte:-). Dejte si energetickou nebo kalorickou bombu jak je libo a bude to. Pomazánkové máslo taky přece není zrovna dietní:-)

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    12. 7. 2007 13:42

    Barčo, energetická bomba:)))

  • Hana Rožníčková
    Hana Rožníčková |

    12. 7. 2007 13:35

    A nám to chutná i z toho pomazánk. másla.

  • Katka Maršálková
    Katka Maršálková |

    12. 7. 2007 12:59

    já používám kombinaci mascarpone a zakysaná smetana - bez ztužovače, bez šlehačky a bez vajec....a ztuhne to super:o)

  • Marie Pospíšilová
    Marie Pospíšilová |

    12. 7. 2007 12:50

    Pane Karle, nic proti, ale pomazánkové máslo v moučníkách není ani trochu dobré. Proto také mají největší úspěchy ovocné zákusky z tvarohu a kysanou smetanou nebo šlehačkou - právě kvůli absenci margarínu. No, proti gustu žádný dišputát, pokud vám to chutná... ale říkám si... žijeme jen jednou, kromě toho určitě člověk nesní celý dort na posezení a chceme si snad pochutnat, proto zákusky děláme že?

  • barča
    barča |

    11. 7. 2007 21:20

    A jak byste tedy paní Terezo J. řekla správně místo kalorická bomba ? Joulová bomba ? To je pěkný nesmysl, že ?

  • Tereza J.
    Tereza J. |

    11. 7. 2007 16:11

    Zase ktosi straší , mimochodom, keď už, tak Jouly, nie kalórie:))) Karol, milé dámy si nedávajú tiramisu 3x denne, takže energetická hodnota je určite vyvážená menej energetickými jedlami a určite aj pohybom:)))

  • Karel Prokopič
    Karel Prokopič |

    11. 7. 2007 15:52

    Měl jsem možnost nedávno v Římě ochutnat několikrát tiramisu. Upřímně řečeno - nic moc. Milé dámy, to Mascarpone má šílený obsah tuku. K tomu dáte vejce a cukříček a piškotky a šlehačku a alkohol. Je to kalorická bomba první třídy. Proto mám radši to dělat z českých surovin - pomazánkové máslo a vůbec ne vejce. Mně to chutná daleko víc.

  • Irena Krupičková
    Irena Krupičková |

    11. 7. 2007 14:03

    Amaretem určitě nic nezkazíte, je to na chuti každého. A jinak jsem zkoušela bez ztužovače a právě to moc neztuhlo, tiramisu bylo lepkavé, místy tekoucí, takhle se to krásně nakrájí na porce a nemusí se vyjídat lžičkou

  • Yvonne St.
    Yvonne St. |

    11. 7. 2007 12:14

    Súhlasím s pani Rožníčkovou a skúste namiesto rumu Amareto. A dokonca ani vajcia nie sú zapotreby, najmä keď nás straší salmonelóza.

  • Hana Rožníčková
    Hana Rožníčková |

    11. 7. 2007 11:46

    Já nechápu, proč používáte ztužovač, kombinace šlehačky+mascarpone, ztuhne i bez ztužovače.