Pravá pistáciová zmrzlina

moje hodnocení:

hodnotilo: 0
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 5
      dl mléko
    • 2
      dl pistácie nesolené, pražené
    • 2
      dl moučkový cukr možno dávku snížit
    • 1
      ks šlehačka min. 31% ideální 40% tuku - šlehačka DELUXE můj nápad
    • 0,3
      lžička lecithin sójový
    • 0,5
      lžička guaranová guma
    • sůl 2-3 špetky, postupně ochutnávejte, aby jste nepřesolili

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mléko smícháte s celými pistáciemi a pozvolna uvedete do varu, mírně bublající mléko s oříšky vaříte přikryté zhruba 5 minut. Odstavíte a necháte zakryté stranou alespoň 15 minut. Později mléko s pistáciemi tyčovým mixérem rozmíchejte co nejjemněji. Po vychladnutí scedíte přes plátno a důkladně vyždímáte. K tomu pistáciovému základu přidáte moučkový cukr a rozpustíte, přisypete lecithin a guarovou gumu (oba produkty jsou rostlinného původu, seženete v lékárně 100% granulovaný čistý lecithin, guarovou gumu - přášek ve zdravé výživě nebo prodejně pro bezlepkovou dietu). Důkladně rozmíchejte. Přilijete smetanu a mírně promícháte.
2
V uzavřené nádobě uložíte do mrazničky chladit, občas zamícháte, aby zmrzlina nenamrzala na okrajích nádoby a nedělala hrudky. Takto předchlazenou směs před vlitím do zmrzlinového strojku "zmrzlinovače". Vyšleháte mixérem. Ve strojku se mrazí cca 20 až 35 min. do konzistence kopečkové zmrzliny. Poznáte, že pravá pistáciová chutná zcela jinak, než se prodává. Kdo chce ušetřit, použije sladké loupané mandle místo pistácií, přikápne mandlové aroma a přibarví potravinářskou zelenou barvou.
3
Do hotové zmrzliny můžete vmíchat nasekané pistácice nebo čokoládové hoblinky. Je to můj vlastní odzkoušený recept. Jedná se o přírodní domácí zmrzlinu k jejíž výrobě potřebujete pokud možno zmrzlinový strojek, který se dá koupit v rozmezí 1.200,- až 4.000 Kč.
Zařazení: Pokrmy Sladké

Komentáře k receptu

  • katka
    katka |

    8. 7. 2016 16:19

    chci se optat v receptu píšeš přecedit přes plátno, co s pistáciemi co v plátýnku zůstanou?

  • katka
    katka |

    8. 7. 2016 16:16

    chci se optat píšeš v receptu že po svaření a rozmixování se má přecedit. co s těmi pistáciemi co zůstanou v tom plátýnku?děkuji

  • Lkavan
    Lkavan |

    20. 5. 2013 19:51

    Vyzkousel jsem a vysledek super. Barva sice nebyla zelena, ale spis do zluta, chut ale OK. Nepodarilo se mi pistacie idealne rozmixovat, ale kousky orisku me nevadi, spis naopak. Pouzivam prisady Biozoon: Lecitin = Emulzoon, guaranova guma = Guarzoon. Mrazim to tekutym dusikem, zmrzlina je tak hotova za par sekund :-P

  • Anonym
    Anonym |

    25. 4. 2006 12:38

    Desertmane taky jsem s tim měl problém, když jsem sestavoval recepturu této zmrzliny... Například ttp://www.bezlepkovyobchod.info/index.php?main_page=product_info&products_id=241. Lecithin ganulovaný 100% přírodní (ne ampule) v každé lékárně (sojový tuk) Dóza 100 g mě stála cca. 80,-)

  • desertman
    desertman |

    28. 3. 2006 18:59

    Kde se dá koupit ta guma a lecithin (je to drahé?)?

  • Pavlína Svitáková
    Pavlína Svitáková |

    2. 3. 2006 15:23

    Moc dík !!

  • Gabriela B
    Gabriela B |

    2. 3. 2006 14:22

    Pavlíno, nesolené nepražené pistácie mívají v Bio obchodech.

  • Pavlína Svitáková
    Pavlína Svitáková |

    2. 3. 2006 11:19

    Bomba!!! Je čas oprášit zmrzlinovač.Jen musím koupit gumu a lecithin.Doposud jsem dělala zmrzliny ovocné nebo se smetanovým základem.Ale na tento recept se těším.Možná bude problém koupit nesolené nepražené pistacie.